Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ημερολόγιο για την Αρχαία Μεσσήνη από τους Τρίτεκνους Μεσσηνίας

Για πέμπτη  συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Τριτέκνων Μεσσηνίας παρουσιάζει ένα ακόμα ημερολόγιο με θέματα της μεσσηνιακής γης. Αυτή τη φορά αφιερωμένο στην Αρχαία Μεσσήνη. Το ημερολόγιο προλογίζει ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης, ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Κορομηλάς και η Διονυσία Χρυσομπόλη, που έχει την φωτογράφιση και την επιμέλεια της έκδοσης.
Οπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Θέμελης: «Η Αρχαία Μεσσήνη, ως ένα αρχαιολογικό και οικολογικό πάρκο, έχει αποκτήσει τη δική της δυναμική και πληρότητα...
χάρη στις δυνατότητες που προσφέρουν τα μεγαλειώδη αρχαιολογικά κατάλοιπα μιας αρχαίας πόλης (ευανάγνωστης και παιδευτικής), το αλώβητο φυσικό περιβάλλον, οι ήπια δομημένοι σύγχρονοι οικισμοί που την περιβάλλουν, καθώς επίσης οι μακρόχρονες επενδύσεις χρόνου και κόπου των τελευταίων δεκαετιών με την οικονομική υποστήριξη του ελληνικού κράτους, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των χορηγών. Η Αρχαία Μεσσήνη αποπνέει την αίσθηση μιας ιερής μονιμότητας, απολαμβάνει το προνόμιο ενός πολύτιμου αγαθού που έχουμε επιλέξει να προστατεύουμε για πάντα. Η έκδοση του παρόντος ημερολογίου, που έχω την τιμή να προλογίζω, αποτελεί λαμπρό δείγμα της κοινωνικής διαδραστικότητας, στοχεύει να καταστήσει και τους τρίτεκνους πολίτες μέτοχους του πολιτιστικού αγαθού».

Ο Σύλλογος Τριτέκνων στέλνει το δικό του μήνυμα μέσω του φετινού ημερολογίου: «"Ελλάδα... Ολα εδώ ξεκίνησαν κι εδώ θα καταλήξουν", είναι το φετινό μήνυμα του συλλόγου μέσα από μια αποκαλυπτική φωτογράφηση της Αρχαίας Μεσσήνης που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και παρακαταθήκη της μεσσηνιακής γης. Αποτελεί μεγάλη τιμή να προλογίζει το φετινό ημερολόγιο ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης καθώς χάρη στη μακροχρόνια εργασία του, η Αρχαία Μεσσήνη είναι ένα μνημείο που αναγνωρίζεται παγκοσμίως κάνοντάς μας περήφανους για τον τόπο και την ιστορία μας».

Η κ. Χρυσομπόλη, περιγράφει γλαφυρά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, παρουσιάζοντάς την ως εμπειρία και όχι ως απλή περιήγηση: «Στη Μεσσήνη ο επισκέπτης νιώθει το πέρασμα των αιώνων, ακούει τις ιστορίες των κατοίκων της, βλέπει πως εξακολουθεί δυναμικά να λειτουργεί συγχρονισμένη στο σήμερα. Ο κ. Θέμελης πάντα εκεί, να βγάζει ένα νέο κομμάτι στο φως, να βρίσκει τη φυσική του θέση, να συντονίζει την ομάδα του, να εξηγεί, να εξερευνεί, να γίνεται οδηγός σε αυτό το ταξίδι. Η επίσκεψη στην πόλη δεν μπορεί να κρατήσει μια ώρα, αλλά μια μέρα. Οι ώρες περνούν σύντομα και από μια απλή εξερεύνηση γίνεται ένα μεγάλο ταξίδι. Οι φωτογραφίες του φετινού ημερολογίου, είναι ένας χρήσιμος οδηγός του αρχαιολογικού χώρου. Η πραγματική όμως γνώση έρχεται όταν κάποιος βρεθεί εκεί. Η πέμπτη έκδοση του ημερολογίου Τριτέκνων Μεσσηνίας, ένα ακόμα ταξίδι στις όψεις του τόπου μας, μια ακόμα συνεργασία για την ομορφιά, το σεβασμό, την ελπίδα». 
eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: