Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Ο ΝΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΛΥΡΑ,ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΩ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΜΠΟΥΖΑΛΑ ή ΒΙΚΗ ΚΟΡΦΙΑΤΗ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Την εποχή του ΄50-60, ο αγώνας γινόταν για ένα πιάτο φαΐ, για ένα τρύπιο παντελόνι ή φουστάνι, για ένα ζευγάρι παπούτσια, που είχαν βαρεθεί να πηγαινοέρχονται στον τσαγκάρη.
 Για να βρεθούν όμως κι αυτά, ο αγώνας γινόταν κυρίως για τη δουλειά, για το μεροκάματο. 
 Τα τεφτέρια των τσαγκάρηδων, των ραφτάδων και πιο πολύ των μπακάληδων, έπαιρναν κάθε μέρα φωτιά.
«Βερεσέ μισή οκά ζάχαρη, μισή ρύζι, ψωμί και … γράφτα!».Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν ανθρωποι και ζώα μαζί, και όταν έβρεχε τα κεραμίδια έμπαζαν από παντού.
Οι δρόμοι τότε ήταν  χωμάτινοι, νερό από πηγάδια ή   βρύσες , και το  ηλεκτρικό ρεύμα,  ήταν μόνο για το ένα τρίτο των Ελλήνων!


Οι οικογένειες ήταν σχεδόν ολες πολύτεκνες, ο γεωργικός κλήρος μικρός, και η μόνη διέξοδος ήταν η εξωτερική-εσωτερική μετανάστευση, εγκαταλείποντας τα χωριά τους, με την ελπίδα μιας καινούργιας ζωής.

 Η Βάσω είναι ένα από τα 4 παιδιά του Δημοσθένη Μπουζαλά, που το σπίτι τους ήταν κοντά στο καλοκαιρινό μύλο.Όταν ήταν μικρή την παίρναμε να μάθει τα μυστικά του ψαρέματος και τα μυστικά του μπάνιου.Στην εφηβική ηλικία μαζί με πολλά βαλυρόπουλα,πήραν το δρόμο της ξενιτειάς. Ο νόστος, η επιστροφή στα πάτρια εδάφη, οι παιδικές μνήμες και αναμνήσεις, το φετινό πάσχα, ύστερα από πολλά χρόνια το γιόρτασε στο χωριό της.Πολλοί βαλυραίοι δεν την γνώρισαν, γιατί έλειπε πολλά χρόνια, στη δεύτερη πατρίδα της την Αυστραλία.Επειδή έχουμε  ηλεκτρονική επικοινωνία, με ενημέρωσε ότι ήθελε να με συναντήσει στη Βαλύρα. Επιστρέφοντας από το τετραήμερο που συμμετείχα σε 4 δραστηριότητες στο ανοιξιάτικο σχολείο του Ταυγέτου 23-26 Απριλίου 2014 συναντηθήκαμε, ύστερα από πολλά χρόνια. Συγκινηθήκαμε και οι δύο, και αφού είπαμε διάφορα μου είπε ότι μοιάζω με εκκλησία, και μαζεύω τους πιστούς, για να παρακολουθήσουν τη λειτουργία, εννοώντας μεταφορικά τις αναρτήσεις που αναφέρονται σχετικά μέ θέματα που σχετίζονται με τη Βαλύρα.

Η ΒΑΣΩ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΣΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
Η ΒΑΣΩ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΝ  ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΟΙ ΑΔΕΛΦΕΣ ΜΠΟΥΖΑΛΑ, ΣΤΟΝ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΝΑΟ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΓΙΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ, ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΝ ΕΠΙΤΑΦΙΟ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ,ΤΟ ΦΕΤΕΙΝΟ ΠΑΣΧΑ 2014

Η ΜΟΝΗ ΒΟΥΛΚΑΝΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Η ΒΑΛΥΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΥΡΟΖΟΥΜΕΝΑ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΜΜΙΣΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΗ ΟΔΟΣ ΤΣΑΚΩΝΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ ΜΑΣ
Η ΓΚΡΑΒΟΥΡΑ ΤΗΣ ΒΑΛΥΡΑΣ
ΤΑ ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: