Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Μεσσήνη-Δήμαρχος Γ. Τσώνης: «Αν οι Δήμοι δε γίνουν επιχειρήσεις, δεν έχουν κανέναν μέλλον»

Συμπεράσματα από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες 
Τις εμπειρίες, αλλά και τους προβληματισμούς του από το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου στο Σύμφωνο Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, μοιράστηκε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Μεσσήνης.
Κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα του Βελγίου  συμμετείχε σε σειρά εργασιών για την αντιμετώπιση των περιορισμένων ενεργειακών πόρων στην ευρωπαϊκή περιφέρεια και τις πόλεις, καθώς και στην ημερίδα με θέμα «Στήριξη των τοπικών λύσεων αναφορικά με την κλιματική αλλαγή - Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια στην πράξη: η προσαρμογή στο προσκήνιο».

Επίσης, συναντήθηκε με Έλληνες ευρωβουλευτές, με τους οποίους συζήτησε για τις προοπτικές και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Παράλληλα, όμως, ο κ. Τσώνης δεν έκρυψε και τον προβληματισμό του, καθώς ανέφερε στο Σώμα πως είδε αποστολές από τις λεγόμενες «φτωχές» χώρες που μπήκαν πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να συμμετέχουν πολύ οργανωμένα, με 3 και 4 τεχνοκράτες, που ο καθένας μιλούσε αρκετές ξένες γλώσσες, εν αντιθέσει με την ελληνική αποστολή.
Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ο δήμαρχος Μεσσήνης είναι ότι, αν οι Δήμοι δε γίνουν επιχειρήσεις, τότε δε θα έχουν κανένα μέλλον, ενώ τόνισε ότι συμφωνήθηκε και με τους άλλους Δήμους της Πελοποννήσου που συμμετείχαν στην αποστολή, να διεκδικήσουν χρήματα από κοινού, από τα ευρωπαϊκά ταμεία, με διαδημοτικές συνεργασίες. 
Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Αθανασόπουλος, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ο Δήμος Μεσσήνης να συμμετέχει σ’ αυτές τις αποστολές, υπενθυμίζοντας ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή πήρε την απόφαση το 2012 να ενταχθεί στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», ενώ ακόμα και τους προβληματισμούς του δημάρχου τούς θεωρεί θετικούς, ώστε ο Δήμος, συμμετέχοντας σ’ αυτές τις συναντήσεις, να βλέπει πώς λειτουργούν άλλοι Δήμοι στο εξωτερικό και να αποκομίζει εμπειρίες για την καλύτερη δική του οργάνωση.
Με τον Γιώργο Αθανασόπουλο συμφώνησε και ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο οποίος επίσης χαρακτήρισε πολύ θετική και ωφέλιμη τη συμμετοχή του Δήμου Μεσσήνης σ’ αυτές τις αποστολές, καθώς και με τις γνωριμίες με τους Έλληνες ευρωβουλευτές ανοίγουν δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε να μπορεί να ενταχθεί πιο εύκολα σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.
Κάλεσε, δε, τη Δημοτική Αρχή να εκμεταλλευτεί τις εμπειρίες, ακόμα και τις αρνητικές, που αποκόμισε απ’ αυτό το ταξίδι και να διεκδικήσει συμμετοχές σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενέργεια και το περιβάλλον. 
Απαντώντας στον κ. Σαμπαζιώτη ο δήμαρχος Γ. Τσώνης τόνισε ότι για να κερδίσει ο Δήμος κάτι, πρέπει να πάει με διαδημοτικές συνεργασίες, ενώ και από την πλευρά της η γραμματέας του Σώματος, Γεωργία Μπρακουμάτσου – Παναγοπούλου, τόνισε ότι είναι αυτονόητο ότι ο Δήμος Μεσσήνης διεκδικεί συμμετοχή σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι μας ετοιμάζουν μεγαλύτερες και οδυνηρές εκπλήξεις με τις διατλαντικές συμφωνίες που συζητούνται στα κρυφά και ο κόσμος δε γνωρίζει.

Του Κώστα Γαζούλη/tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: