Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές και στη Μεσσηνία!

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές και στη Μεσσηνία
Τις "Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2017" διοργανώνει και φέτος το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από τις 25 έως τις 28 Μαΐου (Πέμπτη με Κυριακή) σε όλη τη χώρα, με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους. Οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» σχεδιάστηκαν από τη Διεύθυνση Μουσείων στο πλαίσιο της συμμετοχής στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Εκπαίδευση στην Αειφόρο Ανάπτυξη.
Σκοπός της δράσης είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας. Οσον αφορά τη Μεσσηνία: 

- Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας διοργανώνει την Κυριακή 28 Μαΐου την περιήγηση στο όρος Μαγκλαβάς και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για πεζοπορική διαδρομή στο βουνό (συνδυασμός πεζοπορίας και μετακίνησης με το λεωφορείο) που περιλαμβάνει επίσκεψη σε μυκηναϊκούς τάφους (Βλαχόπουλου και Καμινίων) και εκκλησίες της περιοχής (Παναγίτσα στην κορυφή του βουνού Μαγκλαβά, Αγ. Αντώνιος Ματαράγκα) για τον εορτασμό της Πεντηκοστής, σε συνεργασία με διάφορους εθελοντές, ομάδες και  συλλόγους της Μεσσηνίας που έχουν σχέση με την πεζοπορία, την άθληση και τη φύση. Η συνάντηση θα γίνει στις 7.30 π.μ. στην Καλαμάτα στην οδό Παπάζογλου και Υπαπαντής (πλησίον των Γραφείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων επί της οδού Μπενάκη & Παπάζογλου) και στις 8.30 π.μ. στην Πλατεία Βλαχόπουλου. Για επικοινωνία: 27210 22534, 27210 63100 (Σ. Α. Φριτζίλας).

- Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνώ  και το Δήμο Πύλου - Νέστορος θα κάνει δράσεις στους χώρους αρμοδιότητας Εφορείας Εναλίων στο Φρούριο Πύλου.

Από την Πέμπτη ως την Κυριακή το διάστημα 8 – 11 π.μ. και 11 π.μ. - 3 μ.μ. στο Φρούριο Πύλου – Μουσείο Πασά, οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν: 6 παρουσιάσεις powerpoint, οι οποίες θα αφορούν  καταποντισμένες πολιτείες προϊστορικών και κλασικών χρόνων, αρχαία λιμάνια και αρχαία ναυάγια, συνολικής διάρκειας 3 ωρών. Παρουσίαση powerpoint του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το Εργαστήριο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Παρουσίαση powerpoint για την έρευνα στο αρχαίο λιμάνι της Σαλαμίνος, συνεργατικής έρευνας μεταξύ ΕΕΑ και Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών.

Επίσης θα γίνει ξενάγηση διάρκειας 1.30 ώρας, στα Μουσεία Πασά και  Μακρυγιάννη, καθώς και στην υπαίθρια έκθεση «Ο βυθός μας διηγείται». Το κοινό θα δει επίσης, σε συνεργασία με το Δήμο Πύλου – Νέστορος, τρισδιάστατη προβολή της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου σε χώρο του Φρουρίου που φιλοξενεί και εκθέματα από αρχαία ναυάγια,  τα οποία έχουν σχέση με την φωτιά. Επίσης προγραμματίζεται σύντομη ξενάγηση σε έκθεση καταδυτικού εξοπλισμού μουσειακού χαρακτήρα. 

- Την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 11.30 π.μ., η Εφορεία Εναλίων σε συνεργασία με τον Δήμο,  θα παρουσιάσει το ιστορικό της καταποντισμένης προϊστορικής πολιτείας στη Μεθώνη. Η παρουσίαση θα γίνει από τον Η. Σπονδύλη αρχαιολόγο, διευθυντή της έρευνας και επίτιμο τμηματάρχη της ΕΕΑ.  Επίσης θα γίνει ομιλία από τη διευθύντρια της ΕΕΑ, δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι με θέμα «Η συμβολή της ΕΕΑ στο Νομό Μεσσηνίας».

Για επικοινωνία: 27230 22897 (Η. Κούβελας,  Ε. Χαρμπή).

Δεν υπάρχουν σχόλια: