Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Παρουσιάστηκαν ευρήματα από ανασκαφές σε Αρχαία Μεσσήνη και Θουρία!

Παρουσιάστηκαν ευρήματα από ανασκαφές σε Αρχαία Μεσσήνη και Θουρία
Τα ευρήματα των ανασκαφών που έγιναν το 2017 στην Αρχαία Μεσσήνη και στην Αρχαία Θουρία παρουσιάστηκαν την Κυριακή από την Αρχαιολογική Εταιρεία.
Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας Βασίλειος Πετράκος στην Αρχαία Μεσσήνη ερευνήθηκε το ιερό της Ισιδος, ενώ στην Αρχαία Θουρία αποκαλύφθηκε η είσοδος της σκηνοθήκης του θεάτρου.Σύμφωνα με το ΑΠΕ: 
“Στην Αρχαία Μεσσήνη, μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης ερεύνησε το...
εσωτερικό της υπόγειας, σχήματος Π, καμαροσκέπαστης στοάς και το νότιο μέρος του ιερού της Ισιδος, αποκαλύπτοντας οκτώ υπόγειες αίθουσες, ύψους άνω των 6 μ. και σε διαστάσεις που ποικίλλουν, σε δύο παράλληλες σειρές μήκους άνω των 50 μ. Οι αίθουσες επικοινωνούσαν μεταξύ τους με υψηλά αψιδωτά ανοίγματα, ύψους 4 μ. και πλάτους 1,60 μ. Οπως αναφέρθηκε, το συγκρότημα, που αποκαλύφθηκε μερικώς το 2017, είναι μέρος της κρυπτής στοάς που ορίζει το ιερό της Ισιδος και όπου γίνονταν θρησκευτικές τελετές.
Εξαίρετα αποτελέσματα είχε η ανασκαφή της Αρχαίας Θουρίας στη Μεσσηνία, που διενεργεί η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη, καθώς επεκτάθηκε η ανασκαφή στο θέατρο, η εύρεση του οποίου ανακοινώθηκε πέρυσι. Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που είδαν το φως το 2017 ήταν η αποκάλυψη της εισόδου της σκηνοθήκης του θεάτρου, που ορίζεται από λίθινο κατώφλι, ενώ μπροστά από τη σκηνοθήκη βρέθηκαν οι αύλακες για τους τροχούς της κινητής σκηνής, λαξευμένοι σε μεγάλες λιθοπλίνθους. Παρόμοια καινοτομία είχε και το θέατρο της Μεσσήνης”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: