Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Παππού, εμείς στη Βαλύρα, γιατί δεν έχουμε παιδική χαρά;

 


 Στα σκαλοπάτια του Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας: Φωτο: Βάσω Φ. Ηλιοπούλου


Η Βαλύρα δεν ξεχνά όταν στεφανώθηκαν με δόξα και τιμή , στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, στις 10 Οκτωβρίου 2015, η κυρία Βασιλική Ν. Μπουρίκα, Ιπταμένη Σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας με τον συνάδελφό της κύριο Χρήστο Γιουψάνη, και πέρασαν κάτω από τα ξίφη του αγήματος της Πολεμικής Αεροπορίας. Όλα ήταν όμορφα και φαντασμαγορικά, καθώς και ο πράσινος χώρος του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου, αφού γι΄ αυτό είχαν φροντίσει επιμελώς οι γονείς της νύφης, η οικογένεια του Νίκου και της Έβης Μπουρίκα, μαζί με τον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας.

Σχολίασε εκείνη την περίοδο το συγκεκριμένο γεγονός ο κύριος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου, γράφοντας στα σχόλια της ιστοσελίδας η “Βαλύρα της Ιθώμης”:

Ας είναι η απαρχή. Συγχαρητήρια στην οικογένεια του Νίκου και της Έβης Μπουρίκα, αλλά και στον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών Βαλύρας για την αξιοποίηση και τον ευπρεπισμό του περιβάλλοντα χώρου στη νότια πλευρά του Αγίου Αθανασίου. Ας είναι η απαρχή και για άλλους χώρους της Βαλύρας, που έχουν εγκαταλειφθεί στο χρόνο, όπως η Παιδική Χαρά, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός που λειτούργησε από το 1901, και το Δημοτικό γήπεδο “μαρακανά κάμπου” του Αστέρα Βαλύρας”.


Οι νεόνυμφοι Χρήστος Γιουψάνης και Βασιλική Ν. Μπουρίκα. Φωτο: Γιάννης Ε. Λινάρδος

Πολύ λογικά και δίκαια ακούστηκαν τα αιτήματα, κι ενώ προχώρησε η αποκατάσταση στο γήπεδο, ο σταθμός μόλις φέτος το καλοκαίρι, με την συνεργασία του καθηγητή Ιωάννη Δ. Λύρα, του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας και του Δήμου, άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά, όσον αφορά το βάψιμο ενός μεγάλου μέρους του.


Ο φροντισμένος χώρος νότια του Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου. Φωτο: Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Οι νέοι γονείς της Βαλύρας, με πολύ παράπονο, διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν μία παιδική χαρά για να απασχολούν δημιουργικά τα μικρά παιδιά στο χωριό. Σχετική πρόταση έχει κατατεθεί πρόσφατα , προκειμένου να συμπεριληφθεί στα έργα του Δήμου. Ευχόμαστε ολόψυχα να τύχει έγκρισης η συγκεκριμένη πρόταση, γιατί η Βαλύρα ουσιαστικά χρειάζεται δύο παιδικές χαρές, αυτή στον σταθμό και μία στις βόρειες γειτονιές του χωριού, εκεί που υπάρχουν τα περισσότερα μικρά παιδιά.

Ευχάριστο είναι ότι μετά από επτά χρόνια από τον γάμο της κυρίας Βασιλικής Μπουρίκα-Γιουψάνη, ο διαμορφωμένος πράσινος χώρος στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Βαλύρας καλοδιατηρείται, χάρη στο μεράκι του κυρίου Γιώργου Καπότη. Προσμένει και άλλα νέα παιδιά του χωριού να ευλογηθεί ο γάμος και οι βαπτίσεις τους, αλλά και ν΄ αποχαιρετήσει η Βαλύρα επισήμως τα αγαπημένα της πρόσωπα, καθώς οδεύουν προς το ύστερο ταξίδι τους. Μια γλυκιά ανάσα είναι οι ανθισμένες, πολύχρωμες τριανταφυλλιές και τα φροντισμένα δενδράκια, χάρμα οφθαλμών στους περαστικούς, αλλά και στους εκκλησιαζόμενους στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου. Κοσμούν επάξια τον μεγαλοπρεπή ναό του χωριού μας, χαρίζοντας μεγάλη ευλογία στην οικογένεια του Χρήστου και της Βασιλικής Γιουψάνη, στην οικογένεια του Νίκου και της Έβης Μπουρίκα,  στις δραστήριες κυρίες του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας , που ακόμη υποστηρίζουν αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια και ιδίως στον κύριο Γιώργο Καπότη, ο οποίος φροντίζει τον συγκεκριμένο χώρο με μεράκι, όπως μας ενημέρωσε ο κύριος Χρήστος Π. Παπαγεωργίου.



Από τον γάμο  της  Βασιλικής Ν. Μπουρικά με τον Χρήστο Γιουψάνη.
Φωτο: Γιάννης Ε. Λινάρδος 

Σχετικά με τη δημιουργική απασχόληση των μικρών παιδιών, ένα πράγμα που με μεγάλη ευχαρίστηση θυμούνται η Ευτυχία και ο Θέμης, είναι όταν σε μικρή ηλικία ήλθαν το καλοκαίρι του 1990 από το εξωτερικό επίσκεψη στο χωριό, και ο παππούς τους Ηλίας είχε φτιάξει στο σιδηρουργείο του δύο τεράστιες σιδερένιες κούνιες και τις είχε στήσει στον κήπο του σπιτιού, ανάμεσα στ΄ ανθισμένα καλοκαιρινά λουλούδια της γιαγιάς τους Ευγενίας. Αυτό ήταν το γλυκό καλωσόρισμα και η χαρά της προσμονής των αγαπημένων εγγονιών.

Στη σημερινή Βαλύρα, μια ωραία κούνια έχει στήσει αντίστοιχα κάτω από ένα δένδρο στον κήπο του σπιτιού του ο κύριος Γιάννης Καρανάνος, για τις τέσσερες όμορφες εγγονές του, που του χάρισε ο γιος του Ανδρέας, με τη σύζυγό του Γιάννα.

Όμως η όμορφη και πανέξυπνη , μόλις 2,5 ετών Βασιλική Καπότη, η εγγονή της δίδυμης κυρίας Βάσως Ηλιοπούλου, καθώς και άλλα μικρά παιδιά στο χωριό, δεν έχουν παιδική χαρά στη Βαλύρα για να συναντηθούν, να παίξουν μεταξύ τους, να κοινωνικοποιηθούν, και να προετοιμαστούν για την είσοδό τους στο νηπιαγωγείο. Συχνά ρωτούν τα μεγαλύτερα παιδιά και ιδίως εκείνα που έρχονται για τις διακοπές τους στο χωριό:

- Παππού, εμείς στη Βαλύρα, γιατί δεν έχουμε παιδική χαρά;

Ειλικρινά, πόσους παππούδες έχει σήμερα η Βαλύρα;

Αν διαθέσουν από τη σύνταξή τους 50ε ο καθένας, η παιδική χαρά της Βαλύρας θα επαναλειτουργήσει μέσα σε δύο μήνες! Την πρωτοβουλία θα πρέπει ν΄ αναλάβει ένας φορέας στη Βαλύρα και να συντονίσει τους πάντες γύρω από αυτόν τον ιερό και επιτακτικό σκοπό, αν δεν υλοποιήσει ο Δήμος αυτό το τόσο σημαντικό έργο, ώστε ν΄ αφήσει ο σεβαστός κύριος Δήμαρχος μια όμορφη πινελιά στη Βαλύρα, για να τον θυμούνται οι επόμενες γενιές.

Η Βαλύρα εμφανίζει σημαντική μείωση του πληθυσμού. Από το 2000 που ο πληθυσμός της Βαλύρας ήταν 2500 κάτοικοι, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 500 άτομα. Οι νέοι άνθρωποι με δυσκολία σκέπτονται να φέρουν στη ζωή δεύτερο παιδί.

Η παιδική χαρά αναπαύει και τους ίδιους τους γονείς, γιατί καθώς παίζουν τα παιδιά, εκείνοι παίρνουν μία ανάσα και ξεκουράζονται. Ηρεμούν, μειώνεται το άγχος τους, το οποίο αυξάνεται λόγω των οικογενειακών ευθυνών, και μεγαλώνουν οι αντοχές τους, προκειμένου να συνεχίσουν τον μακρύ δρόμο της ανατροφής των παιδιών τους. Παράλληλα, βελτιώνεται η διάθεσή τους, αναπτερώνονται οι ελπίδες τους και δυναμώνει η επιθυμία τους για την απόκτηση ενός ακόμη παιδιού. Η Βαλύρα χρειάζεται πολλούς καλούς και υγιείς απογόνους!

Και επιχειρηματικά όμως , μία ωραία παιδική χαρά στη Βαλύρα, μπορεί να δράσει ως πόλος έλξης για τα γύρω χωριά και τους εκάστοτε επισκέπτες. Φέροντας οι γονείς από τα άλλα χωριά τα παιδιά τους να παίξουν στην παιδική χαρά στη Βαλύρα, παράλληλα μπορεί ν΄ αυξηθεί η κίνηση στα μαγαζιά στην πλατεία του χωριού. Τους πάντες συμφέρει μία ωραία παιδική χαρά στο χωριό μας.


Οι ανθισμένες τριανταφυλλιές στον Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Βαλύρας.
Φωτο: Βάσω Φ. Ηλιοπούλου

Η Παναγιά μας ας γλυκάνει τις ψυχές όλων μας, ώστε να φροντίσουμε να δώσουμε σύντομα χαρά στα μικρά παιδιά και στους γονείς τους στη Βαλύρα.

Θερμές ευχαριστίες στην κυρία Βάσω Φ. Ηλιοπούλου για το θέμα της ανάρτησης και τη φωτογραφική υποστήριξη.

Ο Θεός μαζί σας!


Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

 18/8/2022


2 σχόλια:

Κώστας παπ είπε...

Ευχαριστώ Έφη για άλλη μια φορά,τη γραφή σου και τη δυνατότητα μεταφοράς των γεγονότων. Με την ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι, ο φροντισμένος χώρος του Ι.Ν.Αγιου Αθανασίου . οφείλεται στο μεράκι και τη δημιουργία του συμπατριώτη μας Γιώργου Καποτη Ευχαριστούμε Γιώργο για την προσφορά σου. Και θα ήθελα ,αν υπάρχει δυνατότητα να δημοσιεύσετε το άρθρο και απ'αυτή τη σελίδα το αφιέρωμα του Ιωάννη Λυρα για τον ΑΝΘΡΩΠΟ Ηλία Δαβιλα .

Έφη Κοντοπούλου είπε...

Συγχαρητήρια στον κύριο Γιώργο Καπότη, δεν γνώριζα γι΄ αυτή του την ασχολία, έχω την ευχαρίστηση να του κάνω ένα προσωπικό αφιέρωμα στην ιστοσελίδα η Βαλύρα της Ιθώμης.
Συλλυπητήρια για τον αλησμόνητο και ταλαντούχο Ηλία Δαβίλα. Ο Θεός να τον αναπαύσει στον παράδεισο. Ο κύριος Ιωάννης Δ. Λύρας, αν το επιθυμεί , έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύσει τον λόγο του προς τον Ηλία Δαβίλα και στην ιστοσελίδα η Βαλύρα της Ιθώμης.
Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Χρήστο Π. Παπαγεωργίου για τα εποικοδομητικά σας σχόλια.
Με εκτίμηση,
Ευθυμία Η. ΚΟντοπούλου