Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Η Βαλύρα Εορτάζει τον Άγιο Νικόλαο

 



          Πηγή φωτογραφίας: pemptousia. gr

Η Βαλύρα, στις 6 Δεκεμβρίου εορτάζει τη μνήμη  του Αγίου Νικολάου στο όμορφο ξωκκλήσι της  , το οποίο χρονολογείται από την εποχή του Πουκεβίλ, όπως αναφέρει ο καθ. Ιωάννης Δ. Λύρας στο ιστορικό  του αρχείο. Το  μονόκλιτο ναϊδριο  είναι κατασκευασμένο με κεραμοσκεπή και   παλιό κεραμοπλαστικό διάκοσμο, ο οποίος είναι δυστυχώς διπλοασβεστωμένος και είναι αδύνατον να θαυμάσει κάποιος τη τεχνοτροπία κατασκευής του. Είναι   άνευ τρούλου , καμπαναριού  και ξύλινου τέμπλου, πέραν ενός μικρού ασβεστωμένου   χωρίσματος-τέμπλου, με τρεις μικρές ημικυκλικές εισόδους , που  χωρίζουν τα άγια των αγίων από τον κυρίως ναό . Εντός του ιερού υπάρχει  εντοιχισμένη τοξωτή Αγία Τράπεζα. Στο μέσον του κυρίως ναού, στη βόρια και νότια πλευρά   έχει το ξωκκλήσι δύο μικρά ημικυκλικά παράθυρα, επίσης ένα μικρό παράθυρο  ανατολικά, στη κόγχη του ιερού  . Η είσοδος είναι δυτικά, ως συνήθως στις περισσότερες εκκλησίες, είναι ημικυκλική, με παλιά ξύλινη πόρτα και επάνω φέρει εντοιχισμένο τοξωτό χώρισμα, στο οποίο παλιά τοποθετούσαν μία μικρή εικόνα του Αγίου Νικολάου. Στη πρόσθια κόγχη της στέγης υπάρχει ένας λευκός σταυρός από την εποχή κατασκευής του ναϊδρίου.   Κατά την  περίοδο του 1960 , πολλές ξύλινες εικόνες,  οι οποίες  στόλιζαν τους τοίχους εσωτερικά,  δεν υπάρχουν πλέον, πέραν της εικόνας του αγίου στο ξύλινο προσκυνητάρι του. Εκείνη την εποχή οι γυναίκες της Βαλύρας διακοσμούσαν ανελλιπώς  και σε καθημερινή βάση το ξωκκλήσι με λογής λογής άνθη από τις αυλές τους. Η  καντήλα του Αγίου παρέμενε άσβεστη και το θυμίαμα τις ώρες του Εσπερινού ,  μετέδιδε ευωδία, σαν ένα απαλό νέφος, σε όλο το χωριό.  Όμως και σήμερα, το  Άγιο Πνεύμα και η χάρις του Αγίου Νικολάου επιστατούν άγρυπνα υπέρ ημών και μεγάλη  ευωδία αναδύεται μέσα σε άπλετο φως, ιδίως γι ΄ αυτούς που έχουν  βαθιά πίστη και  μπορούν να   αντιληφθούν τη παρουσία του Αγίου.

         Ο Άγιος Νικόλαος της Βαλύρας. Πηγή φωτογραφίας: καθ. Ι.Δ.Λύρας


Ο Άγιος Νικόλαος, Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο θαυματουργός, γεννήθηκε στα Πάταρα της Μικρασιατικής Λυκίας μετά τα μέσα του 3ου αιώνα από ευσεβείς γονείς (Αγιολ.Σαϊτης, 2018). Όταν έχασε τους γονείς του, μοίρασε όλα τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και αφιερώθηκε στη λατρεία του Θεού. Ταξιδεύοντας ύστερα στα Ιεροσόλυμα, για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους, με τη προσευχή του έκαμε να κοπάσει η φοβερή τρικυμία που ξέσπασε και απειλούσε να καταποντίσει το πλοίο. Γι΄ αυτό και ως προστάτης των θαλασσινών τιμάται ο Άγιος. Μετά την επιστροφή του χειροτονήθηκε ιερέας και λίγο αργότερα επίσκοπος των Μύρων της Λυκίας. Ανέπτυξε φιλανθρωπική δράση ιδρύοντας στην αρχιεπισκοπή του νοσοκομείο, ξενώνα, πτωχοκομείο κ.α. Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού και του Μαξιμιανού εμψύχωσε το ποίμνιό του και ο ίδιος εξορίστηκε. Επέστρεψε στα Μύρα, αφού ο Μ. Κων/νος κατέπαυσε τους διωγμούς. Στην α΄Οικουμενική Σύνοδο που έγινε το 325 στη Νίκαια της  Μικράς Ασίας υπήρξε ένας από τους πατέρες που υπερασπίστηκε με ζήλο και σταθερότητα την Ορθόδοξη πίστη. Παρέδωσε το πνεύμα του το έτος 330.Αναδείχτηκε κανόνας της πίστεως, εικόνα πραότητας και διδάσκαλος της εγκρατείας.

Απολυτίκιον. Ήχος δ’.

Κανόνα πίστεως, και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον, ανέδειξε σε τη ποίμνη σου, η των πραγμάτων αλήθεια δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια. Πάτερ Ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών (www.diakonima.gr)

     Πηγή φωτογραφίας: Nea.gr

Χρόνια σας Πολλά, υγεία και ευημερία  σε  όλους και ιδιαίτερα σε εκείνους που εορτάζουν. O Άγιος Νικόλαος να σας χαρίζει προστασία και θεία καθοδήγηση. 


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

5/12/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια: