Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Ταραξάκο- Ένα βότανο- φάρμακο τόσο ισχυρό όσο η χημειοθεραπεία! | eirinika.gr


 Το φυτό πικραλίδα, του οποίου η λατινική ονομασία είναι Taraxacum officinale, έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Το εν λόγω φυτό είναι επίσης γνωστό ως ταραξάκο ή αγριοράδικο, αλλά και ως "το δόντι του λιονταριού".

Πρόκειται για ένα πολυετές βότανο που υπάρχει σε αφθονία στα ελληνικά βουνά και λιβάδια, με φύλλα μακριά και οδοντωτά και κίτρινα άνθη που φτάνει σε ύψος μέχρι 30cm.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Windsor στον Καναδά, ισχυρίζονται ότι το ταραξάκο (πικραλίδα) είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικό από τη χημειοθεραπεία.

Το ταραξάκο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στη διατροφή του ανθρώπου, αλλά και ως βότανο για της πλούσιες ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία, όμως μέχρι τώρα οι περισσότεροι δεν γνώριζαν ότι μπορεί να βοηθήσει και κατά του καρκίνου, όπως αναφέρει το votanonkipos.gr.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το συγκεκριμένο βότανο λειτουργεί καλύτερα, διότι η χημειοθεραπεία σκοτώνει μαζί με τα καρκινικά και τα υγιή κύτταρα, ενώ η πικραλίδα σκοτώνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα.

Η καταγωγή της λέξης ταραξάκο, είναι ελληνική και σημαίνει αυτό που θεραπεύει τις ταραχές.

Το τσάι και το εκχύλισμα από ρίζα πικραλίδας χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως:

  • παθήσεις οστών και αρθρώσεων,
  • προβλήματα θηλασμού,
  • μολύνσεις του αναπνευστικού (βρογχίτιδα, πνευμονία, κ.ά.),
  • πεπτικές διαταραχές,
  • γαστρεντερικά προβλήματα,
  • ορμονική ανισορροπία,
  • ίκτερος,
  • δερματικές παθήσεις,
  • οιδήματα,
  • λίθοι και ψαμμίαση του ουροποιητικού,
  • απώλεια βάρους,
  • δρα ως αντιβακτηριακό, αντιμυκητιακό, αντιφλεγμονώδες, αντικαντιντιακό, αντιοξειδωτικό,
  • διεγερτικό της όρεξης,
  • τονωτικό της χολής,
  • ρυθμιστικό του σακχάρου του αίματος,
  • καθαρτικό του ήπατος – εντέρων,
  • αναγεννητικό των κυττάρων,
  • αποτοξινωτικό,
  • διουρητικό,
  • ενισχυτικό της απορρόφησης μετάλλων,
  • πρεβιοτικό (δυναμώνει τα bifidobacteria).

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, κάλιο (η πιο δυναμική πηγή καλίου) μαγνήσιο, μαγγάνιο, θείο, νάτριο, ψευδάργυρο, όπως αναφέρει το medmelon.gr.

Περιέχει ακόμη βιταμίνες:  Α, Β-όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φλαβονοειδή και τέλος καροτενοειδή.

Ο Dr. James Duke αναφέρει στο βιβλίο του «The Green Pharmacy» ότι πλήθος κλινικών δοκιμών έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των φύλλων και της ρίζας πικραλίδας στην πνευμονία, τη βρογχίτιδα και τις μολύνσεις του ανώτερου αναπνευστικού. Η Γερμανική Φαρμακοποιία κατατάσσει τη ρίζα πικραλίδας ως θεραπευτική για γαστρεντερικά προβλήματα που προέρχονται από ανεπάρκεια της χολής, καθώς επίσης και ως διεγερτική της όρεξης και της διούρησης.

Οι μελέτες δείχνουν ευεργετικά αποτελέσματα της πικραλίδας στην ψαμμίαση του ουροποιητικού, που αποδίδεται στην απολυμαντική του δράση και πιθανώς στην παρουσία σαπωνινών, ενώ επιβεβαιώνουν τις χολοδιεγερτικές ιδιότητές της. Χρησιμοποιήθηκε στη «λαϊκή» ιατρική για την ανακούφιση των πόνων σε οστά και αρθρώσεις, καθώς και σαν αποτοξινωτικό του αίματος. Το 40% περίπου της ώριμης ρίζας αποτελείται από ινουλίνη, ένα μείγμα από σύνθετους υδατάνθρακες γνωστούς ως φρουκτο-ολιγο-σακχαρίτες (FOS).

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η λήψη των FOS αυξάνει σημαντικά τα ευεργετικά bifidobacteria στο έντερο και εξαλείφει τα παθογόνα, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει την απορρόφηση των μετάλλων και καταστέλλει την ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη. Τα υψηλά επίπεδα σε FOS βοηθούν επίσης στη διατήρηση σταθερών επιπέδων του σακχάρου του αίματος και μειώνουν την υπεργλυκαιμία.

Δραστικά Συστατικά: Η ρίζα της Πικραλίδας περιέχει μεταξύ 2% (την άνοιξη) και 40% (το φθινόπωρο) ινουλίνη, μέχρι 75% υδατάνθρακες, «πικρά» (bitter) συνθετικά (τερπένια, ευδαισμανολίδες, γερμακρανολίδες, τριτερπένια, b-amyrin, taraxol, taraxerol), 9% ίνες, 16,5% πρωτεΐνες, 16% λιπαρά οξέα (ολεϊκό, μελισσικό κ.ά.), μανιτόλη, μέταλλα (κάλιο, ασβέστιο, φωσφόρος, μαγνήσιο, σίδηρος), φαινολικά οξέα (καφεϊκό, χλωρογενικό κ.ά.), στερόλες, σάκχαρα, περίπου 8,5% γλοιό και 7,8% πηκτίνες, τανίνες και ρητίνες.

Το ρόφημα με ταραξάκο έχει πολλά οφέλη στην υγεία: καθαρίζει τα νεφρά, καταπολεμά τις αλλεργίες και μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο, φολικό οξύ και μαγνήσιο.

Το θαυματουργό ρόφημα με ταραξάκο

Το τμήμα χημείας και βιοχημείας του πανεπιστημίου Windsor, δίνει νέες ελπίδες σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο. Η έρευνα έδειξε ότι η πικραλίδα καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, χωρίς όμως να βλάψει τα υγιή. Ο John Di Carlo είναι ένας 72χρονος που κατάφερε να καταπολεμήσει τον καρκίνο χάρη στο ρόφημα με ταραξάκο. Η ιστορία του έχει ως εξής, ύστερα από 3 χρόνια χημειοθεραπείας οι γιατροί τον άφησαν να πάει σπίτι να περάσει τις τελευταίες ημέρες με την οικογένεια του. Κάποιος γνωστός του, τον ενημέρωσε να δοκιμάσει το ρόφημα πικραλίδας, μετά από 4 μήνες πίνοντας το το ρόφημα ο καρκίνος του βρισκόταν σε ύφεση.

Πως να επιλέξετε και να το προετοιμάσετε

Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι καλύτερες εποχές για να μαζέψετε αυτό το βότανο. Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τη ρίζα του και αφήστε τη στον ήλιο να ξεραθεί. Θα χρειαστεί να παραμείνει τουλάχιστον για 14 ημέρες. Αμέσως μετά βάλτε την σε ένα βάζο και διατηρήστε το σε ξηρό και σκιερό μέρος. Μπορείτε να τη διατηρήσετε κατά αυτόν τον τρόπο για 1 χρόνο.

Πως να το φτιάξετε το ρόφημα πικραλίδας

Βάλτε σε μία κατσαρόλα 1 λίτρο νερό να βράσει.

Ψιλοκόβουμε 2 κουταλάκια του γλυκού από την αποξηραμένη ρίζα.

Τοποθετούμε τα κομμάτια της ρίζας στην κατσαρόλα αφού έχει πιάσει το σημείο βρασμού, και τα αφήνουμε για 5 με 10 λεπτά.

Αμέσως μετά σουρώστε το μείγμα με ένα σουρωτήρι και κρατήστε μόνο το υγρό.

Συμβουλές:

Πάντα να ψάχνετε για πικραλίδα σε μη μολυσμένα μέρη, μακριά από δρόμους και αστικές περιοχές. Αν είστε αλλεργικοί στα αγριόχορτα και σε παρόμοια φυτά, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν το χρησιμοποιήσετε. Πριν αρχίσετε την εναλλακτική ιατρική να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας, εκείνος γνωρίζει καλύτερα και θα σας καθοδηγήσει σωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: