Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Η Μνήμη του Αγίου Ευθυμίου του Μέγα

 

                    Ο Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας. Φωτο: Ορθόδοξος Συναξαριστής

Στις 20 Ιανουαρίου η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ευθυμίου του Μέγα και θαυματουργού. Ο Άγιος Ευθύμιος γεννήθηκε στη Μελιτινή της Αρμενίας. Σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, οι γονείς του Παύλος και Διονυσία που ήταν άτεκνοι, είχαν παρακαλέσει για να αποκτήσουν ένα γιο στην εκκλησία του Άγιου Πολύευκτου στην Μελιτηνή , και έδωσαν σ’ αυτόν το όνομα Ευθύμιο από τη μεγάλη χαρά και αγαλλίαση που προκάλεσε η εκπλήρωση των προσευχών τους. .

Ο Άγιος Ευθύμιος έλαβε μόρφωση από τον Επίσκοπο Μελιτηνής Ευτρώιο, ο οποίος αργότερα και τον χειροτόνησε και τον τοποθέτησε υπεύθυνο όλων των μοναστηριών στην Επισκοπή της Μελιτηνής. Περίπου 30 χρονών ξεκίνησε κρυφά για προσκύνημα στην Ιερουσαλήμ και παρέμεινε για κάποιο καιρό σε ένα σπήλαιο κοντά σε στη λαύρα Φαράν όπου διαβιούσαν μοναχοί, περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιερουσαλήμ .

Το 411 ο Άγιος Ευθύμιος αποσύρθηκε στην ερημιά με τον επίσης ερημίτη Άγιο Θεόκτιστο, ζώντας σε ένα σπήλαιο στις πλαγιές ενός χειμάρρου. Όταν μαζεύτηκαν γύρω του πολλοί, μετέτρεψαν το σπήλαιο σε εκκλησία και έχτισα Μονή ,ηγούμενος της οποίας έγινε ο Άγιος Θεόκτιστος .

Μια θαυματουργή θεραπεία που πιστευόταν ότι επιτέλεσε ο Άγιος Ευθύμιος έκανε γνωστή τη φήμη του πέρα από τα όρια της Παλαιστίνης, και μεγάλα πλήθη έρχονταν να τον επισκεφτούν στην απομόνωσή του, αποσύρθηκε με τον μαθητή του Δομιτιανό στην ερημιά τις Ρούμπα, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα, ζώντας για κάποιο καιρό σε ένα βουνό και αποσυρόμενος κατόπιν στην έρημο.

Όταν τον ακολούθησαν και εκεί μεγάλα πλήθη, επέστρεψε στην περιοχή της μονής του Θεόκτιστου, όπου κατοίκησε σε σπήλαιο. Κάθε Κυριακή ερχόταν στο μοναστήρι για να λάβει μέρος στη Θεία Λειτουργία. Καθώς πολλοί μαθητές των ήθελαν πνευματικό τους, το 420 ίδρυσε μία λαύρα παρόμοια με εκείνη του Φαράν, στη δεξιά πλευρά του δρόμου από την Ιερουσαλήμ στην Ιεριχώ.

Όταν η Τετάρτη Οικουμενική Σύνοδος (451) καταδίκασε τα λάθη των Ευτύχιου και Διόσκορου, ήταν κυρίως χάρη στο σεβασμό και την αυθεντία του Αγίου Ευθυμίου το γεγονός ότι η περισσότεροι Ανατολικοί αναχωρητές αποδέχτηκαν τις αποφάσεις της, όπως και χάρη στην αγιότητα και το βίο του πολλοί αιρετικοί Μανιχαίοι, Νεστοριανοί και Ευτυχιανοί να επιστρέψουν στα δόγματα της Ορθόδοξης πίστης. Μεταξύ αυτών και η Αυτοκράτειρα Ευδοκία η οποία μεταστράφηκε στην ορθόδοξη πίστη από την πιεστικότητα και τις προσπάθειες του Αγίου Ευθυμίου.

Μεταξύ των θαυμάτων που αποδίδονται στον Άγιο από την παράδοση και την υμνογραφία είναι ο χορτασμός με ελάχιστα ψωμιά 400 ανθρώπων που ήρθαν στο μοναστήρι σε μία μέρα, η μεσίτευση προς άτεκνες μητέρες οι οποίες απέκτησαν παιδιά, η εμφάνιση θείου φωτός απάνω του καθώς τελούσε τη θεία ευχαριστία, και άλλα. Προβλέποντας την ημέρα του θανάτου του προέτρεψε τους μοναχούς να προσευχηθούν μαζί του, και κοιμήθηκε εν ειρήνη την ημέρα Σάββατο 20 Ιανουαρίου 473, επί βασιλείας Λέοντος του Μεγάλου (βλπ. Βικιπαίδεια και Μεγ. Συν. 1987, Μην. Ιαν.)

Ποιοι ήταν οι Νεστοριανοί, Μονοφυσίτες και Μανιχαίοι

Ο Νεστόριος, (428-431) ήταν αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως και αποκαλούσε τη Παναγία Χριστοτόκο και όχι Θεοτόκο.Χώριζε τις δύο φύσεις του Χριστού, τονίζοντας την ανθρώπινη.

Οι Μονοφυσίτες, με εκπρόσωπο τον Ευτύχη, ηγούμενο μονής στην Κωνσταντινούπολη υποστήριζαν ότι ο Χριστός έχει μόνο μία φύση, τη Θεία.

Σχετικά με τους Μανιχαίους ο Μάνης τον 3ο αιώνα κήρυττε τον απόλυτο δυϊσμό μεταξύ του καλού και κακού. Ήταν αυτή η διδασκαλία μία σύνθεση Χριστιανισμού, Ζωροαστρισμού και Βουδισμού.

Η αγιογράφηση του Αγίου Ευθυμίου του Μέγα

Ο Άγιος Ευθύμιος συνήθως εικονίζεται στηθαίος ή ολόκληρος,, όρθιος και σε στάση κατ΄ενώπιον. Φορεί χιτώνα εσωτερικά και το αγγελικό σχήμα και μανδύα εξωτερικά πορπωμένο στο στήθος. Κρατεί ανοιχτό ειλητάριο αριστερά και ευλογεί με τη δεξιά του. Εικονίζεται ασκητικός γέροντας με μακριά διχαλωτή , καλλιγραφική γενειάδα και παπαλήθρα (κουρά σαν φαλάκρα) στο κεφάλι του που δηλώνει τις πνευματικές διεργασίες του νου του με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.Το φωτοστέφανο του είναι απλό, ένας φωτεινός κύκλος γύρω από την κεφαλή του. Οι σκούρες αποχρώσεις των ενδυμάτων του, άνευ διακόσμησης ,δηλώνουν την αυστηρότητα της μοναχικής πολιτείας. Στο ανοιχτό ειλητάριο του αναγράφονται διάφορες παραλλαγές του λόγου του όπως “ αδελφοί τα όπλα του Χριστού εμελέτησα” και “πάντοτε εργάζου...και ο Θεός βοηθεί...”.

Ο Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας να χαριτώνει την ύπαρξή σας και να φωτίζει την πορεία σας!

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία η. Κοντοπούλου

19/1/2022



Δεν υπάρχουν σχόλια: