Τα χημικά και τα απόβλητα, κίνδυνος-θάνατος
Φυτοφάρμακο το οποίο έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια, αλλά και κάδμιο πάνω από το όριο, το σοβαρότερο για την ανθρώπινη υγεία βαρύ μέταλλο, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ποτάμια της Μεσσηνίας, μετά από έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ, με επιστημονικό υπεύθυνο το βιολόγο, Δρα Κωνσταντίνο Χ. Γκρίτζαλη. Τα στοιχεία παρουσίασε ο Μεσσήνιος ειδικός επιστήμονας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών σε ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο την περασμένη Πέμπτη στην Καλαμάτα. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν: «Τριετής παρακολούθηση της ποιότητας και εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης των εξής ποταμών του Ν. Μεσσηνίας: Πάμισος, Άρις, Λυγδού, Έπης, Καριάς, Τζάνες - Πολυλίμνιου, Μαυροζούμενα, Δεσπότης, Μουρτιάς, Αρκαδικός, Νέδα και Βελίκας», ενώ η χρηματοδότηση έγινε από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τους Δήμους Καλαμάτας, Μεσσήνης, Οιχαλίας και Τριφυλίας.
Αξιοσημείωτο σύμφωνα με την εφημερίδα ''Θάρρος'' της Μεσσηνίας,χαρακτήρισε ο κ. Γκρίτζαλης το γεγονός ότι στο πλαίσιο ανίχνευσης για 90 φυτοφάρμακα, εντοπίστηκε ουσία που έχει απαγορευθεί εδώ και χρόνια.
Από συζήτηση που είχε ο ίδιος με συνάδελφό του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρέπει να πρόκειται για υπολειμματική μορφή, γιατί βρέθηκε σε πολύ μικρή ποσότητα και μάλλον είχε παραμείνει στο έδαφος από χρήσεις προηγούμενων ετών.
Ο ερευνητής έκανε λόγο για αυξημένες τιμές σε διάφορες ουσίες τον Ιούνιο που γίνεται μεγαλύτερη χρήση σε ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα κ.λπ. «Αυτό το βλέπουμε σε όλους τους σταθμούς, ακόμη και σε πολύ καθαρά νερά, όπου έχουμε πολύ ευαίσθητες δραστηριότητες, όπως το Σελλά στη Νέδα». Και πρόσθεσε: «Κάναμε έρευνα για βαρέα μέταλλα, και στο νερό και στο ίζημα, όπου εδώ το ενδιαφέρον είναι ότι το κάδμιο, το σοβαρότερο για την ανθρώπινη υγεία βαρύ μέταλλο, βρέθηκε παραπάνω από το όριο. Πιθανότατα να προέρχεται από λιπάσματα, αλλά αυτό θέλει διερεύνηση».
Σε άλλες χημικές και φυσικοχημικές αναλύσεις παρατηρήθηκαν διάφορες αυξημένες τιμές, οι οποίες προκαλούνται είτε από την αλατότητα στο ποτάμι, είτε από τη διάθεση άλλων αποβλήτων. «Πολύ λίγοι σταθμοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σε καλή κατάσταση, οι οποίοι είναι ορεινοί και δεν υπάρχουν εκεί παράνομες δραστηριότητες» παρατήρησε ο κ. Γκρίτζαλης, ενώ συμπλήρωσε ότι πάντα παίζει ρόλο η συγκυρία με τη διάθεση των ρύπων, τη γεωλογία της περιοχής, τις βροχοπτώσεις και άλλους παράγοντες.
Επισήμανε, ακόμη, ότι ο Μεσσηνιακός κόλπος δέχεται επιβάρυνση και από τα μικρότερα ποτάμια του νομού, ωστόσο χαρακτήρισε τη Μεσσηνία ανοιχτό μουσείο φυσικής ιστορίας, λόγω της μεγάλης ποικιλομορφίας της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου