Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Χώρα Πυλίας: Αποζημίωση ζητάει ο Γεωργιανός που αθωώθηκε για τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη!!!

Μεσσηνία: Αποζημίωση ζητάει ο Γεωργιανός που αθωώθηκε για τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη
Να αποζημιωθεί για το χρονικό διάστημα που παρέμεινε έγκλειστος στις φυλακές, ζητάει πλέον από το Ελληνικό Δημόσιο, ο 25χρονος Γεωργιανός, ο οποίος αθωώθηκε ομόφωνα για τη δολοφονία του Αρχιμανδρίτη Φώτη Ζαχαρόπουλο και για την οποία είχε συλληφθεί, κατηγορηθεί και προφυλακισθεί.
Το αίτημά του, ισχυροποιείται μετά και την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία απορρίφθηκε αίτηση αναίρεσης που είχε κατατεθεί κατά της αθωωτικής απόφασης του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας.


Δράστες

Για την άγρια δολοφονία του Αρχιμανδρίτη το 2014, η Αστυνομία συνέλαβε ως δράστες έναν 17χρονο Έλληνα με μειωμένο καταλογισμό και έναν 25χρονο Γεωργιανό. Σύμφωνα με την δικογραφία και οι δύο όταν συνελήφθησαν, ομολόγησαν την πράξη τους, με τα πράγματα όμως να διαφοροποιούνται στη συνέχεια. Ο ανήλικος συνέχισε να ομολογεί την παρουσία του και να περιγράφει τα ίδια και στα δύο δικαστήρια που ακολούθησαν, ενώ ο Γεωργιανός άλλαξε στάση δηλώνοντας αθώος και κατηγορώντας αστυνομικούς ότι του απέσπασαν ομολογία και πως η υπογραφή δεν είναι δική του.

Σε δίκη οδηγήθηκε πρώτος ο 17χρονος, ο οποίος με αναγνώριση μειωμένου καταλογισμού, καταδικάσθηκε από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Κυπαρισσίας σε 15 χρόνια και 1 μήνα φυλάκιση, καθώς αρχικά κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και σε ληστεία τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπου. Μάλιστα, στην καθαρογραμμένη αυτή απόφαση το δικαστήριο της Κυπαρισσίας αναγνωρίζει ως κύριο δράστη τον Γεωργιανό.

Αποζημίωση

Ακολούθησε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για τον 25χρονο Γεωργιανό, ο οποίος αρνήθηκε τα πάντα και παρά την πρόταση του Εισαγγελέα να κριθεί ένοχος ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας, κηρύσσεται ομόφωνα αθώος.

Η υπόθεση κινεί το ενδιαφέρον του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζητά τη δικογραφία και το αιτιολογικό της αθωωτικής απόφασης για τον 25χρονο Γεωργιανό. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ζητά την αναίρεση της απόφασης με πρότασή της στο Συμβούλιο Αεροπαγιτών και επανάληψη της δίκης για τον 25χρονο.

Στο μεταξύ, εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό, στο Τριμελές Εφετείο Ανηλίκων, η υπόθεση για τον ανήλικο Έλληνα, ο οποίος δεν αρνείται ότι το βράδυ της δολοφονίας βρισκόταν στο σπίτι του Αρχιμανδρίτη, υποδεικνύοντας όμως ως φυσικό αυτουργό της δολοφονίας τον 25χρονο Γεωργιανό, ο οποίος όμως πλέον έχει αθωωθεί. Έτσι, το δικαστήριο αθωώνει σε δεύτερο βαθμό και τον ανήλικο και η υπόθεση της δολοφονίας μένει χωρίς δράστη.

Μετά την αθωωτική απόφαση του ΜΟΕ, ο 25χρονος Γεωργιανός καταθέτει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητάει αποζημίωση που ξεπερνάει τις 15.000 ευρώ για τις ημέρες που έμεινε έγκλειστος στις φυλακές από τη σύλληψή του, έως την εκδίκαση της υπόθεσης και την αθώωσή του.

Λόγω της αναίρεσης όμως στον Άρειο Πάγο, το αίτημά του πάγωσε. Τώρα, μετά την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης από το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου και την απόφαση αθώωσής του να γίνεται αμετάκλητη, το αίτημά του αναμένεται να προωθηθεί, ώστε να αποζημιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: