Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Βαλύρα:Αιδώς Αργείοι ... Είμαστε για τα πανηγύρια!!!

Θάμυρις 1982:Το πρώτο Πολιτιστικό τριήμερο
Γράφει ο Γιάννης Ε.Λινάρδος
Economist-Journalist
Στο εφετινό πολιτιστικό 3τριήμερο δεν είχα καμία εξουσιοδότηση να συμμετάσχω στην διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων,  καθώς έχω ΄΄κοπεί'' από τον αντιδήμαρχο Ιθώμης,Κώστα Γεωργακόπουλο, ο οποίος φοβάται μήπως του κλέψω τη δόξα και για το λόγο που όταν με βλέπει με το μικρόφωνο στο χέρι τον πιάνει ίκτερος!!! 
Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει η δόξα,αλλά η παρουσίαση πριν την έναρξη των αγώνων ενός φοκλορικού ημίωρου προγράμματος  που θα ομορφαίνει την τελετή και θα έχει  σχέση με την τοπική μας ιστορία, την παράδοση και τον λαϊκό μας πολιτισμό. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είχαν αγαπηθεί ιδιαίτερα από τον κόσμο που προσδοκά την επανάληψή τους.
Είναι απαραίτητο λοιπόν να προωθήσουμε νέους ανθρώπους που θα αναλαμβάνουν τέτοιους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 
Έτσι λοιπόν μετά την ''αργία'' στην οποία είχα τεθεί, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω  ως απλός παρατηρητής τα όσα ευτράπελα και κωμικοτραγικά έγιναν και να τα καταγράψω όχι από εμπάθεια με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, καθώς δεν έχω κανένα προσωπικό πρόβλημα με αυτά, αλλά από μεγάλο ενδιαφέρον και αγωνία για τα πολιτιστικά δρώμενα στη γενέτειρά μου.  
1. Υπήρχε πλήρης έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των φορέων της Βαλύρας όπου ο καθένας από τους συμμετέχοντες με ευθύνη του αντιδημάρχου και του Δ.Σ του συλλόγου γυναικών Βαλύρας και προσωπικά της προέδρου κ.Αγάπης-Συκιωτάκη-Μπουρολιά, έκανε ό,τι ήθελε. 
Παρακάμφθηκε η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας κ.Γεωργία Δ.Δημητρακοπούλου στην δικαιοδοσία της οποίας ήταν οι αθλητικοί αγώνες, όπως εξ άλλου γίνονταν από της καθιέρωσής τους εδώ και πολλές 10ετίες(περίπου εννέα στο αριθμό), καθώς επίσης και σε ποιόν σύλλογο θα δινόταν η άδεια για την χρήση της πλατείας στις μουσικές βραδιές.
Κανένας δεν κάλεσε τους άλλους συλλόγους Θάμυρι και Αστέρα να συμμετάσχουν και να βοηθήσουν στα καθέκαστα. Ειδικά τον Θάμυρι που μετά την τραγωδία που προκάλεσε ο τέως πρόεδρός του κ.Χρ. Θ.Παπαδόπουλος, οποίος στα δύο χρόνια της προεδρίας του δεν έβαλε ο αθεόφοβος ούτε ένα ευρώ στο ταμείο του συλλόγου, ενώ ελέγχεται και για άλλες παρατυπίες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η διοργάνωση του εφετινού μουσικού τριήμερου έπρεπε να γίνει από τον Θάμυρι, αφ' ενός για να ενισχυθεί οικονομικά και αφ' ετέρου να ψηθούν τα νέα παιδιά που ανέλαβαν τον σύλλογο σε αυτή την πολλή δύσκολη συγκυρία. Στα πρόσωπά τους διέκρινε κανείς την πικρία και την απογοήτευση για τον παραγκωνισμό τους. Αλήθεια, πότε θα ''ψηθούν'' αυτά τα παιδιά για να αναλάβουν δράση;;; Από το 1982 το μουσικό 3ήμερο και οι λοιπές πολιτιστικές εκδηλώσεις ήταν υπόθεση του Θάμυρι. Τώρα ποιοι  φωστήρες με το έτσι θέλω προέβησαν σε τέτοιες ενέργειες;;;   
2. Με το έτσι θέλω  ο σύλλογος γυναικών  μας γύρισε 10ετίες πίσω και έβγαλε μια ταμπέλα ''Πανηγύρι στη Βαλύρα''. Θα μου πεις η ονομασία του τριημέρου είναι πρόβλημα;;; Ναι βεβαίως είναι, καθώς η έννοια ''πανηγύρι'' είναι ένας υποβαθμισμένος όρος για όσους γνωρίζουν την ιστορία στη Βαλύρα και αλλού. Στην πρώτη συλλογική διοργάνωση το 1982 οπότε και ανέλαβε ο νεοσύστατος Θάμυρις την τέλεση των πανηγυρικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία του Αγίου Πνεύματος, το ονομάσαμε πολιτιστικό 3ήμερο και εντάξαμε εκεί παραδοσιακούς χορούς, τους αθλητικούς αγώνες κ.λ.π. Στη συνέχεια προέκυψε το θέμα με την αναβίωση των Ιθωμαίων τα οποία αναδείξαμε και μέσω αυτών προβάλαμε και το αίτημα για την επανέναρξη των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη.Κατόπιν ήλθε και η εκδήλωση:Δρόμοι της ελιάς-Ιθωμαία-Αρχαία Μεσσήνη-Πεκίνο-Μόσχα  2008, που έκαναν γνωστό το όνομα του Θάμυρι και της Βαλύρας σε ολόκληρη την οικουμένη. Τελευταία ο Θάμυρις, μετά την μεταφορά των Ιθωμαίων στην Αρχαία Μεσσήνη, θέλοντας να μην κοπεί ο ομφάλιος λώρος με την πολιτιστική πρωτεύουσα στη Μεσσηνία, προχώρησε στην τέλεση των δρόμων της Ιθώμης και των Βαλυρείων. Δηλαδή:''Δρόμοι της Ιθώμης-Βαλυρεια 2017-8-9 κ.λ.π. (Τα Βαλύρεια ήταν η ονομασία που είχαν δώσει οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας στις πανηγυρικές εκδηλώσεις του Αγίου Πνεύματος και οφείλουμε σεβασμό). Τέτοια αίγλη ο Θάμυρις δεν είχε γνωρίσει ποτέ στην ιστορία του. Είναι λοιπόν θλιβερό και κατακριτέο να έρχεται τώρα η κ.Μπουρολιά και να μας λέει ''Πανηγύρι στη Βαλύρα''. Είναι ο απόλυτος ευτελισμός,είναι η απόλυτη ξεφτίλα!!! 
Δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας και η κάθε μια μετά από τόσα χρόνια και να καπελώνει όσα με πολύ κόπο έφτιαξαν οι προηγούμενοι. Εδώ ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω μια λαϊκή παροιμία που άκουσα στη Ρούμελη:''Ο καθένας και η κάθε μία έχουν την πορδή τους για μοσχολίβανο'' . Την αμπολάνε και όποιον πάρει η μπόχα!!! 
Επίσης δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη την στάση του αντιδημάρχου κ.Κ.Γεωργακόπουλου ο οποίος δεν κάλεσε τον πρώην δήμαρχο Μεσσήνης κ.Στάθη Αναστασόπουλο, ο οποίος καθόταν στις θέσεις των επισήμων, να απονείμει ένα μετάλλιο στους νικητές των αγώνων. Η στάση αυτή δείχνει μικροψυχία και δεν εξιλεώνεται με ένα ''συγνώμη το ξέχασα'' . 
Αυτά προς το παρόν χωρίς φόβο και πάθος, αλλά με αγάπη για την Βαλύρα μας.

Υ.Γ:Όποιος νομίζει ότι θίγεται ή έχει κάποια άλλη άποψη για τα γραφόμενά μου, ας στείλει στο e-mail της εφημερίδας μας την επιστολή του και θα δημοσιευτεί αυτούσια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: