Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2016

Από ΕΛΓΑ οι πρώτες απoζημιώσεις σε Μεσσηνία-Λακωνία

Για την αποκατάσταση των πληγέντων σε Λακωνία και Μεσσηνία, μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, μίλησε στην ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως ανέφερε ο Βαγγέλης Αποστόλου μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή ζημιών θα δοθούν και οι πρώτες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτές οι αποζημιώσεις δεν αφορούν όλο το εύρος των καταστροφών. 
Το σύνολο πάντως των ζημιών αναμένεται να καλυφθεί μετά από σχετικό αίτημα στις αρμόδιες επιτροπές της Ε.Ε..Διευκρίνισε πως θα υπάρξει μία μικρή...
καθυστέρηση μόνο στα ποσά που αφορούν στην απώλεια σοδειάς, αλλά και στο εισόδημα, καθώς, όπως σημείωσε, αυτά συνυπολογίζονται στο τέλος της χρονιάς. Επανέλαβε ότι θα υπάρξει άμεση μέριμνα για τους κτηνοτρόφους, για τους οποίους είπε ότι θα χρειαστούν ενίσχυση με ζωοτροφές για ορισμένους μήνες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι η ΕΕ παρακολουθεί στενά το ζήτημα των τιμών των προϊόντων. «Δεν μπορεί να πωλούνται προϊόντα με ημερομηνία λήξης 7 έως 10 ημερών και να συνοδεύονται, για παράδειγμα, από 7μηνές επιταγές» επισήμανε.

Ερωτηθείς για τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης-θεσμών, με αιχμή την απαίτηση των δανειστών για αύξηση του 5% στο ασφάλιστρο των αγροτών, απάντησε πως αν και πρόκειται για ελάχιστη αύξηση, εντούτοις τόσο το υπουργείο όσο και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν την παραμικρή πρόσθετη επιβάρυνση των αγροτών. Ωστόσο, παρέπεμψε για τις όποιες αποφάσεις στο υπουργείο Οικονομικών που έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στο ζήτημα με τηφορολόγηση στο τσίπουρο, σημειώνοντας ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή. Όπως είπε, οι παραγωγοί τσίπουρου που κατά κύριο λόγο το χρησιμοποιούν για ιδιωτική χρήση και εμπορεύονται μικρές ποσότητες θα υποστούν μιαμικρή επιβάρυνση. Πάντως, ο κ. Απόστολου υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσει αυτού του τύπου η διακίνηση, καθώς μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα στην υγεία.

ΕΡΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: