Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Αίσχος:Χαβούζα ο Ταΰγετος, άθλια η κατάσταση στη Μαραθόλακκα!!!

Χαβούζα ο Ταΰγετος, άθλια κατάσταση στη Μαραθόλακκα
Μια άθλια κατάσταση επικρατεί στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου, στην περιοχή που γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία κοστίζει στους δημότες περίπου 2.000.000 ευρώ το χρόνο! 
Παντού σκουπίδια και δέματα ξεσκισμένα με υπολείμματα σκουπιδιών, παντού λάσπες, νερά σκούρου χρώματος, ίσως από τα άκρως επικίνδυνα ζουμιά των σκουπιδιών, εργαζόμενοι χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτα, χωρίς προστατευτικές φόρμες, στο λεγόμενο...
παλιό σκουπιδότοπο τα χώματα με τα οποία έχει γίνει η επικάλυψη φεύγουν από ένα ρέμα προς το Νέδοντα, μαζί επίσης με νερά σκούρου χρώματος, φράζοντας και τον πλακοσκεπή οχετό χαμηλά στους Πέντε Δρόμους, με κίνδυνο να κοπεί κάποια στιγμή και ο δρόμος προς τα χωριά του Ταϋγέτου και τη Σπάρτη!...

Μανώλης Μάκαρης και Μίμης Βαγενάς

Την αδικαιολόγητη αυτή εικόνα αντίκρυσαν το πρωί οι δημοσιογράφοι, κατά την επίσκεψη που έκανε στη Μαραθόλακκα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης με το σύμβουλο του συνδυασμού του Σταμάτη Μπεχράκη.

Είναι μια εικόνα που θα έπρεπε να κάνει τον δημότη να αντιδρά για τη μεγάλη βλάβη που έχει συντελεστεί στο περιβάλλον αλλά και για το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που δίνει, μέσω των δημοτικών τελών, για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Στη Μαραθόλακκα η περιοχή δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με χώρο διαχείρισης σκουπιδιών αλλά με σκουπιδότοπο, την ύπαρξη του οποίου θα την πληρώσουν πολύ πιο ακριβά ακόμη οι δημότες της Καλαμάτας εφόσον την αντιληφθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ…

Τον Μανώλη Μάκαρη και τον Σταμάτη Μπεχράκη ενημέρωσε στη Μαραθόλακκα για την κατάσταση που επικρατεί εκεί ο εκπρόσωπος της εταιρίας Ecowaste, στην οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση, Μίμης Βαγενάς, ο οποίος στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι δεν γνωρίζει ποιος είναι ο όγκος των υπολειμμάτων που βρίσκονται εγκαταλειμμένα εκεί, γιατί ανέλαβε την ευθύνη του έργου πρόσφατα, τον Αύγουστο. Τόνισε μάλιστα ότι τα υπολείμματα είναι υπεύθυνος να τα πάρει από εκεί ο Δήμος Καλαμάτας, χωρίς όμως να ξέρει πότε θα το κάνει και που θα τα πάει. «Το υπόλειμμα το δεματοποιούμε, το περιτυλίγουμε, το αφήνουμε στο χώρο και από εκεί και πέρα ο Δήμος δρομολογεί να το μεταφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΒΡΟΧΗ

Κατά τα άλλα διαβεβαίωσε ότι η εταιρία θα βάλει τα δυνατά της και θα καταφέρει να εξομαλύνει την κατάσταση όσο πιο σύντομα μπορεί. Για το γεγονός ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο, ανέφεραν εργαζόμενοι στη Μαραθόλακκα, ευθύνονται η απεργία που έγινε για μία εβδομάδα περίπου στην καθαριότητα του Δήμου, στις αρχές του καλοκαιριού, όπως και η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών.


Στην κορυφή του σωρού φαίνονται καπνοί...

ΤΑ ΖΟΥΜΙΑ ΣΤΟ ΝΕΔΟΝΤΑ
Επίσης ο κ. Βαγενάς υποστήριξε ότι ζουμιά από τα σκουπίδια δεν φεύγουν από τον τόπο στον οποίο γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων και στην ερώτηση της Kalamata Journal για την προέλευση των ζουμιών που κυλούν στους Πέντε Δρόμους απάντησε «δεν έχω δει, δεν μπορώ να απαντήσω. Δεν φεύγουν υγρά από τη μονάδα προς τα κάτω».

Τέλος ο εκπρόσωπος της εταιρίας τόνισε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες στη Μαραθόλακκα και πως σύντομα θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Σημείωσε δε ότι επιθυμεί να επισκέπτεται την περιοχή ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας «για να ενημερώνεστε και να βλέπετε και την πρόοδο».
ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΚΑΡΗΣ

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Μαραθόλακκα ανέφερε ότι το πρώτο ζήτημα είναι η ακαταλληλότητα της περιοχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι αυτή βρίσκεται «σε μια χαράδρα, το έδαφος είναι πορώδες. Είδαμε και τα αποτελέσματα των πλημμυρικών φαινομένων που κατέβασαν σκουπίδια από τη Μαραθόλακκα και τα πήγαν κάτω στους Πέντε Δρόμους. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα να βελτιωθεί εδώ η κατάσταση».


Μανώλης Μάκαρης, Μίμης Βαγενάς και Σταμάτης Μπεχράκης

ΟΥΤΕ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες για τους εργαζόμενους ο κ. Μάκαρης υπογράμμισε ότι είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας «να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής. Απ’ ότι μας είπαν οι εργαζόμενοι δεν έχουν ούτε τουαλέτες. Ο χώρος πρέπει να στεγαστεί. Επίσης πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ευρεία τσιμεντόστρωση γιατί δεν μπορεί να γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων μέσα στις λάσπες. Πρέπει ο Δήμος οπωσδήποτε να αναλάβει αυτή τη δουλειά».

ΤΑ ΞΕΣΚΙΣΜΕΝΑ ΔΕΜΑΤΑ

Για τα ξεσκισμένα δέματα με το λεγόμενο υπόλειμμα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε: «Ακόμα ο Δήμος δεν μας έχει πει που ακριβώς θα πάνε αυτές οι μπάλες. Είναι σημαντικό να απομακρυνθούν, να πάνε σε χώρο υγειονομικής ταφής, με τις σωστές συνθήκες, έτσι ώστε να ανοίξει ο χώρος γιατί και οι εργαζόμενοι εδώ δεν μπορούν να δουλέψουν».


Τμήμα της αποκατεστημένης χωματερής. Τα χώματα έχουν φύγει και φαίνονται σκουπίδια...

ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Για την αποκατάσταση της παλιάς χωματερής ο κ. Μάκαρης σημείωσε έχουν κιόλας «αποκαλυφθεί σκουπίδια. Πρέπει σαφώς να ερωτηθεί η εταιρία που έκανε την αποκατάσταση γιατί υπάρχουν τα σκουπίδια γύρω από την περιοχή της αποκατάστασης».

Σε ερώτηση της Kalamata Journal για το αν μπορεί να δικαιολογηθεί μια τέτοια κατάσταση για την οποία οι δημότες επιβαρύνονται κάθε χρόνο με 2.000.000 ευρώ περίπου ο κ. Μάκαρης απάντησε: «Δυστυχώς το έχουμε θέσει και άλλες φορές και ο ίδιος ο δήμαρχος το έχει πει ότι γίνεται ατελής διαχείριση των απορριμμάτων. Έχει τεράστιες ευθύνες ο Δήμος, που δεν έχει κάνει όλες τις συνθήκες σωστές έτσι ώστε να γίνεται σωστή διαχείριση. Βεβαίως έχει θέμα και ο εργολάβος αλλά πρέπει να δούμε και τις ευθύνες του Δήμου, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές».
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ;

Για το αν η κατάσταση αυτή δείχνει ότι η λύση της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μονόδρομος ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας σημείωσε: «Στη ζωή δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Σαφώς εάν επιμείνουμε στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή μπορούν να μειωθούν πάρα πολύ τα σκουπίδια που φτάνουν εδώ πέρα στη Μαραθόλακκα. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα. Τώρα το υπόλειμμα τι θα γίνει, εάν θα έρθει εδώ ή εάν θα πάει στην κεντρική διαχείριση, νομίζω είναι δευτερεύον. Εκεί που πρέπει να δώσει σημαντικό βάρος ο Δήμος είναι στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Έτσι θα πετύχουμε και μείωση του κόστους. Εάν ο όγκος μειωθεί θα μειωθεί και το συνολικό κόστος για το Δήμο και συνολικά τα δημοτικά τέλη. Άρα σημαντικό θέμα είναι η διαλογή στην πηγή και στην ανακύκλωση».

Η ΜΟΛΑΚ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΝΙΑ

Στον Μανώλη Μάκαρη υποβλήθηκε ερώτηση και για τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων στα Χανιά της Κρήτης, όπου φαίνεται ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη με τη συμβολή και της Μονάδας Λιπασματοποίησης, ανάλογη της οποίας διαθέτει και η Καλαμάτα αλλά η δημοτική αρχή την κρατάει κλειστή δέκα χρόνια τώρα. Είπε σχετικά ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας: «Η αντίστοιχη ΜΟΛΑΚ στα Χανιά απ’ ότι γνωρίζουμε δουλεύει πολύ σωστά. Είναι τεράστια η ευθύνη της δημοτικής αρχής που τόσα χρόνια είχε απενεργοποιήσει τη ΜΟΛΑΚ. Το έχουμε πει ότι είναι οικονομικά απαράδεκτο και βάρυνε το δημότη με υπέρογκα δημοτικά τέλη. Τώρα για τη ΜΟΛΑΚ υπάρχει η πολύ καλή σκέψη να λειτουργήσει για τη διαχείριση της λυματολάσπης αλλά αυτό βλέπουμε ότι έχει κολλήσει. Δεν μπορεί όταν έχεις μια τέτοια δυνατότητα να την αφήνεις και να την καθυστερείς, γιατί η διαχείριση της λυματολάσπης θα λύσει ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα».

ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Τέλος, ο Μανώλης Μάκαρης επέμεινε το θέμα της διαλογής στην πηγή και της ανακύκλωσης, σημειώνοντας: «Διαπιστώσαμε, βλέποντας τα σκουπίδια, βλέποντας ακόμα και στα υπολείμματα πολλά πράγματα, ότι πολλά σκουπίδια θα μπορούσαν να είχαν διαχωριστεί στην πηγή, να μην είχαν φτάσει εδώ, να είχαν πάει για ανακύκλωση. Είναι απαράδεκτο να έχουμε πλαστικές σακούλες, μπάλες, μας είπαν ότι ακόμη και μπάζα έρχονται εδώ στην Μαραθόλακκα. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε. Η πρότασή μας είναι να ξεκινήσει πρόγραμμα για την ανακύκλωση μέσα στα σχολεία το οποίο να περιλαμβάνει και μια επίσκεψη εδώ. Είναι σημαντικό πέρα από τα φυλλάδια και τις γιορτές ανακύκλωσης, που είναι πολύ καλές, να δουν τα παιδιά εδώ ότι εάν δεν κάνουν ανακύκλωση που θα καταλήξουν τα σκουπίδια».
Στ.Μ.


Στην αποκατεστημένη χωματερή είναι εμφανές ότι τα νερά της βροχής παρασύρουν τα χώματα και σε μερικά σημεία έχει αποκαλυφθεί και το υλικό με το οποίο έχουν σκεπαστεί τα σκουπίδια


Παντού δέματα με υπολείμματα...


Χαμηλά στους Πέντε Δρόμους έχουν σχηματιστεί λιμνούλες με σκούρο υγρό, ίσως ζουμιά από τα σκουπίδια που κυλούν από τη Μαραθόλακκα


Στο κατάστρωμα του δρόμου Καλαμάτας-Σπάρτης έχουν μείνει τα υπολείμματα σκουπιδιών που κύλησαν στους Πέντε Δρόμους από τη Μαραθόλακκα 
kalamatajournal

Δεν υπάρχουν σχόλια: