Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Χώρα Πυλίας:Εκδήλωση για τον « ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ»

Με αθρόα συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου η εκδήλωση  για τον « ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ»  στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, με διοργανωτή τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χώρας και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Πύλου Νέστορος.
Στο χαιρετισμό που απεύθυνε ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Α’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ κ. Δημήτριος Καφαντάρης, αναφέρθηκε στον πολιτισμό που υπάρχει στην περιοχή, αλλά και στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει και τη βοήθεια που προσφέρει στις αρχαιολογικές ανασκαφές πάντα η τοπική αυτοδιοίκηση.
Υπογράμμισε τέλος, την υπογραφή της δημοπράτησης του οικήματος Μπάρκα δίπλα στο Μουσείο, έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Από τη μεριά του, ο  Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε εκτενώς, ως βαθύς γνώστης του πολιτισμού και της ιστορίας, στις ανασκαφές της ευρύτερης περιοχής, τις διασυνδέσεις των πολιτισμών , την καλή του σχέση με τον αναδείξαντα στην Αρχαία Μεσσήνη καθηγητή κ. Θέμελη και με τον Αρχαιολόγο κ. Jack Davis, ενώ τέλος μίλησε για το νέο σκέπαστρο του Ανακτόρου που συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια και το ΕΣΠΑ.

Στην ομιλία που προσφώνησε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας κ. Ευγενία Κοκκέβη έκανε  μια σύντομη αναφορά στις ανασκαφές από τις αρχές του 20ου αιώνα και στη διαδρομή μέχρι την ανακάλυψη του ανακτόρου του Νέστορα. Μίλησε επίσης για το Πανεπιστήμιο του Cincinnati με τον καθηγητή Blegen και αργότερα τον αντάξιο του Jack Davis.  Τέλος, η κ. Κοκκέβη εξήρε την 25ετή επιστημονική πορεία και η εργατικότητα του Αρχαιολόγου Davis στη Χώρα, αλλά και τις πολύ καλές του σχέσεις με τους κατοίκους και την περιοχή. Επεσήμανε δε την άψογη συνεργασία του με την δόκτορα Saron Stocker, της οποίας το άξιο έργο, είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη του Τάφου του Πολεμιστή, ενώ εξέφρασε την ευχή για τη σύντομη ανακαίνιση του Μουσείου, ώστε τα ευρήματα της ανασκαφής να βρουν και αυτά τη μόνιμη θέση τους.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας με την ανασκαφική πορεία και  την μεγάλη ανακάλυψη του σκελετού και των κτερισμάτων του νεκρού, πληροφορίες που άφησαν εντυπωσιασμένους  τους θεατές.  Τέλος ο Σύλλογος απένειμε τιμητικές πλακέτες στους δύο αρχαιολόγους για την μακροχρόνια πορεία τους στις ανασκαφές και για την συμβολή τους στην ανάδειξη της Αρχαίας Πύλου στη Χώρα του Νέστορα. Η εκδήλωση έκλεισε με τη δεξίωση των παρευρισκομένων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: