Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Αισιόδοξες εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή ελαιόλαδου

Με μεγάλες προσδοκίες για παραγωγούς κι ελαιοτριβείς ξεκίνησε η φετινή ελαιοσυγκομιδή στη Μεσσηνία, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρονται ακόμα και σε διπλασιασμό της παραγωγής, συγκριτικά με την περυσινή χρονιά.
Οι τιμές κυμαίνονται από 2,90 μέχρι και 3,30 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με ελαιοτριβείς διαφόρων περιοχών του νομού.
Από τις πιο χαρακτηριστικές εκτιμήσεις για το πόσο καλή μπορεί να είναι η φετινή χρονιά, είναι αυτή του τέως προέδρου των ελαιοτριβέων Αντώνη Κορακάκη, ο οποίος υπολογίζει πως η παραγωγή σε όλη τη Μεσσηνία θα ανέλθει στους 60.000 τόνους, από το σύνολο των 38.000 τόνων που παρήχθησαν πέρυσι.


Άλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για σύνολο παραγωγής 45.000 - 50.000 τόνων, ενώ δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις για ποσότητες αντίστοιχες της περσινής χρονιάς, λόγω της υπερβολικά μειωμένης παραγωγής σε ορισμένες περιοχές του νομού.

Να σημειωθεί πως ενώ στο σύνολο της Μεσσηνίας τα ελαιόδεντρα είναι γεμάτα, στην περιοχή της Τριφυλίας και συγκεκριμένα από το Δώριο μέχρι τα Φιλιατρά, υπάρχει σημαντική ακαρπία, που προσεγγίζει ακόμα και το 80% συγκριτικά με την περσινή καλύτερη, για τη συγκεκριμένη περιοχή, παραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο φόβος για ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα που μπορεί να πλήξουν την παραγωγή υπάρχει σε όλο το νομό.

Στη Μεσσηνία λειτουργούν περίπου 210 ελαιοτριβεία και εντός των επόμενων ημερών θα λειτουργήσουν στο σύνολό τους.

Ο πρόεδρος του Παμμεσσηνιακού Συλλόγου Ελαιοτριβείων Γιάννης Ηλιάδης εκτιμά πως η ελαιοπαραγωγή φέτος θα είναι σίγουρα πολύ βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, προβλέποντας ότι θα πλησιάσει την προπέρσινη παραγωγή.

Υπάρχουν ωστόσο περιοχές που επηρεάστηκαν από την ξηρασία και από το γεγονός πως το Σεπτέμβριο σημειώθηκαν λίγες βροχές.

Μέχρι τις 15 του μήνα θα έχουν ανοίξει στο σύνολό τους τα ελαιοτριβεία σε όλες τις περιοχές, ενώ ήδη σε ορισμένες έχει ξεκινήσει η παραγωγή, καθώς στις πιο ορεινές η ωρίμανση του καρπού γίνεται αργότερα.

Ο Γ. Ηλιάδης εκτιμά ότι η φετινή παραγωγή θα ανέλθει στους 45.000 - 50.000 τόνους κι ελπίζει σε μια καλή τιμή, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και στους ελαιοτριβείς, οι επιχειρήσεις των οποίων αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα βιωσιμότητας σε κάποιες περιοχές.

Η χαμηλή τιμή των τελευταίων ετών, η περσινή ακαρπία, τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, η αλλαγή του τρόπου φορολογίας με φορολόγηση 26% από το πρώτο ευρώ και πολλά ακόμα, βαρύνουν με περισσότερες υποχρεώσεις τις επιχειρήσεις, οι οποίες όμως εκσυγχρονίζονται και προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες μετατροπές για τη διασφάλιση της άριστης ποιότητας του ελαιόλαδου.

Όπως επισημαίνει, όλα τα ελαιοτριβεία πληρούν τις προδιαγραφές HACCP και ISO και πιστοποιούνται διαθέτοντας αρκετά χρήματα για το σκοπό αυτό, χωρίς όμως να υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη.
eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: