Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Μισή η σοδειά σύκων φέτος στη Μεσσηνία!

Μισή φέτος η σοδειά για τα σύκα στη Μεσσηνία, χωρίς αποζημίωση οι καλλιεργητές από τις πλημμύρες.
Μόλις 1.500 τόνους σύκα «μπήκαν» φέτος στα απεντομωτήρια της Μεσσηνίας, η μισή δηλαδή από την παραγωγή που υπολογιζόταν στην περιοχή. Βασική αιτία, η μεγάλη ζημιά, που υπέστη η φετινή σοδειά από τη θεομηνία  της 7ης Σεπτεμβρίου.
Η έντονη βροχόπτωση «έριξε» κάτω ένα μεγάλο μέρος της εναπομείνασας την εποχή εκείνη ασυγκόμιστης παραγωγής, ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα κατέστησαν μη εμπορικούς τους καρπούς που βρίσκονταν στα αλώνια για αποξήρανση. Και στις δύο περιπτώσεις, η ζημιά είναι πολύ μεγάλη για τους παραγωγούς, γιατί όσοι δεν είχαν ολοκληρώσει τη συγκομιδή έχασαν την υπόλοιπη σοδειά τους και όσοι την είχαν στα αλώνια και όχι σε αποθήκες δεν κατάφεραν να τη σώσουν.

Κατά συνέπεια, αφενός οι παραγωγοί θα μείνουν χωρίς αποζημίωση, διότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει ενισχύσεις για ζημιές σε προϊόν προς αποξήρανση στα αλώνια και αφετέρου πλήττεται σημαντικά και ο εξαγωγικός τομέας, καθώς εκτιμάται ότι θα χαθούν αγορές, οι οποίες θα είναι πολύ δύσκολο να επανακτηθούν.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου τονίζει ότι «δεν περιμένουμε άλλα σύκα στα απεντοπωτήρια για φέτος. Και το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε σύκα να δώσουμε στις αγορές του εξωτερικού, με τις οποίες έχουμε συνεργασία. Προσπαθούμε να δώσουμε έστω και από λίγα σε όλους, για να μη χάσουμε τους πελάτες μας. Τους ενημερώνουμε και γνωρίζουν ότι είχαμε καταστροφές από την κακοκαιρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: