Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Καλαμάτα:Δένδρο καταπλάκωσε 15χρονη!!!

Ο προϊστάμενος της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, Ιωάννης Μιχ. Λιοντήρης ανέφερε ότι η πτώση του δέντρου, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερης ανθεκτικότητας, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα σε ένα έντονο στροβίλισμα του ανέμου στην περιοχή για κάποια λεπτά της ώρας. 
Mία ημέρα μετά τον σοβαρό τραυματισμό μιας 15χρονης από πτώση δέντρου στην πλ. Ελευθερίας Καλαμάτα, οι κάτοικοι και οι φορείς της πόλης αναζητούν τα αίτια του ατυχούς περιστατικού.

Η νεαρή, μετά το συμβάν, διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου διαπιστώθηκαν πολλαπλά κατάγματα στο θώρακα, στα πλευρά, αλλά και στη σπονδυλική στήλη, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η διακομιδή της στο ΚΑΤ στην Αθήνα για καλύτερη ιατρική παρακολούθηση. Στον τόπο του ατυχήματος ήταν κι ένας νεαρός, ο οποίος, ευτυχώς, τραυματίστηκε πολύ ελαφρύτερα, στο χέρι.
Η επόμενη ημέρα βρήκε τους κατοίκους της περιοχής αναστατωμένους, ενώ προσπαθούσαν να δώσουν μια λογική εξήγηση για τον τρόπο και την αιτία του ατυχήματος.
Ο αντιδήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε σε χθεσινές του δηλώσεις: «Δεν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που να αιτιολογεί το ατυχές περιστατικό. Ούτε οι καιρικές συνθήκες το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ήταν ακραίες ούτε και το συγκεκριμένο δέντρο (σφενδόμη) παρουσίαζε κάποιο πρόβλημα. Περάσαμε ολόκληρο χειμώνα με δυσμενείς καιρικές συνθήκες, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα». 
Aπό την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Γεωτεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, Ιωάννης Μιχ. Λιοντήρης ανέφερε ότι η πτώση του δέντρου, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερης ανθεκτικότητας, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα σε ένα έντονο στροβίλισμα του ανέμου στην περιοχή για κάποια λεπτά της ώρας. 
«Με δεδομένο το γεγονός ότι το δέντρο βρισκόταν σε πλήρη ανθοφορία, αλλά και τον όγκο του, δεν άντεξε στην πίεση του ανέμου. Γενικότερα, εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι προβλήματα υπάρχουν με τις λεύκες και τους ευκαλύπτους γι’ αυτό προβαίνουμε και σε προληπτικά μέτρα κοπής τους, όπου υπάρχει πρόβλημα. Η σφενδόμη δεν παρουσιάζει προβλήματα».
Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, οι απόψεις διίστανται. Η πλειοψηφία των κατοίκων και των αυτόπτων μαρτύρων ανέφερε ότι δε συνέβαινε τίποτα το ιδιαίτερο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ενώ επαγγελματίας της περιοχής, που πρόσφερε και τις πρώτες βοήθειες στην 15χρονη, είπε ότι για λίγο είχε «σηκωθεί αέρας».
Ένας άλλος κάτοικος επισήμανε ότι πριν από δύο χρόνια συνεργεία της αποχέτευσης και της ΔΕΗ έκαναν εργασίες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να «τραυματίσουν» σοβαρά τις ρίζες του συγκεκριμένου δέντρου. 

Αξιοσημείωτα σύμφωνα με την εφημερίδα «Θάρρος» είναι δύο ακόμα στοιχεία:

Υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας για τα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών.
Επιπλέον, υπάρχει και μια απόφαση - μάλλον σχετική με το γεγονός: Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών: Ευθύνη Δήμου προς αποζημίωση: Με την 10476/2009 απόφαση του Δ.Π.Α. κρίθηκε ότι στοιχειοθετείται ευθύνη του Δήμου προς αποζημίωση (άρθρα 105 – 106 ΕισΝΑΚ) από την παράλειψη οργάνων του να προβούν προληπτικά στην ενδεδειγμένη συντήρηση δένδρου και ενδεχομένως κοπής αυτού, προκειμένου να αποφευχθεί η πτώση του ίδιου ή των κλαδιών του σε διερχόμενα ή σταθμευμένα οχήματα σε συνθήκες πρόβλεψης κακοκαιρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: