Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Η Αρχαία Μεσσήνη περιμένει αξιοποίηση: O Θέμελης δουλεύει, το κράτος κοιμάται!!!

Η Αρχαία Μεσσήνη περιμένει αξιοποίηση: O Θέμελης δουλεύει, το κράτος κοιμάται
Τα έργα υποδομής τα οποία θα στηρίξουν την πρόσβαση των επισκεπτών, που όλο αυξάνονται, στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης βρίσκονται στο σημείο μηδέν. Αυτό διαπιστώσανε όσοι βρέθηκαν στην ξενάγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας το Σάββατο.
Η απ’ ευθείας σύνδεση από τον αυτοκινητόδρομο «Μορέα» που μικραίνει κατά πολύ την σημερινή απόσταση, νέο μουσείο, μεγάλο οργανωμένο πάρκινγκ, βελτίωση του δρόμου μέσω Λάμπαινας και η στοιχειώδης βελτίωση του δρόμου της Αρσινόης δεν υπάρχουν σε κανένα πρόγραμμα ή σχεδιασμό και χωρίς αυτά η τουριστική αξιοποίηση της Αρχαίας Μεσσήνης θα βαδίζει με βήματα χελώνας. Εκείνο που δεν ακούστηκε αλλά μας φάνηκε έργο προτεραιότητας είναι η δημιουργία περιφερειακού δρόμου στον αρχαιολογικό χώρο με τμηματικές συνδέσεις έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να προσεγγίσουν πιο εύκολα τις αρχαιότητες, ιδίως μάλιστα ηλικιωμένοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία με την σημερινή κατάσταση αποκλείονται.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκτός από την ευχαρίστησή του για την επίσκεψη, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το μέλλον της Αρχαίας Μεσσήνης και έδειξε ότι θα βοηθήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

Είναι  χρέος της Πολιτείας η κατασκευή μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ξενάγησή του, το πρωί του Σαββάτου, στον εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο, από τον καθηγητή Αρχαιολογίας και ψυχή των ανασκαφών Πέτρο Θέμελη. Και δεσμεύτηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί, από τη θέση του, για την εκπλήρωση αυτού του χρέους.

Κατά την ξενάγηση τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει απευθείας δρόμος από τον αυτοκινητόδρομο του "Μορέα" προς την Αρχαία Μεσσήνη, "γιατί θα έχει τεράστιο τουριστικό ρεύμα, θα είναι πόλος έλξης και ανάπτυξης". Επισημάνθηκε πως πρέπει να βελτιωθεί ο δρόμος από τη Λάμπαινα και να φτιαχτούν πάρκινγκ, καθώς και να γίνει αξιοπρεπής η πρόσβαση από την Αρσινόη.

Ο κ. Θέμελης παραπονέθηκε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν έχει εντάξει την Αρχαία Μεσσήνη, όπως και κανέναν άλλο αρχαιολογικό χώρο, στο νέο ΕΣΠΑ, γι' αυτό δε γίνεται τίποτα αυτή την περίοδο.

Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της ξενάγησης στο Στάδιο, στη νότια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος τόνισε ότι "είναι χρέος της Πολιτείας απέναντι στην πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και απέναντι στον κ. Θέμελη και αυτό που πραγματικά του αναλογεί, να οργανωθεί το ταχύτερο δυνατό το ανάλογο μουσείο. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου θα κάνω ό,τι μπορώ, ώστε να υπάρξει η εκπλήρωση αυτού του χρέους". Επεσήμανε πως "εδώ και 30 χρόνια ο κορυφαίος αρχαιολόγος μας, ο κ. Πέτρος Θέμελης με τη μοναδική επιστημονική του κατάρτιση αλλά και την υποδειγματική επιμονή του φέρνει στο φως την Αρχαία Μεσσήνη. Ετσι αναδύεται η πορεία της Αρχαίας Μεσσήνης από τον 7ο π.Χ. αιώνα, όταν διαμορφώθηκαν τα οχυρά των Μεσσηνίων στην Ιθώμη, στο Ανδρο του Ιθωμάτα Δία, έως την εποχή του 370 π.Χ. και επέκεινα, όταν ο Επαμεινώνδας μετά τη μάχη των Λεύκτρων ίδρυσε την Αρχαία Μεσσήνη. Κάπως έτσι ο κ. Θέμελης αναδεικνύει την Αρχαία Μεσσήνη σαν ένα από τους σημαντικότερους χώρους της ελληνικής αρχαιότητας".

Στην ξενάγηση μετείχε ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Σταμπολίδης, επικεφαλής του ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Ελεύθερνα στην Κρήτη, ενώ το "παρών" έδωσαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης, ο πρώην βουλευτής και υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος και άλλοι.

"Εδώ έχει τα πάντα, είναι μια πόλη. Ηταν κτισμένη σε επίπεδα, είχε σκάλες. Είχε από τα ωραιότερα πολεοδομικά σχέδια. Υπολογίζεται ότι είχε γύρω στους 15.000 κατοίκους", παρατήρησε ο κ. Θέμελης, κατά την ξενάγηση κι ενημέρωση του Προέδρου. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Αρχαία Μεσσήνη θυμίζει μεγάλες πόλεις αυτού του βεληνεκούς, όπως είναι η Πέργαμος και η Μίλητος, πως οι Μεσσήνιοι ήταν φιλορωμαίοι, ενώ εδώ ήρθε και ο Δημοσθένης για να τους πει να μη συμμαχήσουν με τους Μακεδόνες, γιατί ήταν φιλομακεδόνες.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από το Θέατρο που δεν έχει ανασκαφεί πλήρως και ο κ. Θέμελης ανέφερε ότι είναι περίπου σαν την Επίδαυρο και πως εκτιμάται ότι μόλις ολοκληρωθεί η ανασκαφή του, θα χωράει 12.000 κόσμο. Από αυτό βλέπεις στον ορίζοντα το Μεσσηνιακό Κόλπο. Ακολούθησε η ξενάγηση στη Βασιλική που κτίστηκε το 150 μ.Χ. και είναι ρωμαϊκή και οι Πρ. Παυλόπουλος και Π. Θέμελης συμφώνησαν ότι εδώ έγινε μεγάλος εποικισμός από Ρωμαίους. Εχουμε εκρωμαϊσμό και εξελληνισμό ταυτόχρονα. Υπάρχει μια μείξη Ρωμαίων και Ελλήνων.

Η Αρχαία Μεσσήνη περιμένει αξιοποίηση: O Θέμελης δουλεύει, το κράτος κοιμάται
Η ξενάγηση συνεχίστηκε στην Κρήνη Αρσινόη και στη Στοά περιπάτου, αναψυχής και καλλιτεχνική, όπου βρέθηκαν βάσεις αγαλμάτων με Μεσσήνιους Ολυμπιονίκες. Ο κ. Θέμελης σημείωσε ότι "υπήρχε πρωτοελλαδικός οικισμός που θα αναζητηθεί από άλλες γενιές, όχι από μένα". Ακολούθησε ενημέρωση στη διώροφη σκεπαστή Αγορά, όπου υπήρχαν 5 ναοί και το Βουλευτήριο και στην επιγραφή που βρέθηκε και έχει σχέση με το δίκαιο, είναι μια συμφωνία παραχώρησης εκτάσεων από τους Μεσσήνιους στους Μεγαλοπολίτες. Ο Πρόεδρος πρότεινε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας να οργανώσει σε αυτό το χώρο ένα συνέδριο. Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο Ασκληπιείο του 4ου και 3ου αιώνα π.Χ., στο Θέατρο του Ασκληπιού με την ξεχωριστή ακουστική και ολοκληρώθηκε στο Στάδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: