Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Μεσσήνη–Καλαμάτα μέσω Βαλύρας, από την αρχαία διαδρομή!!! (Βίντεο)

messini-kalamata
Να πούμε αμέσως αμέσως, ότι αυτή ήταν ανέκαθεν η σωστή προαιώνια διαδρομή! Όλοι οι παλαιοί περιηγητές πήγαιναν από Μεσσήνη προς Καλαμάτα μέσω Σκάλας (δίπλα στην Βαλύρα).
Ο Πάμισος ήταν ένα άβατο τεράστιο έλος. Έπρεπε λοιπόν όλοι να πάνε σχεδόν  20 χιλιόμετρα βόρια και να κατέβουν άλλα τόσα νότια να φθάσουν στην Καλαμάτα, παρακάμπτοντας τον συμπαγή υδροβιότοπο του Παμίσου και τις πηγές του στον  Άγιο Φλώρο. Χθες , εκτελέσαμε αυτή την αρχαία διαδρομή λόγω της πλημμύρας. 
Ο Πάμισος αν και σε οριακή υπερχείλιση, δεν είχε βγει από την κοίτη του, είχαν βγει όμως οι ασυντήρητες αποστραγγιστικές γράνες και οι μύριες επεμβάσεις που έχει κάνει ο παράγοντας άνθρωπος στην φυσική ροή του ποταμού.

Το αποστραγγιστικό κανάλι «Μάλτα» που ενώ είναι ένα μικρό αυτόνομο ποταμάκι που δέχεται τον θρυλικό Αργιάκα («Ρύακα») έγινε και αποσταγγιστικό του Παμίσου! Γίνονται και τα δύο; Αυτό υπερχείλισε στον κόμβο της Μεσσήνης ενώ η γέφυρα του Παμίσου ήταν …βατή! Ας το δουν οι αρμόδιοι» του άρτου και θεαμάτων για το κοινό, που ξεχνούν τα έργα υποδομής….

Πήγαμε λοιπόν από την Βαλύρα! Στο δρόμο μας μια στάνη στην Μεσσήνη πλημμυρισμένη και η πυροσβεστική για την διάσωση των προβάτων!  Στο δρόμο ασυνήθεις λακκούβες γεμάτες με νερό, παρ΄ότι ο ήλιος έλαμπε και ο δρόμος είχε στεγνώσει. Στην Εύα καταστροφή: Το γήπεδο δεν υπάρχει πλέον. Μια γέφυρα δίπλα στον κόμβο παράκαμψης της Εύας έχει εξαφανιστεί. Η άσφαλτος έχει φύγει, αφού έγινε  κοίτη νέου ποταμού. Συνεχίζουμε από Εύα και βλέπουμε λεία επιφάνεια σε ελαιοπερίβολα. Κοίτες ρέματος! Ορισμένες ελιές αιωνόβιες παραλίγο να ξερίζωθούν! Νεροφαγώματα στον δρόμο! Λίγο πριν φθάσουμε στην γέφυρα της Βαλύρας του Παμίσου, σε ένα πολύ μεγάλο μήκος η 7η επαρχιακή οδός είναι επικινδυνώτατη. Θέλει επισκευή από τα νεροφαγώματα σε ένα ήδη στενότατο οδόστρωμα. Κατεβαίνοντας από Βαλύρα αφού στρίψαμε δεξιά λίγο πριν τον Μελιγαλά, είδαμε όλο χώματα και σημεία της καταστροφής. Χώματα στον δρόμο φερτά. Το οδόστρωμα για λίγες ώρες είχε γίνει κοίτη ρεμάτων. Στον Άγιο Φλώρο ο πλημμυρισμένος Πάμισος έγινε την εντύπωση λίμνης. Στο Αριοχώρι ίχνη καταστροφών. Ομοίως ΤΕΙ, Ασπρόχωμα. Τα υπόλοιπα δεν τα είδαμε γιατί ήταν εκτός διαδρομής. Αυτά που έγιναν σε Αρχαία Μεσσήνη, ΣΕ Ανάληψη και Βελίκα του Δήμου Μεσσήνης και στην  Καλαμάτα περί την οδό Αθηνών και Μπουλούκου.

Μεσσήνη –Καλαμάτα μέσω Βαλύρας!!! - ΒίντεοΤο φαινόμενο στ΄ αλήθεια μοιάζει να είναι  «πρωτοφανές» αλλά αυτά δεν μειώνει τις ευθύνες των αρμοδίων, αφού ο χώρος κατοικείται επί χιλιετίες και γνωρίζουμε πού πώς και γιατί πλημμυρίζει μια περιοχή. Γνωρίζουμε την λεκάνη απορροής του Παμίσου. Γνωρίζουμε τις απορροές των ρεμάτων. Γνωρίζουμε τις μέγιστες διατομές των ρεμάτων και τις ελάχιστες που μπορούν να αντέξουν ροές πριν υπερχειλίσουν. Να κάνουμε και μια πρόταση:

Οι προτάσεις των Τεχνικών Υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης και των Δήμων, θα πρέπει να δημοσιεύονται υποχρεωτικά στην διαφάνεια της «Διαύγειας» , να αναρτώνται εκεί και να υπάρχουν και να ανασύρονται από όλους τους πολίτες. Δεν μπορεί να γίνεται σπέκουλα από οποιαδήποτε πλευρά για τις ανθρώπινες ζωές και ποιος τις πήρε. Η αδράνεια την παροιμιώδης της Πολιτείας ή ο Μεγαλοδύναμος;

ΔΕΊΤΕ ΤΟ ΒΊΝΤΕΟ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: