Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

O Δήμαρχος Μεσσήνης θέλει να μας φεσώσει με δάνειο 2 ΕΚ. ΕΥΡΩ για ανάπλαση της Μεσσήνης-Καταγγελία από τον Στάθη Ανασταθόπουλο με ανοικτή επιστολή!!!

Διαβάστε στη συνέχεια την επιστολή του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Στάθη Αναστασόπουλου

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΟ 2 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ  κ. ΤΣΩΝΗ;


Κύριε Τσώνη,
Οδεύεται προς ολοκλήρωση του τρίτου έτους της δημοτικής σας θητείας, χωρίς να έχετε κάνει ούτε ένα έργο αναπτυξιακό δηλαδή να το έχετε μελετήσει, να έχετε διεκδικήσει τη χρηματοδότησή του και τέλος να το έχετε υλοποιήσει. Αναφέρομαι σε έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως οδοποιίας, εγγειοβελτιωτικά, χωροταξικά – πολεοδομικά, όπως για παράδειγμα όσον αφορά το έργο της πολεοδόμησης Β κατοικίας στη Μπούκα δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε σχέση με αυτά που εμείς είχαμε αφήσει.
Αντίστοιχα ανάλογα ζητήματα έχουν μείνει στάσιμα στον Άγιο Ανδρέα, στους Χράνους, στο Καλαμάκι αλλά και μέσα στην πόλη της Μεσσήνης. Δεν καταφέρατε να ολοκληρώσετε ή να προωθήσετε ούτε τα δρομολογημένα έργα από τη δική μας θητεία.  Ο Καλλικρατικός Δήμος Μεσσήνης έχει μεγάλη ανάγκη από την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων λόγω του κατ’ εξοχήν αγροτικού του χαρακτήρα και των τεραστίων δυνατοτήτων τουριστικής ανάπτυξης. 

Δυστυχώς δεν έχετε καταφέρει ούτε τα θέματα καθημερινότητας των δημοτών μας να αντιμετωπίσετε με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι άνθρωποι να πάνε στα χτήματά τους να τα καλλιεργήσουν. Οι δρόμοι έχουν κλείσει από τα χορτάρια, τα βάτα και την αυξημένη βλάστηση,  είναι αδιάβατοι και επικίνδυνοι και φυσικά χωρίς τις απαραίτητες χαλικοστρώσεις. Σας θυμίζω τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις ότι θα αξιοποιήσετε τις πέτρες που είναι χρυσάφι και θα τις κάνετε χαλίκια για να  λύσετε ως δια μαγείας όλα τα ζητήματα αγροτικής οδοποιίας, ακόμα δεν υλοποιήθηκαν. Παραμένουν υποσχέσεις….. οι οποίες με πολλά άλλα θα…. και θα….. είναι τα μόνιμα εργαλεία σας για να λύνεται όλα τα προβλήματα και να καλύπτεται τις ανάγκες των δημοτών μας.


Αλήθεια τι έγινε με τον απολογισμό του έργου αποκατάστασης των ζημιών στο δήμο μας που σας ζητώ εδώ και πολλούς μήνες στο δημοτικό συμβούλιο και ποτέ δεν κάνατε; Σας ερωτώ λοιπόν δημόσια και για τελευταία φορά: «Που καταναλώθηκαν τα 700 χιλ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στην αγροτική οδοποιϊα» ; Είναι πολλά τα χρήματα και τα αποτελέσματα δεν τα είδαν ούτε οι συνδημότες μας ούτε εμείς. Περιμένουμε λοιπόν στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο τον απολογισμό σας. Ζητάμε απολογισμό ανά εργολάβο, ανά είδος μηχανήματος, τον αριθμό ημερομισθίων σε κάθε τοπική κοινότητα, ώστε όλοι να μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. 
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, την απραξία και την στασιμότητα, ο κύριος Τσώνης αποφάσισε να κάνει έργο. Αποφάσισε να κάνει την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Μεσσήνης, προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ με ΔΑΝΕΙΟ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 
Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζω,  όπως δήλωσα και στο δημοτικό συμβούλιο από την πρώτη στιγμή, ότι ως παράταξη συμφωνούμε απόλυτα με την κατασκευή αυτού του έργου. Άλλωστε εμείς εκπονήσαμε την μελέτη, κάναμε διαβούλευση με τους επαγγελματίες και κατοίκους της περιοχής και καταλήξαμε στην ανάπλαση που πρέπει να γίνει. Βεβαίως από την παρούσα δημοτική αρχή έγιναν μικρές επεκτάσεις της μελέτης την οποία ομόφωνα αποδεχθήκαμε στο δημοτικό συμβούλιο.
Ποτέ όμως δεν περιμέναμε ότι ο κύριος Τσώνης θα επέλεγε για χρηματοδότηση του έργου τον δανεισμό. ΔΑΝΕΙΟ λοιπόν 2 εκατομμυρίων ευρώ για την αστική ανάπλαση της Μεσσήνης,  την εύκολη δηλαδή λύση, διότι η χρηματοδότηση ενός έργου από το ΕΣΠΑ ή το πράσινο ταμείο ή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή άλλη χρηματοδοτική πηγή  είναι μια δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί ικανότητα, δουλειά και αγώνα. Κατηγορώ λοιπόν τον κ. Τσώνη για ανικανότητα να εντάξει το συγκεκριμένο έργο σε ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα και καταφεύγει εν μέσω κρίσης στην εύκολη λύση του δανεισμού, υποθηκεύοντας το μέλλον του Δήμου και υποχρεώνοντας τους δημότες όλου του Καλλικρατικού Δήμου να πληρώνουν για τα επόμενα 25 χρόνια. 
Θα περιμέναμε από τον δήμαρχο να αξιοποιήσει τις γνωριμίες που διαθέτει και κάθε φορά μας τις θυμίζει με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, για να βρει χρηματοδοτική πηγή κατασκευής του συγκεκριμένου έργου και όχι να καταφύγει σε δανεισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε οι προηγούμενοι Δήμαρχοι κ. Σπυρόπουλος και κ. Χριστόπουλος, αν και είχαν υλοποιήσει έργα αναπλάσεων, πεζόδρομος 28ης Οκτωβρίου – κεντρική πλατεία αντίστοιχα, δεν είχαν δανειοδοτηθεί. Το ίδιο πράξαμε και εμείς ως δημοτική αρχή δεν πήραμε κανένα δάνειο απεναντίας ξεπληρώσαμε υποχρεώσεις των Καποδιστριακών Δήμων, εξυγιάναμε τα οικονομικά του Δήμου και εκτελέσαμε σημαντικό έργο. Πιο συγκεκριμένα για τη Δημοτική Ενότητα Μεσσήνης, όπως αναλυτικά αναφέρθηκα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο,  υλοποιήθηκαν έργα αναπλάσεων (παιδικές χαρές και υπόγειοι κάδοι), υδρεύσεων, οδοποιίας, αποχέτευσης, αγροτικής ανάπτυξης και πολεοδόμησης - χωροταξίας, τα οποία ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 11 εκ. ευρώ, χωρίς να πληρώσει ο Δήμος από το ταμείο του ούτε ένα ευρώ.  Όλα τα παραπάνω εντάχθηκαν με κόπο και αγώνα σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 02/06/2017 ο κύριος Τσώνης έφερε το θέμα της σύναψης δανείου 2 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 
Επειδή ο νομοθέτης θεωρεί σημαντική ενέργεια τον δανεισμό ενός Δήμου, απαιτεί να λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις με αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του συνόλου των μελών του δημοτικού συμβουλίου ήτοι 22. Από τους 20 συμβούλους της πλειοψηφίας απουσίαζαν δύο, οι οποίοι και δεν ψήφισαν. Υποστηρίχθηκε όμως η προσπάθεια της πλειοψηφίας από τον πάντα πρόθυμο κ. Σαμπαζιώτη και τους δύο συμβούλους του και τον όψιμα πρόθυμο σύμβουλο της δικής μας παράταξης κ. Παπαδόπουλο Γεώργιο.  Συμπληρώθηκε έτσι ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων και αποτέλεσμα αυτού είναι να ξεκινήσει η διαδικασία σύναψης δανείου 2 εκ. ευρώ, που θα υποχρεώσει όλους τους κατοίκους του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης να πληρώνουν για 25 χρόνια το συγκεκριμένο δάνειο.
Σχετικά με τον δημοτικό σύμβουλο της  παράταξής μας κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος υπερψήφισε την δανειοδότηση του Δήμου, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την επιλογή του, ενώπιον της εννιάδας.



Ο Επικεφαλής

Στάθης Αναστασόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: