Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Μεσσήνη:Κονταροκτυπήματα μεταξύ Δημάρχου και Στάθη Αναστασόπουλου!

Απάντηση στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Στάθη Αναστασόπουλο, στην καταγγελία του για την πρόσληψη της προϊσταμένης στη Νομική Υπηρεσία του δήμου, δίνει ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης.
Σημειώνει ότι δίνει «απάντηση στους όψιμους υποστηρικτές της διαφάνειας», παρατηρεί πως «ο δήμος ακολούθησε πιστά τα όσα προβλέπονται στον Κώδικα Δικηγόρων για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης» και καλεί τον κ. Αναστασόπουλο: «Ας μην βιάζεται να προκαταλάβει την κρίση των δικαστών, όπως έκανε ανεπιτυχώς στο παρελθόν».
Στην απάντησή του ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης σημειώνει:


«Απάντηση στους όψιμους υποστηρικτές της διαφάνειας.

Μέσα στην αγωνία του να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο και στην αμηχανία για το έργο που συντελείται στο Δήμο Μεσσήνης τα τελευταία δύο χρόνια, ο Στάθης Αναστασόπουλος, αντί να κάνει επί της ουσίας αντιπολίτευση στη νέα δημοτική αρχή, επέλεξε να τα βάλει με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου με αφορμή την πρόσληψη της προϊσταμένης της Νομικής Υπηρεσίας.

Επί της ουσίας: Πρόσφατα κοινοποιήθηκε στο δήμο πόρισμα ελεγκτή του περιφερειακού γραφείου του ΣΕΕΔΔ Τρίπολης, το οποίο εκδόθηκε κατόπιν καταγγελίας-παρέμβασης της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας. Στο πόρισμα αυτό ουδεμία συγκεκριμένη υπόδειξη ενέργειας γίνεται με αποδέκτη το Δήμο Μεσσήνης. Παράλληλα διατυπώνεται η άποψη ότι ο δήμος θα έπρεπε να ζητήσει την άδεια της κυβέρνησης (της προβλεπόμενης, δηλαδή, στην ΠΥΣ 33/2006 τριμελούς κυβερνητικής επιτροπής) προκειμένου να προσλάβει ένα δικηγόρο ο οποίος θα ασκούσε παράλληλα με τα δικηγορικά του καθήκοντα και τα καθήκοντα του προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας. Το κατά πόσο η «άδεια» αυτή, που αποτελεί άδεια σκοπιμότητας και όχι έγκριση νομιμότητας, είναι σύμφωνη με την ανεξαρτησία των ΟΤΑ απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα το σχολιάσω. Δεν θα σχολιάσω, επίσης, ότι κάποιοι σήμερα εμφανίζονται, πολιτικά, ως υπέρμαχοι των αδειών σκοπιμότητας ενώ θα έπρεπε να αγωνίζονται για να λειτουργούν οι δήμοι μακριά και έξω από κυβερνητικές παρεμβάσεις. Θα επισημάνω, μόνο, ότι η «άδεια»-έγκριση για την πρόσληψη ενός δικηγόρου είχε πράγματι ζητηθεί στο παρελθόν και είχε δοθεί. Η «διάκριση» που τεχνηέντως γίνεται από τον κ. Αναστασόπουλο μεταξύ της άδειας για την πρόσληψη δικηγόρου και της άδειας για την πρόσληψη δικηγόρου που θα ασκεί παράλληλα τα καθήκοντα του προϊσταμένου της νομικής υπηρεσίας δεν έχει έρεισμα στο νόμο. Ο νόμος ουδεμία άδεια απαιτεί από την κυβέρνηση για την κάλυψη θέσεων προϊσταμένων στις υπηρεσίες των ΟΤΑ. 

Εν προκειμένω ο δήμος ακολούθησε πιστά τα όσα προβλέπονται στον Κώδικα Δικηγόρων για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης. Η απόφαση πρόσληψης εγκρίθηκε από πλευράς νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το σχετικό ένταλμα μισθοδοσίας εγκρίθηκε ως προς την κανονικότητα και τη νομιμότητά του από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η προσφυγή της αντιπολίτευσης κατά της απόφασης πρόσληψης απορρίφθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην οποία μάλιστα μετέχει δικαστικός λειτουργός. Εκείνο που μένει πλέον είναι τι θα κρίνει για το τεχνηέντως προκληθέν ζήτημα το Διοικητικό Εφετείο Τρίπολης, στο οποίο ο κ. Αναστασόπουλος έχει καταθέσει προσφυγή.

Ας μην βιάζεται, όμως, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας να προκαταλάβει την κρίση των δικαστών, όπως έκανε ανεπιτυχώς στο παρελθόν, με τις αποφάσεις του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Καλαμάτας και του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκλογική μας αντιδικία. Και ας πάψει να επιτίθεται στους υπηρεσιακούς παράγοντες και στους δικηγόρους του δήμου, οι οποίοι εκτελούν άριστα τα καθήκοντά τους, έχοντας απώτερο στόχο να εκτονώσει την προσωπική του εμπάθεια στο πρόσωπό μου.

Με το να συνεχίζει στο δρόμο αυτό δεν θα καταφέρει ούτε να επηρεάσει τους δικαστές, που θα επιληφθούν της υπόθεσης, ούτε να  τρομοκρατήσει τα στελέχη του δήμου.  Με την τακτική του αυτή το μόνο που μπορεί να επιτύχει είναι να εκτεθεί για ακόμη μία φορά στα μάτια των πολιτών. Στον δρόμο αυτό δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω!».

Δεν υπάρχουν σχόλια: