Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Τραγική η κατάσταση στο επαρχιακό δίκτυο της Μεσσηνίας μετά τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου!!!

Τραγική η κατάσταση στο επαρχιακό δίκτυο της Μεσσηνίας μετά τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου
Σε τραγική κατάσταση -πραγματική απειλή για τον κόσμο που κυκλοφορεί- βρίσκονται οι επαρχιακοί δρόμοι της Μεσσηνίας. 
Η καταστροφή έγινε με τη θεομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου και κάθε φορά που βρέχει η επικινδυνότητα των δρόμων χτυπάει κόκκινο.
Η συντήρηση και βελτίωσή τους ήταν πάντα προβληματική και το χειρότερο είναι ότι μετά τη θεομηνία δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες επεμβάσεις για την άρση της επικινδυνότητας και την προστασία οδηγών κι επιβατών.

Η 3η και η 8η επαρχιακές οδοί στα όρια του Δήμου Μεσσήνης αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ενώ για το δρόμο Πηδήματος - Αρφαρών ο Δήμος Καλαμάτας εκλιπαρεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως αρμόδια, για βοήθεια και την ανάληψη ευθύνης, προκειμένου να αποκατασταθούν και να θωρακιστούν δύο γεφύρια, που "πληγώθηκαν" σοβαρά στις 7 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού είναι σε άθλια κατάσταση, με σημεία δρόμων, όπως στις στροφές στην Καζάρμα, έτοιμα να φύγουν στον γκρεμό. Η παρέμβαση για την άρση της επικινδυνότητας έχει επείγοντα χαρακτήρα γιατί στην επόμενη μεγάλη νεροποντή θα θρηνήσουμε θύματα. Επιπρόσθετα αν δεν ληφθούν στην παρούσα φάση κάποια άμεσα μέτρα, στο τέλος του χειμώνα θα έχουν αποκοπεί εντελώς ολόκληρες περιοχές της Μεσσηνίας.

Click to enlarge image IMG_20161203_163930.jpg
Click to enlarge image IMG_20161203_164023.jpg
Click to enlarge image IMG_20161203_164105.jpg
Click to enlarge image IMG_20161203_164411.jpg
Click to enlarge image IMG_20161203_164639.jpg
Click to enlarge image IMG_20161203_165456.jpg

3η ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟΣ

Μια παγίδα θανάτου που ονομάζεται δρόμος

Η 3η επαρχιακή οδός στα χαρτιά αφορά τη σύνδεση της Θουρίας με τη Χώρα. Αν κάνει κανένας το λάθος και ακολουθήσει τη συγκεκριμένη διαδρομή για να φτάσει στη Χώρα θα φτάσει μετά από κάνα 2 ώρες, αφού έχει μάθει τι σημαίνει να ζεις επικίνδυνα στους δρόμους της Μεσσηνίας. Η 3η επαρχιακή οδός χρησιμοποιείται κυρίως στο τμήμα της Τρίοδος - Αριστομένης εξυπηρετώντας τα χωριά της περιοχής και αποτελεί στην κυριολεξία παγίδα θανάτου.

Ο δρόμος ακολουθεί το ανάγλυφο της περιοχής μιας και έχει διανοιχτεί με βάση τα σύνορα των κτημάτων και τους παλιούς γαϊδουρόδρομους. Οι διαδοχικές στροφές και οι απότομες κλίσεις προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για ειδικές αγωνιστικές διαδρομές, αλλά αποτελούν παγίδα θανάτου για όσους έχουν μάθει να οδηγούν σε κανονικούς δρόμους. Το πλάτος του δρόμου χωρά οριακά δύο αυτοκίνητα, ενώ όταν συναντηθούν δύο φορτηγά το ένα θα πρέπει να σταματήσει και να ξακρίσει.

Ο δρόμος αυτός ποτέ δεν βελτιώθηκε ουσιαστικά, ενώ στα χρόνια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης υπήρχε δέσμευση για μελέτη κατασκευής δρόμου με προϋπολογισμό ένα μυθικό ποσό. Στην πορεία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όπου πέρασε η αρμοδιότητα των επαρχιακών οδών, τα πάντα ξεχάστηκαν, ακόμα και ο… μύθος του νέου δρόμου και φτάσαμε έτσι στην σημερινή εγκατάλειψη.

Η 3η επαρχιακή οδός είναι απολύτως εγκαταλελειμμένη. Τα χώματα από τους γύρω χωματόδρομους με κάθε βροχή κατακλύζουν την άσφαλτο δημιουργώντας παγίδες θανάτου. Οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου έχουν καταστρέψει τα στηθαία από τα γεφύρια, ενώ σε πολλά σημεία έχουν ανοίξει χαντάκια στα οποία μπορεί να καταλήξει όποιος για οποιονδήποτε λόγο αναγκαστεί να ξακρίσει.

Την περασμένη εβδομάδα σε αυτόν το δρόμο ένας υπάλληλος του Δήμου Μεσσήνης, καταγόμενος από την περιοχή, έχασε τη ζωή του και οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι τον «έφαγαν οι λάσπες του δρόμου». Οι λόγοι του συγκεκριμένου δυστυχήματος προφανώς θα διερευνηθούν από τους ειδικούς, αλλά αυτό που είναι φανερό από τη σαββατιάτικη βόλτα μας στην περιοχή είναι ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι μια απέραντη παγίδα θανάτου. Η ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις που θα αίρουν τις θανατηφόρες παγίδες είναι αυτονόητη προτεραιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: