Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ζητούν αποζημιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας μετά το δάκο και το χαλάζι

Ζητούν αποζημιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας μετά το δάκο και το χαλάζι
«Ο αγροτικός πληθυσμός της Μεσσηνίας βρίσκεται στα πρόθυρα πρωτοφανούς ολοκληρωτικής καταστροφής» εξαιτίας των ζημιών που έχουν προκαλέσει ο δάκος, το γλοιοσπόριο και το χαλάζι.Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της "Ενωσης Μεσσηνίας" με την οποία ο αγροτικός συνεταιρισμός ζητεί: 
"Να ενταχθεί στις αποζημιώσεις του ΕΛ.ΓΑ. η δακοπροσβολή, μιας και το κόστος των δακοκτονιών το επωμίζονται οι παραγωγοί, να επιταχυνθούν οι έλεγχοι του ΕΛ.ΓΑ και να καταβληθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους πληγέντες παραγωγούς".
Η ανακοίνωση της "Ενωσης Μεσσηνίας" επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της “Ε” του Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με το οποίο οι ελαιοπαραγωγοί ξεκίνησαν φέτος νωρίτερα το λιομάζωμα με στόχο να γλιτώσουν τη σοδειά από το δάκο και το γλοιοσπόριο.
Συγκεκριμένα, η δακοκτονία φέτος δεν μπόρεσε να προστατεύσει τις ελιές και αυτό έχει μεγάλη επίπτωση τόσο στην παραγόμενη ποσότητα όσο και στην ποιότητα του ελαιολάδου. Ομως οι ελιές φέτος δεν επλήγησαν μόνο από το δάκο. Σε πολλές περιοχές το γλοιοσπόριο σαπίζει τον καρπό οδηγώντας σε απόγνωση τους αγρότες. Η τρίτη φετινή πληγή είναι το χαλάζι που έχει πλήξει πολλές περιοχές της Μεσσηνίας αφανίζοντας την παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: