Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Εφιάλτης για τους κτηνοτρόφους του νομού μας τα τσακάλια που αποδεκατίζουν τα ζώα τους!!!

Μεσσηνία: Απελπισμένοι δεκάδες κτηνοτρόφοι από τα τσακάλια
Απελπισμένοι είναι δεκάδες κτηνοτρόφοι σε πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, αφού τα τσακάλια αποδεκατίζουν τα κοπάδια τους.
Την ίδια ώρα είναι αδύναμοι να αντιδράσουν, αφού τα εν λόγω άγρια ζώα είναι προστατευόμενα, και σύμφωνα με τον δασάρχη Σπύρο Κατσίποδα, τα ζώα αυτά πρέπει να προστατεύονται. 
Μόνη λύση απομένει η αποζημίωση των ζώων που χάνουν από τον ΕΛΓΑ, κάτι που έχει ζητήσει το Δασαρχείο αλλά δεν έχει ακόμα επιτευχθεί.

Τα τσακάλια πάντως συνεχίζουν τις επιθέσεις τους σε αρκετές περιοχές του νομού, προκαλώντας σοβαρό πλήγμα στην κτηνοτροφία και βέβαια ο αριθμός τους σημειώνει διαρκώς αύξηση, όπως προκύπτει και από τις αναφορές που γίνονται στο Δασαρχείο.

Ο κτηνοτρόφος Κώστας Χριστόπουλος από το Κόκκινου χθες βρήκε άσχημα τραυματισμένο ένα νεογέννητο μοσχάρι μέσα στον στάβλο του. Είχε τραύματα σε πολλά σημεία, ενώ από την εξέταση του κτηνιάτρου διαπιστώθηκε πως και η αγελάδα είχε τραύματα από τη μάχη που έδωσε με το τσακάλι για να σώσει το νεογέννητό της. Ο κτηνοτρόφος μπορεί αυτή τη φορά να μην έχασε το ζώο, αφού ο κτηνίατρος, με αρκετές επισκέψεις στον στάβλο, και τις επόμενες ημέρες, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να το σώσει. Ωστόσο, έχει χάσει άλλα ζώα κατά το πρόσφατο παρελθόν και είναι απελπισμένος, αφού για κάθε ζώο που χάνει η ζημιά ξεπερνάει τις 2.000 ευρώ. 

Το ίδιο πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν πλήθος ακόμα κτηνοτρόφοι, αφού τα τσακάλια επιτίθενται σε κάθε στάβλο με κοπάδι, αλλά και στα λίγα ζωντανά που μπορεί να έχει ένα νοικοκυριό στο χωριό για το γάλα, το τυρί και τ’ αβγά του σπιτιού.

Είναι αρκετοί οι κάτοικοι χωριών σε  ημιορεινές και ορεινές περιοχές που έχουν χάσει ζώα από τσακάλια, τα οποία έχουν κατέβει χαμηλότερα λόγω της έντονης παρουσίας αγριογούρουνων στα πιο ψηλά. Όπως εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος και τ΄ αγριογούρουνα συχνά κάνουν ζημιά, όμως γι’ αυτά τουλάχιστον επιτρέπεται το κυνήγι. Την ίδια ώρα αποτελούν τον μοναδικό εχθρό των τσακαλιών, τα οποία για να τα’ αποφύγουν κατεβαίνουν μέσα σχεδόν στα χωριά και κάνουν σοβαρές ζημιές. 

Προχθές έφαγαν μια γίδα κατοίκου στο ίδιο χωριό, όπου μένουν 40 κάτοικοι και όλοι λίγο έως πολλοί έχουν χάσει ζώα. Στο ίδιο χωριό δραστηριοποιούνται 3 κτηνοτρόφοι, ενώ και στην ευρύτερη περιοχή είναι αρκετοί εκείνοι που αντιμετωπίζουν το ίδιο σοβαρό πρόβλημα.  

Από τη μεριά του Δασαρχείου ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας είναι κάθετος. «Το τσακάλι είναι προστατευόμενο είδος». Όπως λέει, μόνη λύση για τους κτηνοτρόφους που πλήττονται θα μπορούσε να είναι είτε η υψηλότερη προστασία των χώρων όπου σταβλίζονται τα ζώα τους και η φύλαξη, είτε οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αλλά παρά το σχετικό αίτημα που έχει υπάρξει από την υπηρεσία για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων που παθαίνουν ζημιά από ζώα, δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη. Εχει μάλιστα προταθεί να υπάρχουν αποζημιώσεις και για ζημιές από τ’ αγριογούρουνα.
Κέλλυ Δημητρούλια/eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια: