Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Ηλεκτρονική διαχείριση των πυρκαγιών και στη Μεσσηνία!

Ηλεκτρονική διαχείριση των πυρκαγιών και στη Μεσσηνία
Ηλεκτρονικά θα γίνεται η διαχείριση των πυρκαγιών από φέτος, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να υποδέχεται την εφαρμογή του μέτρου με προσδοκίες για πιο άμεση και καλύτερη αντιμετώπιση των συμβάντων.
Η φετινή εφαρμογφή των σύγχρονων μεθόδων, θα είναι μεν σε πιλοτικό στάδιο μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, αλλά θα είναι ουσιαστική. Ετσι, από την 1η Μαΐου, τα συντονιστικά κέντρα των κεντρικών υπηρεσιών θα λειτουργούν...
βάσει των δεδομένων που θα διαχειρίζονται σε κάθε συμβάν, από την καταγραφή κι ενημέρωση του προσωπικού μέχρι την καθοδήγηση των πληρωμάτων και την κατανομή δυνάμεων. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας, Νικήτα Μενούνο, η ηλεκτρονική διαχείριση συμβάντων δίνει τη δυνατότητα να υπάρχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση για τα συμβάντα και την κίνηση των οχημάτων, ώστε να κατανέμονται και οι δυνάμεις ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Στο νομό μας θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονική διαχείριση με επίκεντρο τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Καλαμάτας και Γαργαλιάνων, οι οποίες με τη σειρά τους θα συντονίζουν και τις δυνάμεις των κλιμακίων: την υπηρεσία του Μελιγαλά η Καλαμάτα, και τις υπηρεσίες της Πύλου και της Κυπαρισσίας οι Γαργαλιάνοι. 

Ειδικότερα, θα λειτουργεί σε κάθε κεντρική υπηρεσία μια κεντρική κονσόλα με δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα διαθέτουν χάρτη της περιοχής, στον  οποίο θα σημαίνεται άμεσα το σημείο της πυρκαγιάς μετά την κλήση που θα δέχεται ο εκάστοτε τηλεφωνητής-διαχειριστής. Αμεσα θα ενημερώνονται τα πυροσβεστικά οχήματα, το στίγμα των οποίων θα καταγράφεται. Θα υπάρχει ταυτόχρονη ενημέρωση για την πορεία του κάθε οχήματος, προκειμένου να γίνονται διορθώσεις όπου χρειάζεται.

Μέσα από τη λειτουργία του νέου αυτού συστήματος θα λαμβάνονται επί τόπου και οι αποφάσεις για την κατανομή του πυροσβεστικού προσωπικού, ανάλογα με τα συμβάντα, τον αριθμό και τη δυσκολία τους.

Να σημειωθεί πως για την επιτυχή λειτουργία του συστήματος έχουν εδώ και λίγους μήνες εγκατασταθεί συστήματα GPS στα πυροσβεστικά οχήματα κι έχουν γίνει δοκιμές. Παράλληλα είναι σε ετοιμότητα κι εκπαιδευμένοι οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι, ειδικά όσον αφορά στη διαχείριση του κέντρου και του συντονισμού των δυνάμεων.

Η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου και, όπως τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, αναμένονται 3 PZL να μετασταθμεύσουν στο αεροδρόμιο Καλαμάτας, για την καθοριστική συμβολή τους σε περιστατικά πυρκαγιών στη ευρύτερη περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: