Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Καλαμάτα:«Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού περιόδου 2014-2015»

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας»  με θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού περιόδου 2014-2015» υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη κας Ελένης Αλειφέρη.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομικής Δ/νσης Μεσσηνίας, του Δασαρχείου, του Λιμεναρχείου, της 120 ΠΕΑ, του 9ου, Συντάγματος Πεζικού, του ΜΟΡΕΑ, των Δήμων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, των Εθελοντικών Ομάδων (Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος, Πολιτιστικός και Μορφωτικός  Σύλλογος των Απανταχού Περαίων «Η Αγία Σωτήρα», Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, Ένωση Ελλήνων Ραδιοεραστιτεχνών), καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε για το σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, χιονοπτώσεων και παγετού για την περίοδο 2014-2015, και αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν από πλευράς της ΠΕΜ σε μηχανικά μέσα, προσωπικό, εξοπλισμό κ.λ.π. Ανέφερε επίσης ότι θα δεσμευθούν πιστώσεις για την εκμίσθωση μηχανημάτων για το σκοπό αυτό.
Επισημάνθηκαν τα σημεία επικινδυνότητας από χιονοπτώσεις στο Νομό, που είναι στην Εθνική Οδό Καλαμάτας – Σπάρτης (Ταΰγετος), στην 7ης Ε.Ο. Μεσσήνης – όρια Επικούριου Απόλλωνα και στο δρόμο Ριζόμυλος – Σουληνάρι (παγετός), ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προμήθειας άλατος.
Όσον αφορά στην πρόληψη ανιπλημμυρικών φαινομένων έχει ήδη ξεκινήσει από τις υπηρεσίες της ΠΕΜ έλεγχος σε επικίνδυνα σημεία του Νομού (ποταμός Άρις, Πάμισος, Αρκαδικός, Νέδα κ.α.) και καθαρισμός σε πολλά από αυτά.
Στη συνέχεια εκπρόσωποι των δήμων και όλων των εμπλεκομένων φορέων αναφέρθηκαν στη μορφή προετοιμασίας και αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων από την πλευρά τους και διαπιστώθηκε η κοινή προσπάθεια όλων σε οποιαδήποτε μορφή παρέμβασης απαιτηθεί.

Η Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των εκτάκτων καιρικών φαινομένων, εκτός από τα μέτρα της πρόληψης που είναι σημαντικά, απαιτείται συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και ετοιμότητα, ώστε  τα τυχόν προβλήματα να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: