Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Επικοινωνιακός πόλεμος για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία!

Επικοινωνιακός πόλεμος για τη δακοκτονία στη Μεσσηνία
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται επικοινωνιακός πόλεμος ανάμεσα σε κυβέρνηση και Περιφέρειες, αναφορικά με τις ευθύνες μιας νέας αποτυχημένης δακοκτονίας.
Συγκεκριμένα, όσοι “κάηκαν στον περσινό χυλό” της αποτυχημένης δακοκτονίας επιχειρούν εγκαίρως φέτος να φορτώσουν τις ευθύνες σε άλλους αντί να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ώστε να μην καταστραφεί και η φετινή παραγωγή με ανυπολόγιστες συνέπειες για το μέλλον του ελληνικού ελαιολάδου. Χθες η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη υποστήριξε ότι δεν φτάνουν τα χρήματα για τη φετινή δακοκτονία.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθησύχαζε τους παραγωγούς ανακοινώνοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί τα φάρμακα για τη δακοκτονία του Ιουνίου. 

Βλέποντας αυτά πολλοί αγρότες, αν και πληρώνουν ακριβά τη δακοκτονία, ετοιμάζονται να ραντίσουν μόνοι τους τις ελιές, προκειμένου να σώσουν ό,τι μπορούν από την παραγωγή. 

Αλειφέρη: «Δεν φτάνουν τα χρήματα για δακοκτονία»

Ούτε για δύο ψεκασμούς δακοκτονίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας δεν φθάνουν φέτος τα χρήματα, υποστήριξε χθες η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, εκφράζοντας την ανησυχία της.

Η κ. Αλειφέρη παραπονέθηκε ότι ενώ «η Μεσσηνία παράγει το 25% του ελαιολάδου της χώρας, στις πιστώσεις για τη δακοκτονία έχει μόνο το 8%».

Εκτίμησε πως θα μπορούσε να γίνει πιο ορθολογική κατανομή και υποστήριξε ότι ενώ στην Τριφυλία τα χρήματα φθάνουν για 3 - 4 ψεκασμούς, στη Μεσσηνία δεν θα φθάσουν ούτε για 2 ψεκασμούς.

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι φέτος υπάρχουν επιπλέον 1 εκατομμύριο ελαιόδεντρα που πρέπει να προστατευτούν από το δάκο, καθώς πέρα από νέα δέντρα στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί για πρώτη φορά και άλλες περιοχές, όπως το Βλαχόπουλο.

Οσον αφορά την αλλαγή στο καθεστώς δακοκτονίας που είχε ζητήσει νωρίτερα σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, η κ. Αλειφέρη ανέφερε ότι τώρα δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή, αλλά από τώρα να προγραμματίσουμε για την επόμενη χρονιά.

Την άποψη ότι με βάση επιστημονικά κριτήρια τα χρήματα για τη δακοκτονία δεν επαρκούν, εξέφρασε και ο Μ. Αντωνόπουλος, εκτιμώντας πως θα δημιουργηθούν προβλήματα.

Ο πρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας είπε ότι πρέπει να αλλάξει το καθεστώς δακοκτονίας και ζήτησε να συμμετέχουν οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμοί, που έχουν μηχανήματα και γνωρίζουν τις περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: