Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

15 εκατομμύρια ευρώ για έργα στη Μεσσηνία με υπογραφή Χαρίτση!

Μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομής υλοποιήθηκαν, πρόκειται να υλοποιηθούν ή βρίσκονται στη διαδικασία της οριστικής ένταξης στο νομό Μεσσηνίας. Αφορούν βασικά έργα υποδομών, τα οποία βοηθούν ποικιλοτρόπως τους πολίτες, αλλά και στο σχεδιασμό για βελτίωση της παροχής υπηρεσιών στους Μεσσήνιους, αλλά και στους επισκέπτες του Νομού. Είναι έργα τα οποία δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη, χωρίς τα ίδια να είναι άμεσα παραγωγικά.

Σε κάθε περίπτωση μέσα από μία συντονισμένη «βροχή έργων» ο Νομός μας μπορεί να βρει το δρόμο προς την ανάπτυξη. Τα έργα από μόνα δε θα φέρουν ανάπτυξη, στρώνουν όμως ένα “χαλί” για την ανάπτυξη και στη συνέχεια σειρά παίρνουν οι πολιτικές που θα πρέπει να είναι αναπτυξιακές.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως όλες οι αναπτυγμένες χώρες δημιούργησαν ισχυρές υποδομές για να στηρίξουν την οικονομία τους. Αυτό είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε. Δημιουργία σημαντικών υποδομών, αλληλοσύνδεση μεταξύ τους και προχωράμε.
Το “Θάρρος” συνομίλησε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, για το σχεδιασμό που υπάρχει από την πλευρά του υπουργείου του και της κυβέρνησης. Από την πλευρά του, προχώρησε στη δημοσιοποίηση ορισμένων από αυτά, τα οποία θα βοηθήσουν τη Μεσσηνία να βρει το βηματισμό της ανάπτυξης, λέξη, χιλιοειπωμένη, τα τελευταία χρόνια.

Κατάλογος των έργων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

450 χιλιάδες ευρώ για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Αρχαίας Μεσσήνης. Θα κατασκευαστεί μεταλλικό στέγαστρο στην ανατολική και βόρεια στοά του Γυμνασίου Αρχαίας Μεσσήνης και θα γίνουν τα απαραίτητα συνοδευτικά έργα, όπως ο ηλεκτροφωτισμός. Η χρηματοδότηση είναι από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
240 χιλιάδες ευρώ για τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης για τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Το έργο προβλέπει τη διαμόρφωση χώρου στάθμευσης περίπου 100 οχημάτων, τον εξωραϊσμό του χώρου με φύτευση δέντρων και τη σύνδεση του χώρου με το μουσείο με την κατασκευή ράμπας. Η χρηματοδότηση δρομολογείται το αμέσως επόμενο διάστημα από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προς το Δήμο Μεσσήνης.
150 χιλιάδες ευρώ για το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ στην Αρχαία Μεσσήνη για τα τρία επόμενα έτη (2018-2019-2020). Το Φεστιβάλ υλοποιείται στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης από το 2012 μέχρι σήμερα και επικεντρώνεται στην παρουσίαση έργων αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας) και σκοπός του είναι η βιωματική επαφή των νέων με το αρχαίο δράμα και με την πολιτιστική κληρονομιά. Κατά την διάρκεια των θεατρικών παραστάσεων διεξάγονται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης παράλληλες εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Κάθε χρόνο, θα συμμετέχουν έως και δεκαέξι (16) θεατρικές ομάδες εσωτερικού και εξωτερικού. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προς το Δήμο Μεσσήνης.
232 χιλιάδες ευρώ για το Φεστιβάλ Καλαμάτας 2017. Η χρηματοδότηση ήταν από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για τη ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας. Χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ πρόκειται να εξασφαλιστεί και για το φεστιβάλ του 2018.
280 χιλιάδες ευρώ για την αναβάθμιση του διατηρητέου σχολικού κτιρίου Συγγρού Μεθώνης στο Δήμο Πύλου Νέστορος. Από το 1999 και μέχρι σήμερα αποτελεί το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Μεθώνης και οι κάτοικοι χρησιμοποιούν το εσωτερικό του ως χώρο διδασκαλίας παραδοσιακών χορών ενώ στο εξωτερικό λειτουργεί θερινό σινεμά. Το έργο περιλαμβάνει την επισκευή και αποκατάσταση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και τον πλήρη εξοπλισμό του. Εντάχθηκε το 2017 στο ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
1 εκατομμύριο ευρώ για την κατασκευή ανοιχτού θεάτρου Καλαμάτας με χωρητικότητα 2.000 ατόμων. Εκτός από την κατασκευή του θεάτρου, θα γίνει ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου με σκοπό την ανάπαυση, τον περίπατο και την αναψυχή. Εντάχθηκε το 2017 στο ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

ΥΓΕΙΑ

985 χιλιάδες ευρώ για προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας. Το μεγάλο τμήμα του νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού αφορά το χώρο των Χειρουργείων του Νοσοκομείου Καλαμάτας ενώ προβλέπεται και η προμήθεια νέων συστημάτων υπερηχοτομογραφίας για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Εντάχθηκε το 2017 στο Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
2,5 εκατομμύρια ευρώ για την Ενεργειακή Αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας. Πρόκειται για έργο του ΕΣΠΑ 2007-2013 που ολοκληρώθηκε το 2017. Το έργο αφορούσε την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και της ενεργειακής απόδοσης της εγκατάστασης θέρμανσης της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας. Μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκε ηλιακή εγκατάσταση υψηλής τεχνολογίας, θερμομόνωση στέγης, εφαρμογή ψυχρών υλικών στις όψεις κ.ά.
975 χιλιάδες ευρώ για την υλοποίηση πιλοτικού έργου εγκατάστασης και λειτουργίας συστημάτων αυτοπαραγωγής μέσω ΑΠΕ. Πανελλαδικά, έχουν επιλεγεί πέντε κτίρια νοσοκομείων για ενεργειακή αναβάθμιση. Η επιλογή έγινε στα τέλη του 2016. Κατά το 2017, μελετήθηκαν αναλυτικά τα κτίρια και οι καταναλώσεις τους ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη λύση στο καθένα. Το επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

450 χιλιάδες ευρώ για την επισκευή του Δημοτικού Σχολείου στο Πεταλίδι του Δήμου Μεσσήνης. Πρόκειται για εξαθέσιο δημοτικό σχολείο που φιλοξενεί καθημερινά πάνω από 100 μαθητές, εξυπηρετώντας την ευρύτερη περιοχή του Πεταλιδίου. Αποτελείται από δυο κτίρια του 1978 τα οποία έχουν ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων, η οποία είναι πάγιο αίτημα της σχολικής κοινότητας για πολλά χρόνια. Υπάρχει πλέον πρόβλημα επικινδυνότητας, αφού δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης για δεκαετίες. Είναι ενδεικτικό ότι τα πρώτα σημαντικά προβλήματα καταγράφηκαν το 2009 και πλέον υπάρχει θέμα επικινδυνότητας. Η χρηματοδότηση πρόκειται να εξασφαλιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Τη σημειολογία του στο έργο αυτό έχουν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού, μόλις βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στους χώρους του σχολικού συγκροτήματος. “…Είμαστε στο 2018 και αυτό που αντικρίζουμε σήμερα παραπέμπει σε προηγούμενους αιώνες! Είναι μια κατάσταση που είναι ντροπιαστική!”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης, πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα δομικό, για το οποίο έχουν γίνει προσπάθειες από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, και συμπλήρωσε “ειλικρινά σας το λέω. Εγώ θα ξανάρθω εδώ μόνο όταν έχουν γίνει οι εργασίες και είναι το σχολείο σε αξιοπρεπή κατάσταση. Εγώ ντρέπομαι να ξαναεμφανιστώ στο χωριό!”.

ΥΔΡΕΥΣΗ

1,5 εκατομμύριο ευρώ για έργο τηλεμετρίας στο Δήμο Πύλου – Νέστορος. Πρόκειται να δημιουργηθεί ένα κεντρικό Σύστημα Ελέγχου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη δημοτική ενότητα Πύλου μέσω ηλεκτρονικής αποτύπωσης του δικτύου μεταφοράς και διανομής νερού.
1,5 εκατομμύριο ευρώ για έργο τηλεμετρίας στο Δήμο Μεσσήνης. Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων των γεωτρήσεων και των δεξαμενών ώστε να εφαρμοσθεί ολοκληρωμένος έλεγχος Διαρροών.
1,5 εκατομμύριο ευρώ για έργο τηλεμετρίας στο Δήμο Καλαμάτας. Προβλέπεται η προμήθεια τοπικών σταθμών ελέγχου για την παρακολούθηση της λειτουργίας των δεξαμενών, γεωτρήσεων και αντλιοστασίων του δικτύου ύδρευσης για τον ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο των υδάτινων πόρων.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ

3 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου Ταϋγέτου του Δήμου Καλαμάτας. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες για την άρση επικινδυνότητας των κεντρικών αξόνων που ενώνουν τους οικισμούς του Ταΰγετου. Οι συγκεκριμένοι δρόμοι είχαν υποστεί σημαντικές φθορές από τη θεομηνία του Σεπτεμβρίου 2016 και η αποκατάσταση τους κρίθηκε αναγκαία για την οδική ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Η χρηματοδότηση πρόκειται να εξασφαλιστεί το αμέσως επόμενο διάστημα από το Εθνικό Σκέλος του ΠΔΕ.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

250 χιλιάδες ευρώ για την αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην Τ.Κ. Καλλιθέας στο Δήμο Πύλου Νέστορος. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η επίστρωση με κατάλληλο χλοοτάπητα και βελτίωση του φωτισμού. Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου που θα υποστηρίξει τις τοπικές αθλητικές δραστηριότητες και θα προσφέρει την απαραίτητη ασφάλεια για την άθληση των παιδιών της περιοχής. Η χρηματοδότηση έχει εξασφαλιστεί από το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2017.

Δηλώσεις Αλέξη Χαρίτση
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον παραπάνω κατάλογο έργων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, σημείωσε: “Κεντρική μας προτεραιότητά στο Υπουργείο Οικονομίας είναι η υλοποίηση έργων σε όλη τη χώρα που ξεκλειδώνουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των τοπικών κοινωνιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών
Στη Μεσσηνία χρηματοδοτούμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό, την Υγεία, την Εκπαίδευση, τις Μεταφορές. Έργα για παράδειγμά όπως η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Μεσσήνης, η δημιουργία ανοιχτού θεάτρου στην Καλαμάτα, η ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων του Νομού και η ενίσχυσή τους με τον απαραίτητο εξοπλισμό, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου στον Ταΰγετο και άλλα πολλά. Έργα που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.
Πρόκειται για στοχευμένες παρεμβάσεις που προστατεύουν και αναδεικνύουν την τοπική πολιτιστική κληρονομιά και βελτιώνουν ουσιαστικά την καθημερινότητα των πολιτών. Έχουν όμως ταυτόχρονα και μία σημαντική αναπτυξιακή διάσταση, καθώς συμβάλλουν στην αξιοποίηση του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου δημιουργώντας νέες εστίες οικονομικής δραστηριότητας αλλά και πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Εκεί άλλωστε στηρίζεται και η συνολικότερη αναπτυξιακή μας στρατηγική. Στη βελτίωση των τοπικών υποδομών και ταυτόχρονα στην ανάδειξη των τοπικών και περιφερειακών πλεονεκτημάτων ώστε η ανάπτυξη να πατά σε γερά θεμέλια, διασφαλίζοντας παράλληλα, τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά που συγκροτούν την ξεχωριστή ταυτότητα της κάθε περιοχής.
Φυσικά οι παρεμβάσεις μας στη Μεσσηνία δεν σταματάνε εδώ. Σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε τη χρηματοδότηση και άλλων κρίσιμων κοινωνικά και αναπτυξιακά, έργων”.

Αντιδράσεις
Το “Θάρρος” για την πληρότητα του ρεπορτάζ μίλησε και με τους αποδέκτες των παραπάνω έργων, ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της σημασίας τους.

Παν. Νίκας: Ευλογία η παρουσία Χαρίτση στην Κυβέρνηση
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζει δημόσια την ικανοποίησή του για η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του δήμου Καλαμάτας και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στη Μεσσηνίας. Με αφορμή τις εγκρίσεις των παραπάνω έργων μας δήλωσε: “Η άριστη συνεργασία μας με τον Αλέξη Χαρίτση έχει απτά παραδείγματα. Ειλικρινά είναι ευλογία για την πόλη της Καλαμάτας και το Δήμο γενικότερα η θέση του στην Κυβέρνηση. Υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας μαζί του, γνωρίζει ακριβώς τα προβλήματα και φροντίζει να δίνει πάντα λύσεις. Σας αναφέρω μόνο ότι παρέμβαση στον Ταΰγετο δεν υπήρξε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Η χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε θα οδηγήσει στο ξαναζωντάνεμα της περιοχής. Για πολλοστή φορά τον ευχαριστώ για το ενδιαφέρον του”.

Γ. Τσώνης: Άριστη συνεργασία
Από την πλευρά του και ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης δεν φείδεται καλών λόγων για τη συνεργασία του με τον Αλέξη Χαρίτση. “Η βοήθειά του προς το Δήμο μας είναι αμέριστη. Ειλικρινά δεν έχω λόγο κριτικής στο έργο του. Μάλιστα, με τη βοήθειά του και στο μέλλον ευελπιστούμε ότι ο δήμος Μεσσήνης, θα αλλάξει εντελώς μορφή. Και από παρίας Δήμος, θα γίνει ηγέτης της ευρύτερης περιοχής”.

Δ. Καφαντάρης: Σημαντική η παρουσία του στην περιοχή
“Χωρίς περιστροφές και πολλά λόγια θα έλεγα ότι η παρουσία του υπουργού στο Νομό μας είναι πολύ σημαντική. Καταβάλλει προσπάθειες, υπάρχει από την πλευρά μας θέληση για συνεργασία, κι αυτό το δίπολο καταλήγει υπέρ της Αυτοδιοίκησης, αλλά, πρωτίστως υπέρ των χρηστών των έργων. Οι σχέσεις μας είναι χωρίς αστερίσκους και σκοπιμότητες, από τη στιγμή που το αποτέλεσμα βοηθά το δήμο Πύλου- Νέστορος. Σίγουρα και με την υλοποίηση στο μέλλον κι άλλων έργων, κυρίως στον τομέα του περιβάλλοντος, το κέρδος για εμάς από τη συνεργασία που υπάρχει θα είναι μεγαλύτερο”.

Πέτρος Θέμελης: Άκρως σημαντικές παρεμβάσεις
Ο αρχαιολόγος και “μαιευτήρας” της Αρχαίας Μεσσήνης, αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την υπογραφή του Αλέξη Χαρίτση, τις χαρακτήρισε ως άκρως σημαντικές, που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης. Κι αυτές θα επιστρέψουν πολλαπλά οφέλη στην περιοχή, αλλά και στον πολιτισμό μας.

Λίντα Καπετανέα: Η χρηματοδότηση βοηθά στην καλύτερη οργάνωση
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Λίντα Καπετανέα, μας είπε ότι όταν υπάρχει έγκαιρη και απρόσκοπτη σε εγχειρήματα, όπως είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι πάντα θετικό. Μάλιστα, μας τόνισε ότι η άριστη συνεργασία της με τη “Φάρις”, το δήμαρχο Καλαμάτας, αλλά και ο υπουργείο, έφτιαξαν μια πετυχημένη μαγιά. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του προγράμματος του Φεστιβάλ έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα οι ανακοινώσεις για την όλη διοργάνωση επίκεινται μέσα στον επόμενο μήνα.

Γιώργος Μπέζος: Έχει βοηθήσει τα μέγιστα
Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, δεν έκρυψε, από την πλευρά του, την ικανοποίησή του για το βαθμό συνεργασίας και συνεννόησης που υπάρχει με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης. Όπως σχολίασε, χαρακτηριστικά, η παρουσία του έχει βοηθήσει τα μέγιστα και στη βελτίωση των υποδομών του Νοσοκομείου.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: