Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Η Αγιογράφηση της Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος

 





Αικατερίνα, η ένδοξος του Χριστού Μεγαλομάρτυς καταγόταν από τη μεγαλόπολη Αλεξάνδρειας, μαρτύρησε δε κατά τον καιρό του Βασιλέα Μαξεντίνου το έτος 304. Στις αρχές του τετάρτου αιώνα κλήθηκε να αρνηθεί τη πίστη της. Κατά τη παράδοση συγκροτήθηκε ειδικό πολυμελές συμβούλιο από εθνικούς φιλοσόφους, για να καταρρίψουν τα επιχειρήματα της Αικατερίνης. Ήταν θυγατέρα του Βασιλέα Κωνστάντου, πολύ ωραία. Με τη σοφία της και ομολογία της έκαμε τα μέλη του συμβουλίου που την ανέκριναν να ασπαστούν τη χριστιανική πίστη και να καούν μάλιστα ζωντανοί. Κατά τον αποκεφαλισμό της ανέβλυσε από τον λαιμό της γάλα αντί για αίμα και το σώμα της, κατά τους βιογράφους της, μεταφέρθηκε από Αγγέλους στο όρος Σινά, όπου και η ομώνυμη Μονή Μεγ.Συν. Ορθ. Εκκλ !950,μην Νεομ . σελ 576).

 

                                                                                        Η   Ιερά Μονή Σινά.

Η αγιογράφηση της εικόνας της Αγίας Αικατερίνης

Η αγιογράφηση της Αγίας Αικατερίνης βασίζεται στην  αντίστοιχη του μακαριστού Νεοφύτου, ιερομονάχου του  ιεράς Μονής Σινά, το έτος 1752.

Η Αγία εικονίζεται καθισμένη σε θρόνο με μαξιλάρι, ανάμεσα στους δύο από τους τρεις πόδες του όρους Σινά, στον κεντρικό και στον δεξιό .Το σώμα της έχει δεξιά κλίση και φέρει στέμμα με φωτοστέφανο.   

 Δεξιά  εικονίζεται το μαρτύριο του τροχού. Στο αριστερό χέρι κρατεί σταυρό, ακουμπισμένο επάνω στον τροχό και στο δεξί βάιον της θείας δόξης.  Το εσωτερικό   φόρεμα είναι διακοσμημένο με λίθους στην τραχηλιά ,  κέντημα στου ποδόγυρου την παρυφή και έχει  επιμανίκια σαν βραχιόλια.  Επάνω   είναι περασμένο σταυρωτά   στο στήθος το αγγελικό σχήμα.  Το φόρεμα καλύπτει κεντημένο επανοφόριο , με δύο στεφανωμένους βσιλικούς αετούς , αριστερά και δεξιά, στο ύψος του στήθους.

Στη βάση του κεντρικού πόδα του όρους Σινά είναι τοποθετημένο κλειστό βιβλίο και παριστάνεται η Ιερά Μονή  Σινά. Στην κορυφή του πόδα εικονίζεται ο Μωϋσής ο οποίος παραλαμβάνει τις πλάκες με τις δέκα εντολές. Στον   πόδα της Αγίας Αικατερίνης αντικρυστά,(δεξιά) είναι τοποθετημένο στην κορυφή το άγιο λείψανο της Μεγαλομάρτυρος.

Ας δοξάζουμε τη μνήμη της Αγίας   Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος  στους απέραντους αιώνες.  

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

25/11/2021















Δεν υπάρχουν σχόλια: