Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Πάνος Ν. Μανιάτης, το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης και φροντίδας των αλόγων, στη Βαλύρα Μεσσηνίας

 

          Η αγάπη μου για τα άλογα υπερβαίνει το ύψος μου! Φωτο: κος Πάνος Ν. Μανιάτης


Στα Μανιατέικα σπίτια της Βαλύρας, κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές προς τα κτήματα του χωριού, νέα ζωή έχει ανθίσει με τον ευγενή, οξυδερκή, δημιουργικό και πολύ εργατικό νέο επιχειρηματία, τον 29χρονο Πάνο Ν. Μανιάτη. Ο κύριος Μανιάτης είναι εκπαιδευτής και πιστοποιημένος φροντιστής αλόγων. Ασκεί το επάγγελμά του κατ΄ εξοχήν ως  φροντιστής για άλτες, άλογα για ιπποδρομίες μετά εμποδίων. Στο 23 στρεμμάτων οικόπεδό του, έχει εγκαταστήσει σε 3,5 στρέμματα τους στάβλους των αλόγων,  Stables Maniatis, στην περιοχή Καμίνια, 500 μέτρα από το γήπεδο Μαρακανά Κάμπου στη Βαλύρα.

Το ευλογημένο και χαρισματικό τέκνο του Νίκου Μανιάτη και της Σοφίας  Γάλλου, ήρθε στη ζωή το έτος 1993, και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Καλαμάτα. Σε ηλικία 7 ετών ίππευσε το πρώτο του άλογο και στα 8 χρόνια του έλαβε μέρος στους αγώνες στο Πλατύ, στην εορτή της μνήμης του Αγίου Γεωργίου. Αν και τελείωσε Τεχνική Σχολή Υδραυλικών, η αγάπη του προς τα άλογα τον οδήγησε στη δημιουργία της σημερινής φάρμας και στο τόσο αξιόλογο και μοναδικό έργο του, στην περιοχή  της Βαλύρας .



                         Πιστοποίηση του κ. Πάνου Ν. Μανιάτη, ως Φροντιστή αλόγων, 

                                             από τη Σχολή ΚΟΡΕΛΚΟ


Από το έτος 2004, όταν ο Πάνος ήταν 11 ετών, ξεκίνησε η διαμόρφωση των στάβλων στο οικογενειακό οικόπεδο. Σήμερα, ως πιστοποιημένος φροντιστής αλόγων από τη Σχολή ΚΟΡΕΛΚΟ στην Αθήνα, και με την εμπειρία τόσων ετών, αλλά πρωτίστως με την αγάπη του προς τους ίππους, έχει επεκτείνει κατά πολύ την ιδιωτική του επιχείρηση, φροντίζοντας γηραιά άλογα και παράλληλα εκτρέφοντας και εκπαιδεύοντας πουλάρια για αγώνες ιππασίας.


                               Η  συνεχής φροντίδα  του αλόγου, ως πρώτο μέλημα.
                                                Φωτο: κος Πάνος Ν. Μανιάτης


Δέκα άλτες ιπποδρόμου φροντίζει ο κύριος Πάνος  Ν. Μανιάτης στους  στάβλους του αυτή την εποχή, οι επτά διανύουν εν ηρεμία τη γεροντική τους ηλικία, αφού απέδωσαν τα μέγιστα στους ιπποδρόμους στην Αθήνα και συμμετείχαν σε πολλούς ιππικούς αγώνες. Γεροντάκια πλέον, με κατάγματα, πόνους στη μέση και στους τένοντες , αλλά με άριστη φροντίδα, περνούν στην όμορφη φύση της Βαλύρας το υπόλοιπο της ζωής τους. Ένας άλτης πρωταθλητής βρίσκεται στο καλοστημένο θεραπευτήριο των στάβλων του κυρίου Πάνου Ν. Μανιάτη, και ανακάμπτει τάχιστα. Σύντομα θα επιστρέψει πίσω στους αγώνες στην Αθήνα. Τα πουλάρια εκπαιδεύονται στα εμπόδια, από την κυρία Ιωάννα Μανωλακάκη, και πολλά άλογα κατά την καλοκαιρινή περίοδο παραθερίζουν στον οργανωμένο χώρο  των Stables Maniatis.  


                        Ζωή χαρισάμενη στα γεράματα. Φωτο: κος Πάνος  N. Μανιάτης


-Πώς ακριβώς παραθερίζουν τα άλογα;

-Έχουν καθημερινές δραστηριότητες όπου  αθλούνται τακτικά, επίσης τα πηγαίνουμε για μπάνιο στη θάλασσα συχνά το καλοκαίρι, με το φορτηγό.

-Πού ακριβώς κάνουν μπάνιο;


                   Κολύμπι με τον καλύτερό μου φίλο.Φωτο: Δημήτρης Λατζούνης



-Στη δυτική παραλία του Μεσσηνιακού κόλπου, στον δρόμο προς τη Μεσσήνη.

-Καλύπτετε και κάποιες άλλες εκδηλώσεις με τα άλογά σας;

-Διαθέτουμε άμαξα για γάμους, γι΄ αυτούς που θέλουν να θυμηθούν τις παλιές ρομαντικές εποχές.

-Με ποιους συνεργάζεστε;


        Η δημοφιλής αθλήτρια Ιωάννα Μανωλακάκη. Φωτο:κα Ιωάννα Μανωλακάκη 

-Στενή μου συνεργάτης είναι η κυρία Ιωάννα Μανωλακάκη, αθλήτρια ιππασίας, του Ιππικού ομίλου Mega Sport, στους Θρακομακεδόνες Αττικής.  Βοηθά σημαντικά στην εκπαίδευση στα πουλάρια και  στους άλτες.

-Άλλες δραστηριότητες που κάνετε με τα άλογά σας;

-Λαμβάνουν κάποια μέρος στον ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο, στους αγώνες στο Πλατύ, και συμμετέχουν σε αγώνες ιππασίας  και σε άλλες περιοχές.


                               Stables Maniatis. Φωτο: κος Πάνος Ν. Μανιάτης

-Ποιοι είναι οι  στόχοι σας για το εγγύς μέλλον;

-Εκτός από τη φροντίδα των γηραιών αλόγων, και την εκτροφή πουλαριών για κούρσες, ενοικιάζουμε άλογα για βόλτες στην εξοχή. Μας ενδιαφέρει άμεσα η δημιουργία μίας Ακαδημίας Εκπαίδευσης στην Ιππασία καθώς και η θεραπευτική ιππασία. Θα θέλαμε στο απώτερο μέλλον να συνεργαστούμε με ειδικούς ψυχικής υγείας και εκπαίδευσης, όπως εργοθεραπευτές, και να προσφέρουμε στα ΑΜΕΑ, στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, σταθερά προγράμματα θεραπευτικής ιππασίας.


            Βόλτες στους όμορφους δρόμους της Βαλύρας. Φωτο: κος Πάνος N. Μανιάτης


-Εντάξει κύριε Πάνο Μανιάτη! Αποκτήστε κι ένα ζευγάρι πόνυ για τα ΑΜΕΑ και ξεκινάμε! Σας ευχαριστώ θερμά για την ευχάριστη επικοινωνία μας.

Ευχόμαστε ολόκαρδα καλή επιτυχία στον κύριο Πάνο N. Μανιάτη και στην άξια αθλήτρια και εκπαιδεύτρια ίππων, κυρία Ιωάννα Μανωλακάκη, είθε να εκπληρωθούν σύντομα όλοι οι θεάρεστοι  στόχοι τους.

Θερμές ευχαριστίες στην κυρία Ευγενία Δ. Ντουραμάκου, η οποία πρότεινε αυτό το αφιέρωμα για την ανάδειξη του τόσο σημαντικού έργου του κυρίου Πάνου Ν. Μανιάτη, επίσης διευκόλυνε την επικοινωνία μας με τον αξιόλογο επιχειρηματία.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

28/9/2022


Δεν υπάρχουν σχόλια: