Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Τρίβουν τα χέρια τους οι ελαιοπαραγωγοί:Τιμή εκκίνησης στην τιμή του ελαιολάδου τα 3 ευρώ!!!

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους εμπόρους καταγράφεται στη φετινή έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου, με τις τιμές των πιο πρόσφατων πωλήσεων (περσινού και ίσως υποβαθμισμένου προϊόντος) να βρίσκονται ήδη 10% πάνω από τη μέση τιμή της περασμένης χρονιάς. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι οι τιμές της νέας παραγωγής λογικά θα κινηθούν σημαντικά υψηλότερα από τις αντίστοιχες περσινές.
Προς επίρρωσιν αυτού, η τελευταία αγορά στη Λακωνία έγινε στα 3,30 λεπτά το κιλό, τιμή γύρω από την οποία περιμένουν οι παραγωγοί να «κάτσει» η μπίλια τουλάχιστον για τα πρώιμα ελαιόλαδα.
Το στίγμα και της φετινής σεζόν αναμένεται, εν πολλοίς, να δώσει η πρώτη δημοπρασία για 27 με 30 τόνους ελαιολάδου, που θα κάνει ο Συνεταιρισμός Αγ. Αποστόλων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Παναγιώτη Μπατσάκη, οι ενδείξεις μιλούν για επίπεδα τιμών σημαντικά πάνω από τα 2,67 λεπτά, τιμή την οποία έδωσε πέρυσι η πρώτη δημοπρασία. Κι αυτό, καθώς η ζήτηση τη φετινή χρονιά είναι μεγαλύτερη δεδομένης της μειωμένης έως και 50% φετινής παραγωγής της Ισπανίας, που αναμένεται στους 875.000 τόνους.
Ενδεικτικό αυτής της ζήτησης είναι το αγοραστικό ενδιαφέρον ιταλικών και ισπανικών εμπορικών οίκων, που εκδηλώθηκε ήδη για το κρητικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Έτσι, φαίνεται ότι η τιμή εκκίνησης για τον παραγωγό στην Κρήτη δε θα πέφτει κάτω από την τρέχουσα τιμή των 2,60 ευρώ το κιλό, ενώ θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, αν συνεχιστεί ο ευνοϊκός για τις ελιές καιρός.
Σύμφωνα με το παρατηρητήριο αγοράς ελαιολάδου του ΣΕ∆ΗΚ, οι τιμές για τη 15η Οκτωβρίου 2014 στην Πελοπόννησο διαμορφώνονται στα 2,75-3 ευρώ, στην Κρήτη περίπου στα 2,70 ευρώ και στη Μεσσηνία στα 3 ευρώ, πάνω από τις αντίστοιχες περσινές.
Άνοδος των τιμών παρατηρείται και στην Ιταλία, την Τυνησία και την Ισπανία. Αναλυτικά, η τιμή παραγωγού στην Ιταλία βρίσκεται στο 4,10 ευρώ το κιλό (υψηλότερη κατά 37% από την αντίστοιχη περσινή) και στην Τυνησία στα 2,89 ευρώ το κιλό (12% υψηλότερα από πέρσι).
Επισημαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία παρουσίασαν σαφή ανοδική τάση, φτάνοντας στα 4,10 ευρώ το κιλό στο τέλος Σεπτεμβρίου (αύξηση 37% από την αντίστοιχη περσινή τιμή).
Επίσης, στην Ισπανία, παρά τη μειωμένη φετινή παραγωγή σε σχέση με πέρσι, η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στα 2,74 ευρώ, 5% υψηλότερα από την αντίστοιχη της περσινής χρονιάς. Εκτός από την Ισπανία και την Αργεντινή, όπου η φετινή παραγωγή αναμένεται μειωμένη, όσον αφορά στις υπόλοιπες χώρες – μέλη του ∆ιεθνούς Συμβουλίου, αυτές αναμένουν αύξηση της παραγωγής τους (Πορτογαλία, Αίγυπτος κ.τ.λ.), ενώ η παραγωγή της Συρίας αναμένεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: