Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Αλλαγή στο ΓΠΣ Μεσσήνης και άρση της ζώνης υψηλής παραγωγικότητας θέλει ο δήμαρχος Μεσσήνης

Γ. Τσώνης: «Μονόδρομος η τουριστική ανάπτυξη της Μεσσήνης – Καρκίνωμα η ζώνη υψηλής παραγωγικότητας»
Θετική η αντιπολίτευση αλλά ζήτησε προσεκτικές κινήσεις

Την αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Μεσσήνης και κατά κύριο λόγο την άρση της ζώνης ΛΠ3 που αφορά υψηλή παραγωγικότητα και απαγορεύει την έκδοση οικοδομικών αδειών, έθεσε στο «τραπέζι» κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης ο Γ. Τσώνης.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο τουρισμός αποτελεί «μονόδρομο» για την περιοχή της Μεσσήνης, που έχει μείνει να παρακολουθεί όλη την υπόλοιπη Ελλάδα να αναπτύσσεται και η εδώ περιοχή να παραμένει «εγκλωβισμένη» στο ΓΠΣ του 2009.
Πρόσθεσε ότι ειδικά αν επαληθευτούν οι φήμες για ακόμα μια κακή χρονιά στην πατατοπαραγωγή, τότε οι αγρότες θα κινδυνεύουν να χάσουν τα χωράφια τους από τους «τοκογλύφους» και τους γεωπόνους, χωρίς να μπορούν να τα αξιοποιήσουν.
Επίσης, σημείωσε ότι ήδη έχει κάνει προεργασία και διαβούλευση με ειδικούς μηχανικούς προς αυτή την κατεύθυνση και… προκρίνεται η λύση της αναψηλάφησης της ορθότητας του ΓΠΣ, λύση δοκιμασμένη και από τη Μονεμβασιά.
Κλείνοντας, ο κ. Τσώνης τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αρθεί το «καρκίνωμα» της υψηλής παραγωγικής ζώνης.
Σύμφωνος με την πρόταση του δημάρχου εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος. Πρόσθεσε, όμως, από την πλευρά του, ότι εκτός από την άρση υψηλής παραγωγικότητας, ο Δήμος Μεσσήνης θα πρέπει να δει και τα ΣΧΟΟΑΠ Πεταλιδίου και Αίπειας, που έχουν «αποκλείσει» τουριστικές περιοχές από την οικοδομική δραστηριότητα. Από την πλευρά του, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Αναστασόπουλου, Τάσος Παπαγεωργίου, ζήτησε να γίνουν ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις ως προς την αναθεώρηση του ΓΠΣ, καθώς πρόκειται για απόφαση ιστορικής σημασίας που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παρθεί βιαστικά.
Ζήτησε, δε, να γίνει πραγματική και ουσιαστική διαβούλευση με φορείς της Μεσσήνης, προτού παρθούν οι όποιες αποφάσεις, ενώ επισήμανε ότι κατά την άποψή του θα πρέπει να συνδεθεί το όλο ζήτημα και με τη χάραξη του δρόμου Καλαμάτα – Ριζόμυλου, για τον οποίο αναμένουν ανακοινώσεις από την πλευρά του υπουργείου.
Επίσης, παρατήρησε στα όσα είπε ο δήμαρχος ότι όσο εύκολο είναι να σου πάρει το κτήμα ένας γεωπόνος, άλλο τόσο εύκολο είναι να στο πάρει «κοψοχρονιά» ένας π.χ. Γερμανός επενδυτής…
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας Χρήστου Χριστόπουλου, ο οποίος έθεσε και τις νομικές δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος και ζήτησε ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις, καθώς δεν μπορεί να αλλάζει κατά το δοκούν σε συχνά τακτικά διαστήματα το ΓΠΣ. Συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει σοβαρή διαβούλευση, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο πρέπει να απενταχθούν από τη ζώνη «ΛΠ3» στο σύνολό τους οι ιδιοκτησίες που αφορά.

Του Κώστα Γαζούλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: