Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις οι ζημιές στη Μεσσηνία από τη θεομηνία!

Μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις οι ζημιές στη Μεσσηνία από τη θεομηνία
Η διαπίστωση πως οι καταστροφές από τη θεομηνία της περασμένης Τετάρτης είναι πολύ μεγαλύτερες από τις αρχικές εκτιμήσεις επικράτησε στη συζήτηση που έγινε στο Διοικητήριο, το Σάββατο το μεσημέρι, με αφορμή την παρουσία κλιμακίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Γιάννη Μανιάτη.
Ζητήθηκε η συμβολή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  προκειμένου να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία για την οριοθέτηση της περιοχής ως πλημμυρόπληκτη, στην ευελιξία των διαδικασιών αλλά και στα αιτήματα για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, όπως μεταξύ άλλων τόνισε και η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη.


Οσον αφορά στις πληγείσες επιχειρήσεις, τη Δευτέρα το πρωί πιθανότατα, αναμένεται υπουργική απόφαση για τη φορολογική τους ελάφρυνση, για το 6μηνο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η έκτακτη ανάγκη της περιοχής, σύμφωνα με τους αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλή Μαντά. Ο κ. Μαντάς έκανε ακόμα γνωστό πως έχουν ήδη υποβληθεί 182 αιτήσεις  επαγγελματιών κι επιχειρηματιών που επλήγησαν, έχουν εξεταστεί οι 90 κι εκτιμάται πως στο σύνολό τους θα ανέλθουν στις 250.

Όλα αυτά τα ζητήματα καθώς και οι ανάγκες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής, θα τεθούν σε κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει στο Υπουργείο Εσωτερικών την Τετάρτη το πρωί, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, θα παρουσιαστεί το σύνολο του πορίσματος για τις ζημιές με το κόστος αποκατάστασης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μεγάλη ζημιά που έχει υποστεί η αγροτική παραγωγή, με βαρύτητα στη σταφίδα αλλά και τα σύκα, για τα οποία ο εκπρόσωπος της ΣΥΚΙΚΗΣ τόνισε πως θα είναι τραγικές οι συνέπειες καθώς πλήττεται σημαντικά ο εξαγωγικός τομέας, καθώς θα χαθούν αγορές, οι οποίες θα είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθούν.

Οσο για την αποζημίωση του προϊόντος που βρισκόταν στ’ αλώνια, είτε για τη σταφίδα, είτε για τα σύκα, ζητήθηκε να μην προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσης μέσω ΠΣΕΑ, αλλά μέσω ΕΛΓΑ, καθώς η όποια καθυστέρηση θα σημάνει και το τέλος της καλλιέργειας για πολλούς αγρότες.

Οπως επισημάνθηκε, πέρα από την παραγωγή, πολύ μεγάλη είναι η ζημιά και σε υποδομές, αφού το αγροτικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο, μηχανήματα χάθηκαν και χωράφια… χάθηκαν από το πέρασμα των ρεμάτων.

Τέλος σημειώθηκε ότι υπάρχουν ακόμα ορισμένοι εγκλωβισμένοι βοσκοί σε περιοχές της Δυτικής Μάνης, όπου δεν έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: