Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Μεσσηνία: Πρόστιμα Τατούλη στα πυρηνελαιουργεία!!!

Μεσσηνία: Πρόστιμα Τατούλη για τα μάτια του κόσμου στα πυρηνελαιουργεία
Πρόστιμο για τα μάτια του κόσμου επέβαλε ετεροχρονισμένα σε 4 πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των πολιτών.
Συγκεκριμένα ο κ. Τατούλης επέβαλε πρόστιμο 5.000 ευρώ σε καθένα από τα 4 πυρηνελαιουργεία της Μεσσηνίας, για περιβαλλοντικές παραβάσεις, για υπερβάσεις στα αιωρούμενα στερεά σωματίδια, το πρώτο δίμηνο του 2017.

Σύμφωνα με εισηγήσεις του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) Μεσσηνίας, σε αυτοψίες που έγιναν από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 9 Φεβρουαρίου στα πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και στον κάμπο Καλαμάτας - Μεσσήνης, διαπιστώθηκε στο καθένα απ’ αυτά “υπέρβαση των ορίων εκπομπής σωματιδιακών ρύπων (ολικά αιωρούμενα στερεά σωματίδια - σκόνη), όπως αυτά μετρήθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9096:2003 από τη διαπιστευμένη κατά ΕΣΥΔ εταιρεία Alfa Measurements”. 

Συγκεκριμένα, από 5.000 ευρώ πρόστιμο επιβλήθηκαν στις εταιρείες “Οικοενέργεια Α.Ε.” και “Οιχαλία ΕΠΕ”, στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά και στις εταιρείες “Πυρήνας Α.Ε.” στη Σπερχογεία και “Μεσσηνιακή - Γεωργικές Βιομηχανίες Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία ΑΒΕΕ” στο Ασπρόχωμα.

Και στις 4 περιπτώσεις από το ΚΕΠΠΕ Μεσσηνίας ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβάστηκε: α) Στις αρμόδιες κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και του υπουργείου Υγείας, για να ενημερωθούν στα πλαίσια εξέτασης της επάρκειας του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και των υφιστάμενων τεχνολογιών αντιρύπανσης για τον κλάδο των πυρηνελαιουργείων, αξιολογώντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί κατά την εκπόνηση του έργου με τίτλο “Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της όχλησης - ρύπανση που δημιουργείται από τον κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων και πυρηνελαιουργείων Μεσσηνίας, που υλοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”. β) Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπως προβλέπεται από το νόμο. Ακόμα, σε κάποιες περιπτώσεις ο φάκελος διαβιβάστηκε και για “να ενημερωθούν οι αρμόδιες αρχές περιβαλλοντικής αδειοδότησης της συγκεκριμένης δραστηριότητας, Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε. Μεσσηνίας και Διεύθυνση ΠΕΧΩ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για την εξέταση αναφοράς της εταιρείας περί φερόμενης παρουσίας είδους αερίων εκπομπών, οι οποίοι και δεν καταγράφονται στην ισχύουσα απόφαση υπαγωγής σε Π.Π.Δ. ως εκπεμπόμενοι δυνητικοί ρύποι ή και δεν καταγράφονται στην ισχύουσα ΑΕΠΟ ως εκπεμπόμενοι δυνητικοί ρύποι”.

Οι ιδιοκτήτες των πυρηνελαιουργείων έχουν δικαίωμα προσφυγής εντός 15 ημερών στο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσον αφορά τη νομιμότητα της απόφασης και εντός 60 ημερών στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.
 Γράφτηκε από τον  

Δεν υπάρχουν σχόλια: