Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Μεσσήνη:Ολοκληρώθηκε το τριήμερο συμπόσιο "Myth and culture – meeting point: Messene"

Επιτυχημένο το επιστημονικό συμπόσιο στη Μεσσήνη (φωτογραφίες)
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο συμπόσιο "Myth and culture – meeting point: Messene" που διοργανώθηκε στην Μεσσήνη 28 - 30 Αυγούστου από την ΚΕΑΔΗΜ, το ΚΕΑΝ, το Δήμο Μεσσήνης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών – Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με τη συμμετοχή της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας και της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά. 


Το διεθνές συμπόσιο που έγινε στο Φιλοσοφικό Κέντρο του Δήμου Μεσσήνης το διήμερο Παρασκευή 28 και Σάββατο 29 Αυγούστου είχε ως θεματική «Δημοκρατία – ελληνισμός – βιώσιμη ανάπτυξη». Στην έναρξη των εργασιών του συμποσίου χαιρέτισαν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γεώργιος Τσώνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών – Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Πλευράκης, η αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου, ο πρόεδρος του ΚΕΑΝ και διοργανωτής της εκδήλωσης Σταύρος Μηλιώνης, η πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ και διοργανώτρια Γωγώ Παναγοπούλου, ο δήμαρχος Ευρώτα Ιωάννης Γρυπιώτης και ο Παναγιώτης Μπαζίγος γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας. 

Στην πρώτη συνεδρία, το απόγευμα της Παρασκευής μίλησαν ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος καθηγητής Πανεπιστημίου, μηχανολόγος μηχανικός, ο Χάρης Κυριακίδης γενικός γραμματέας Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και ο Νίκος Λέανδρος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο Τμήμα Επικοινωνίας και Πολιτισμού. Στη δεύτερη συνεδρία του Σαββάτου μίλησαν ο Αγγελος Κότιος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Αναπτυξιακών Σχέσεων, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Ιωάννης Γρυπιώτης δήμαρχος Ευρώτα, ο Μανώλης Κουτουλάκης ερευνητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο Μιχάλης Χρηστάκης πολιτικός επιστήμονας, γενικός γραμματέας Δήμου Αμαρουσίου και ο Γεώργιος Γαλανός από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, κ.α.. 

Μια από τις παράλληλες εκδηλώσεις του τριήμερου συμποσίου ήταν το αφιέρωμα στην Μελίνα Μερκούρη που έγινε το βράδυ της Παρασκευής, σε ένα κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο, στο Πάρκο της Μεσσήνης. Το αφιέρωμα περιελάμβανε αφήγηση για τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία της μεγάλης ηθοποιού από την Πέμυ Ζούνη και τραγούδι από την Μαργαρίτη Γκινοσάτη, ενώ παράλληλα προβλήθηκαν αποσπάσματα από τις ταινίες της ηθοποιού. 

Ο καταξιωμένος Ελληνας συνθέτης Γιώργος Κουρουπός παρουσίασε στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης στις 29 Αυγούστου την εκδήλωση «Φεγγάρι αρμυρό, φεγγάρι σαν νερό …»,  όπου ακούστηκαν τραγούδια του Γιώργου Κουρουπού βασισμένα σε ποιήματα της Σαπφούς, του Διονύσιου Σολωμού, του Οδυσσέα Ελύτη, του Ανδρέα Εμπειρίκου, του  Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Ανδρέα Αγγελάκη, της Ιουλίτας Ηλιοπούλου και της Ρένας Αποστολοπούλου και τα οποία είχαν κοινό θεματικό άξονα τη νύχτα, με τις πολλές της φωνές και αποχρώσεις. Στο τραγούδι ήταν η σοπράνο Αρτεμις Μπόγρη, στην απαγγελία η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και στο πιάνο ο Γιώργος Κουρουπός. Στην Αρχαία Μεσσήνη διοργανώθηκε και ξενάγηση των συνέδρων του συμποσίου,  το μεσημέρι της Κυριακής. 

Το τριήμερο συμπόσιο ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση γευσιγνωσίας τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, το απόγευμα της Κυριακής στην  Κεντρική Πλατεία Μεσσήνης. Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Μεσσήνης με σκοπό οι επισκέπτες να γνωρίσουν και γευτούν υψηλής ποιότητας και αξίας προϊόντα του τόπου. Την εκδήλωση γευσιγνωσίας  υποστήριξε με την παρουσία της και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, οι οποίοι εντυπωσίασαν τους επισκέπτες της έκθεσης με τις δημιουργίες τους και οι οποίοι προέβησαν σε γευσιγνωσία των τοπικών προϊόντων των παραγωγών. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος τοπικοί επιχειρηματίες και τυποποιητές από τη πόλη της Μεσσήνης και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μεσσήνης, 

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του συμποσίου περιλαμβανόταν και η προβολή της ταινίας «Ενας Θεός γεννιέται» της Ελένης Βλάσση, που έγινε στην Κεντρική Πλατεία Μεσσήνης. Το τριήμερο συμπόσιο έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς από το Δημοτικό Χορευτικό Ομιλο Μεσσήνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: