Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Υπό το φως της «Κόκκινης Πανσελήνου» της 29ης Αυγούστου, η αρχαία Μεσσήνη, θα είναι το επίκεντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Myth and Culture- Meeting Points - Μessinia»!!!

Κόκκινη Πανσέληνος στη Μεσσηνία με τη μυθολογία να πρωταγωνιστεί
Οι εκδηλώσεις είναι συνέχεια αυτών που πραγματοποιήθηκαν στο οροπέδιο Λασιθίου στην «Μπλέ Πανσέληνο» της 31ης Ιουλίου. Πρόκειται για μια συνάντηση της Μυθολογίας με τον Πολιτισμό, στις οποίες η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) του υπουργείου Εξωτερικών προσφέρει την αιγίδα της αλλά και την οργανωτική της βοήθεια, υπό τον συντονισμό του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Δημήτρη Πλευράκη.
Η ευρύτερη πρωτοβουλία της ΓΓΑΕ «Myth and Culture- MeetingPoints», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ.Πλευράκης, στηρίζεται σε δύο πυλώνες πολιτικής σκέψης:
Την ένωση της ελληνικής Διασποράς με τους κατοίκους της περιοχής και την επαφή με τις βασικές έννοιες του ελληνικού πολιτισμού, της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, μέσω ενός βιωματικού ταξιδιού στις ρίζες του πολιτισμού του τόπου τους.
Το περιβάλλον με τα πολυάριθμα μνημεία αρχαιολογικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, τα ταφικά κτίσματα, την Κρήνη της Αρσινόης και την πηγή της Κλεψύδρας όπου έλουζαν τον Δία οι νύμφες Ιθώμη και Νέδα, θα δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες για ένα φιλοσοφικό περίπατο, κάτω από το φως της Πανσελήνου της 29ης Αυγούστου, με ξενάγηση στο επιβλητικό θέατρο της αρχαίας Μεσσήνης.
Πρόκειται για ένα τριήμερο εκδηλώσεων: την Παρασκευή 28 Αυγούστου, θεατρικό δρώμενο με την Πέμη Ζούνη να συναντά την Μελίνα Μερκούρη και το Σάββατο 29 Αυγούστου, υπό το φως της Πανσελήνου, μουσική βραδυά στον αρχαιολογικό χώρο με τον Γιώργο Κουρουπό στο πιάνο, τραγούδι από την σοπράνο Αρτέμιδα Μπόγρη και απαγγελία από την σύντροφο του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Την Κυριακή το πρόγραμμα περιλαμβάνει αντάμωμα Μεσσηνίων με Κρητικούς και προβολή της ταινίας «Ένας Θεός Γεννιέται» της Ελένης Βλάσση.
Το σκεπτικό της όλης πολιτιστικής πρωτοβουλίας «Myth and Culture Meeting Points», με τους Αρχαιολογικούς χώρους να υποδέχονται Έλληνες της Διασποράς, κατοίκους και επισκέπτες, για ένα ταξίδι στον Μύθο και στον Ελληνικό Πολιτισμό, καθώς και ο τρόπος εφαρμογής της ειδικά στην περιοχή της Μεσσήνης, θα συζητηθούν στο τριήμερο Διεθνές Συμπόσιο «Δημοκρατία- Ελληνισμός- Βιώσιμη Ανάπτυξη»,το οποίο πραγματοποιεί η ΚΕΑΔΗΜ του Δήμου Μεσσήνης σε συνεργασία με το ΚΕΑΝ- Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων.
Η γη, η οποία στο παρελθόν αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαιότητας και την οποία ύμνησε ο περιηγητής Παυσανίας, έχει τον απαραίτητο πλούτο, σύμφωνα με τους συντελεστές, για το σχεδιασμό ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής της Μεσσήνης, με θετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιφέρεια της Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: