Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Μεσσηνία:336 δράσεις από το ΚΕΠΕΠΨΥ

336 δράσεις από το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας
Συνολικά 336 δράσεις έχει διοργανώσει από τις αρχές του χρόνου έως και τις 21 του τρέχοντος μήνα το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας (ΚΕΠΕΠΨΥ) Μεσσηνίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ). 
Στις δράσεις αυτές συμμετείχαν συνολικά 3.704 άτομα. Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του ΚΕΠΕΠΨΥ έχει υλοποιήσει 14 δίωρα σεμινάρια τα οποία παρακολούθησαν συνολικά 222 γονείς, καθώς και 3 Σχολές Γονέων στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 35 γονείς. Τα θέματα τα οποία ανέπτυξε η επιστημονική ομάδα στις Σχολές Γονέων, ήταν τα εξής:
«Μεγαλώνοντας αυτόνομα και ευτυχισμένα παιδιά», «Η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης του παιδιού», «Αποτελεσματική επικοινωνία: Ευτυχισμένα παιδιά», «Ο έφηβος στη σύγχρονη εποχή: Σκέψεις και συναισθήματα», «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο», «Μεταβάσεις», «Ενδοσχολική βία», «Η επικοινωνία στην οικογένεια». 
Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας υλοποίησε 128 δράσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών στην Καλαμάτα και τα περίχωρα, τη Μεσσήνη και τη Δυτική Μάνη, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 2.358 μαθητές. Παράλληλα, υλοποίησε 21 δράσεις στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 784 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Καλαμάτας, της Μεσσήνης, της Πύλου, της Κορώνης και των Φιλιατρών. 

Επιπλέον, διοργανώθηκε σε συνεργασία με το αθλητικό σωματείο Καλαμάτα B.C. ημερίδα ευαισθητοποίησης με θέμα «Αυτοεκτίμηση και αθλητισμός», την οποία παρακολούθησαν 30 άτομα. Επίσης, η επιστημονική ομάδα συμμετείχε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η σχολική σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης της 6ης Περιφέρειας Ν. Μεσσηνίας, οι Σύλλογοι Διδασκόντων και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου, του 2ου και του 3ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιατρών, με θέμα «Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση του παιδιού μας», την οποία παρακολούθησαν 70 άτομα. Παράλληλα, συμμετείχε ως συνεργαζόμενος φορέας στην ενημερωτική εκδήλωση για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου: «Θέλω να γνωρίζω!», την οποία παρακολούθησαν 100 άτομα και διοργάνωσαν το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας Δήμου Καλαμάτας, η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις», η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, με θέμα «Δράσεις πρόληψης για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου που αφορούν παιδιά και γονείς».

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας ανταποκρίθηκε και σε 97 αιτήματα συμβουλευτικής υποστήριξης ενηλίκων με σύνολο 148 συνεδριών. Στα πλαίσια της συνεργασίας με το ΤΕΙ Καλαμάτας ανταποκρίθηκε σε 8 αιτήματα συμβουλευτικής υποστήριξης φοιτητών με σύνολο 19 ατομικών συνεδριών.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΠΕΠΨΥ σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας υλοποιεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ με θέμα ''Παρεμβάσεις δικτύωσης και ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες". Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πραγματοποιείται στα πλαίσια ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη και του ΟΚΑΝΑ. 

Επίσης από τις αρχές του τρέχοντος έτους, το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ παρέχει δωρεάν ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη και προσφέρει βοήθεια στη διαχείριση ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων (διαχείριση πένθους, απώλειας κτλ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια: