Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Πρωτιά στην παραγωγή ελαιολάδου διεκδικεί και φέτος η Μεσσηνία με 23% !!!

Πρωτιά στην παραγωγή ελαιολάδου διεκδικεί και φέτος η Μεσσηνία με 23%Πρωτιά στην παραγωγή ελαιολάδου διεκδικεί και φέτος ο Νομός Μεσσηνίας, καθώς εκτιμάται πως θα παραγάγει το 22% - 23% της εθνικής παραγωγής, την ώρα που φαίνεται ότι η υπόλοιπη χώρα θα έχει σημαντική μείωση.
Μείωση της τάξης του 10% - 20% αναμένεται σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες (Ιταλία, Ισπανία, Τυνησία).
Μάλιστα, ήδη τα πρώτα δείγματα της συγκομιδής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και ως προς την ποσότητα αλλά και για την ποιότητα, καθώς στην Τριφυλία άνοιξαν ήδη και λειτουργούν ελαιοτριβεία.
Πέρα από τη μαυρολιά ξεκίνησε και η συγκομιδή της κορωνέικης σε ορισμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος επισημαίνει πως η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι πολύ καλή από άποψη παραγωγής, με προϊόν άριστης ποιότητας και εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και αρώματα.


Τονίζει ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διασφαλίσουν την ποιότητα του ελαιολάδου τους και τώρα στο τέλος, λίγο πριν τη συγκομιδή αλλά και κατά την συγκομιδή. Θεωρεί πως είναι ανάγκη να παράγουμε και να προωθήσουμε στις αγορές ένα εξαιρετικό προϊόν. Εφιστά λοιπόν την προσοχή στους παραγωγούς προκειμένου να μη βιαστούν για την ελαιοσυγκομιδή και να τηρήσουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την ποιότητα του ελαιολάδου, δίνοντας βαρύτητα και στις καλλιεργητικές φροντίδες.

Η χρονιά, όπως λέει, είναι αρκετά πρώιμη λόγω και των βροχών του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου, αλλά ο καρπός μεγαλώνει και τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Υπενθυμίζει πως τα δύο τελευταία χρόνια ο νομός μας ξεπέρασε τους 65.000 τόνους, ενώ μόνο στην Τριφυλία παρήχθησαν πέρυσι 32.000 τόνοι. Φαίνεται ότι και φέτος -παρά τη μείωση της εθνικής παραγωγής- ο νομός, -όπως λέει- θα είναι και πάλι πρώτος, καλύπτοντας το 22%-23% της εθνικής παραγωγής. Οσο για την Τριφυλία ο κ. Παρασκευόπουλος πιστεύει πως θα περάσει τους 22.000 τόνους.
Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια-eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: