Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Στασιμότητα στα μεγάλα οδικά έργα της Μεσσηνίας!!!

Στασιμότητα στα μεγάλα οδικά έργα της Μεσσηνίας
Στασιμότητα παρατηρείται στα μεγάλα οδικά έργα της Μεσσηνίας, μιας και ακόμα, παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες.
Καθοριστικό κρίνεται το επόμενο χρονικό διάστημα για σημαντικά οδικά έργα της περιοχής, ενώ η εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης έχει ως εξής:

Μέσα στο 2018 ολοκληρώνεται με βεβαιότητα η βελτίωση του δρόμου Σουληνάρι - Κορυφάσιο, ενώ στοίχημα αποτελεί η επιτάχυνση των εργασιών και η ολοκλήρωση του τμήματος Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος.


Ακόμα, αναμένεται να προχωρήσουν ή και να ωριμάσουν μελετητικά η βελτίωση - ανακατασκευή του υφιστάμενου δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη, με έμφαση στο πρώτο τμήμα και η κατασκευή αυτοκινητόδρομου στο Καλό Νερό - Τσακώνα.

Πιο συγκεκριμένα:

• Ο δρόμος Σουληνάρι - Κορυφάσιο, έργο που υλοποιείται από το υπουργείο Υποδομών (εθνικούς πόρους), μέσα στον Απρίλιο πρόκειται να δοθεί σε χρήση, και επίσημα, μέχρι την Ικλαινα. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, το αργότερο το Σεπτέμβριο. Μέχρι τώρα έχει γίνει το 70%. Ο δρόμος τελειώνει με την παράκαμψη Κορυφασίου που βγαίνει στην παλιά εθνική οδό, στο ύψος του ελαιοτριβείου του συνεταιρισμού του χωριού. Από την έξοδο του Κορυφασίου μέχρι το νέο δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού που τελειώνει το έργο, προβλέπεται διαπλάτυνση και βελτίωση γεωμετρικών χαρακτηριστικών (κόψιμο στροφών κλπ.).

• Για το Τζάνε - Καλαμάκι, που υλοποιείται από το νέο ΕΣΠΑ (το πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου), την εβδομάδα αυτή υπογράφηκε η συμπληρωματική σύμβαση ύψους 7 εκ. ευρώ, για την κατασκευή “κατ-εντ-κάβερ” στην παράκαμψη Πεταλιδίου, στον αρχαιολογικό χώρο, όπου με το έργο βρέθηκαν νέα αρχαιολογικά ευρήματα. Το έργο αναμένεται πλέον να δουλέψει με εντατικούς ρυθμούς, καθώς έχει λυθεί το ζήτημα των απαλλοτριώσεων. Στοίχημα αποτελεί η ολοκλήρωσή του μέχρι το τέλος του χρόνου, το πιθανότερο, πάντως, είναι να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019.

• Οσον αφορά τους δρόμους Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα, υπάρχουν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις (του πρωθυπουργού, του υπουργού Υποδομών και άλλων στελεχών του υπουργείου) στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο στην Τρίπολη.

Η ολοκλήρωση των μελετών που εκπονούνται από το “Μορέα”, υπό την επίβλεψη του υπουργείου, έχει καθυστερήσει, αλλά το πιο κρίσιμο είναι η εξεύρεση της χρηματοδότησης για την υλοποίηση των έργων.

Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο ο γ.γ. Υποδομών Γ.  Δέδες είχε σημειώσει ότι στις αρχές του 2019 θα μπουν σε τροχιά κατασκευής, με συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων πέρα από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, οι δρόμοι Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα. Αυτό το τελευταίο οδικό τμήμα εξετάζεται να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί ως συνέχεια του αυτοκινητόδρομου του “Μορέα” προς την Τριφυλία και τη Δυτική Πελοπόννησο.

• Τέλος, από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας η Μεσσηνία περιμένει τη βελτίωση των δρόμων Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι και Μεσσήνη - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, με απλές βελτιώσεις όμως, και με μικρότερες χρηματοδοτήσεις από αυτές που προβλέπονταν αρχικά.
Γράφτηκε από τον  

Δεν υπάρχουν σχόλια: