Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Όταν το αυτονόητο χρειάζεται εξήγηση!

Γράφει:Ο Γιώργος Μιχ. Λιοντήρης
Πολιτικός Μηχανικός 
     Αφορμή για τη σημερινή μου ανάρτηση είναι μια είδηση από την Ουκρανία που αφορά στην διαφθορά στο δικαστικό σύστημα. Αναφέρει το ρεπορτάζ:
«Ερευνα για δωροδοκίες και νοθεία στο δικαστικό σύστημα έχουν ξεκινήσει οι εισαγγελείς στην Ουκρανία εναντίον δικαστή, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται άλλοι 30 συνάδελφοί του, οι οποίοι δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν υπερπολυτελή περιουσικά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους, όταν δηλώνουν ετήσιες αποδοχές έως 13.000 δολάρια.....».
    Δυστυχώς μελαγχολούμε όταν πληροφορούμαστε ότι σε άλλες χώρες υπάρχουν και λειτουργούν διαδικασίες για την κανονικότητα των κοινωνιών τους, πλην της Ελλάδας, που παρά την γενικευμένη διαπίστωση διαφθοράς, μαύρου χρήματος, τις επανειλημμένες διακηρύξεις για πάταξη και τιμωρία των υπευθύνων, είμαστε ακόμα στα λόγια.

    Οι περιβόητες λίστες αναφέρονται μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, θεωρούνται επτασφράγιστα κρατικά απόρρητα και τα λαμόγια «χαίρονται» τους «κόπους» τους, εις υγιείαν των παρά πολλών κορόιδων, που στενάζουν από την πολύχρονη κρίση.
    Οι περιπτώσεις Τσοχατζόπουλου και Παπαγεωργόπουλου απλά αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα και βέβαια δεν θεωρείται ότι σώζουν την ήδη χαμένη «τιμή» του πολιτικού κόσμου. Περισσότερο σαν «ξεκάρφωμα» μπορεί να χαρακτηριστούν.
    Οι δηλώσεις πόθεν έσχες υποβάλονται χωρίς να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος, ενώ το μόνο που απασχολεί τις αρχές (Αρειος Πάγος, ΣΔΟΕ κλπ) είναι αν ο υπόχρεος υπέβαλε δήλωση.
    Προφανώς και είναι σημαντικό βήμα προόδου ότι πλέον οι δηλώσεις θα υποβάλονται ηλεκτρονικά, ενώ εξίσου σπουδαία μεταρρύθμιση θα αποτελέσει και η εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
    Πέραν τούτων δεν νομίζω ότι δεν υπαρχει κάποιος στο Υπουργείο Οικονομικών να έχει προτείνει (όχι μόνο τώρα αλλά και προηγούμενα) ώστε να γίνεται  διασταύρωση φορολογικών στοιχείων για κάθε ΑΦΜ, δηλ. τα δηλωθέντα έσοδα 10ετίας, 20ετίας, 30ετίας στο Ε1 να συγκρίνονται με τις αντίστοιχες δηλώσεις στο Ε9 (ακίνητα). Αμφιβάλει κανένας για τα αποτελέσματα και το τι θα επακολουθούσε στην υποθετική περίπτωση τέτοιων ελέγχων.
    Αλλά αυτά δυστυχώς γίνονται μόνο σε κανονικές κοινωνίες όπου οι πολίτες σέβονται (στο πλαίσιο της κοινωνικής ευθύνης) τους εαυτούς τους και τους νόμους και αντίστοιχα οι σοβαρές κυβερνήσεις νομοθετούν και εφαρμόζουν νόμους για το γενικό καλό και όχι για το συμφέρον των πολιτικών και των χορηγών τους.
          
Γιώργος Μιχ. Λιοντήρης


Δεν υπάρχουν σχόλια: