Σάββατο 13 Μαΐου 2017

Κυπαρισσία:Λαγοκέφαλος πιάστηκε με πετονιά - Αν και ερασιτέχνης δεν έπεσε στην παγίδα!!!

Μεσσηνία: Λαγοκέφαλος πιάστηκε με πετονιά - Αν και ερασιτέχνης δεν έπεσε στην παγίδα [pics]
Έριξε την πετονιά του στη θάλασσα και λίγο αργότερα μαζεύτηκαν στο σημείο μικροί και μεγάλοι. Ο ψαράς κατάλαβε γρήγορα περί τίνος επρόκειτο...
Ενας ακόμη λαγοκέφαλος ψαρεύτηκε στην περιοχή της Κυπαρισσίας και μάλιστα αυτή τη φορά από ερασιτέχνη ψαρά με πετονιά από την ακτή. 
Το επικίνδυνο ψάρι πιάστηκε από το γυμναστή Τάκη Χήναρη το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Το μήκος του ψαριού φτάνει τα 70 εκατοστά και το βάρος του 3 κιλά.
Είναι ίδιο με αυτόν που είχε ψαρευτεί πριν λίγες ημέρες στον Κυπαρισσιακό κόλπο. Η συχνή παρουσία του τοξικού ψαριού στα νερά της περιοχής προκαλεί προβληματισμό.
Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν. Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.
Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Ολα αυτά τα είδη λέγονται «Λεσσεψιανά», από το επώνυμο του Γάλλου μηχανικού Φερδινάνδου Λεσσέψ που κατασκεύασε τη διώρυγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: