Στις 2 Φεβρουαρίου ,η εκκλησία μας, και ιδιαιτέρως ο Ι. Ν. της Υπαπαντής στη Καλαμάτα, εορτάζει την Υπαπαντή του Κυρίου ημών και Σωτήρος Ιησού Χριστού , όταν τον δέχτηκε στις αγκάλες του ο δίκαιος Συμεών, στον ναό του Σολομώντος. Σήμερα στη Καλαμάτα, πλήθος πιστών παρευρίσκεται για να προσκυνήσει και να λάβει ευλογία από τη θαυματουργή εικόνα της Υπαπαντής του Κυρίου, η οποία εγκωμιάζεται για τα θαύματα της ανά την υφήλιο. Τη σημαντικότητα της σημερινής εορτής ,για εμάς του ίδιους, θα δούμε στη συνέχεια.
Μετά από 40 ημέρες η Παρθένος Κόρη προσκόμισε τον λυτρωτή, στον Ναό του Σολομώντος, ο Άγιος Συμεών τον δέχτηκε και η προφήτης Άννα τον δόξασε .Η εορτή αυτή γινόταν στον σεβάσμιο οίκο της αειπαρθένου Μαρίας στις Βλαχέρνες στη Κωνσταντινούπολη, αλλά τελείται με μεγαλοπρέπεια στον μέγα ναό της Μητροπόλεως στη Καλαμάτα, με την επωνυμία της “Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού”, στον οποίο βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Θεομήτορος, με την επωνυμία της Υπαπαντής (Μεγ. Συν. 1950, Μην. Φεβρ. Σελ. 36).
Αφού παρήλθαν 40 ημέρες από τη σωτήρια ενανθρώπιση του Κυρίου και την γέννηση Αυτού από την Αγία Παρθένο Μαρία, προσφέρθηκε ο Ιησούς στο Ιερό, κατά τη σημερινή ημέρα, στον δίκαιο Συμεών, από τη Θεομήτορα και τον Άγιο Ιωσήφ, τον μνηστήρα της Παναγίας, κατά τη διάταξη του παλαιού νόμου. Κατά τον νόμο του Μωυσή , πάν άρρεν πρωτότοκο ήταν αφιερωμένο στον Θεό και για τη νενομισμένη θυσία προσφέρονταν ζεύγος τρυγόνων ή δύο νεοσσοί περιστεριών (Λουκ.Β΄ 22-24, Εξοδ. ιγ΄2 Λευϊτ. Ιβ΄6-8).
Κατά αυτή την ημέρα και ώρα οδηγήθηκε από το Άγιο Πνεύμα και βρέθηκε εκεί παρών ο ευλαβής και δίκαιος, υπέργηρος Συμεών, ο οποίος περίμενε προ πολλού να δει , πριν πεθάνει, του Θεού το Σωτήριον, τον Ιησού Χριστό, τον Μονογενή Υιό , και Λόγο του Θεού. Όταν τον δέχτηκε στις αγκάλες του, απέδωσε δόξα στον Θεό, ψάλλοντας την τρίτη και τελευταία Ωδή της Νέας Διαθήκης:
“Νυν απολύεις τον δούλο σου Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη” και ομολόγησε ότι μετά χαράς κλείνει τα μάτια του στον θάνατο, εφ΄ όσον είδε το φως της αποκαλύψεως των εθνών και τη δόξα του Ισραήλ (Λουκ. Β΄25-32).Αντί των πρόσκαιρων και επίγειων αγαθών έλαβε τα ουράνια αγαθά. Η αμφιβολία που τον τάρασσε σχετικά με την ενανθρώπιση του Κυρίου διαλύθηκε, και έχαιρε γιατί είδε τον ελευθερωτή Χριστό .
Απευθυνόμενος στη Θεοτόκο είπε ο γηραιός Συμεών:
“Αυτός θα γίνει αιτία να καταστραφούν ή να σωθούν πολλοί Ισραηλίτες. Θα είναι σημείο αντιλεγόμενο για να φανούν οι πραγματικές διαθέσεις πολλών. Όσο για σένα, ο πόνος για το παιδί σου θα διαπεράσει τη καρδιά σου σαν δίκοπο μαχαίρι”.
Η Παρθένος Μαρία σήμερα εγχειρίζει από τους κόλπους της ,στους κόλπους ενός αστέρος, του Συμεών, τον αγλαότατον ήλιο Ιησού για να διώξει από αυτόν το νέφος της αμφιβολίας και να τον οδηγήσει στο φως της θεογνωσίας, όπως είναι γεγραμμένο κατά τον προφήτη Ησαϊα: “Ιδού η Παρθένος εν γαστρί έξει και τέξεται Υιόν και καλέσαι τον όνομα αυτού Ιησού” (Μεγ. Συν, 1950, Μην. Φεβρ. Σελ. 55).Η προφήτης Άννα , η οποία δόξασε τον Κύριο ,ήταν θυγατέρα του Φανουήλ, καταγόμενη από τη φυλή Ασήρ, ενός εκ των δώδεκα Πατριαρχών , υιών του Ιακώβ. Αφού συνέζησε με άνδρα για επτά έτη και πέθανε εκείνος, έκτοτε παρέμεινε στον Ναό του Σολομώντος και καταγινόταν καθ΄ όλη της τη ζωή με προσευχές και νηστείες. Επειδή έκανε αδιάκοπα θεάρεστα έργα, αξιώθηκε η μακαρία να δει τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, όταν προσφέρθηκε στις 40 ημέρες στον Ναό . Η Άννα προφήτεψε σε όλους που βρέθηκαν εκεί , λέγουσα: “Τούτο το βρέφος είναι εκείνος ο Κύριος, όστις εστερέωσε τον Ουρανό και τη Γη. Τούτο το βρέφος είναι ο Χριστός , περί του οποίου όλοι οι Προφήτες προεκήρυξαν”.
Απολυτίκιον. Ήχος α
“Χαίρε κεχαριτωμένη Θεοτόκε Παρθένε· εκ σου γαρ ανέτειλεν ο Ήλιος της δικαιοσύνης, Χριστός ο Θεός ημών, φωτίζων τους εν σκότει. Ευφραίνου και συ πρεσβύτα δίκαιε δεξάμενος εν αγκάλαις τον ελευθερωτήν των ψυχών ημών, χαριζόμενον ημίν και την ανάστασιν”.
Η σημασία της σημερινής εορτής
Το σημαντικότερο μέρος της σημερινής εορτής αφορά εμάς τους Χριστιανούς, αφού η μητέρα του Θεού προσφέρει σήμερα τον Υιό της τον Μονογενή στα ευλογημένα χέρια του Συμεών για να ανοίξει στη συνέχεια τα πανάγια χέρια της και να λάβει στην αγκαλιά της εμάς, τα θετά αυτής τέκνα, όπου την πιστέψαμε ως Μητέρα Θεού, και να μας κάνει κατά χάρη Θεούς, αφού γεννηθήκαμε Υιοί Θεού με το μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος. Το θείο νήπιο, το οποίο ενσαρκώθηκε πάνω στη γη ως τέλειος άνθρωπος, είναι ο Λόγος του Θεού, ο οποίος δημιούργησε τα ορατά και τα αόρατα, τα ουράνια και τα επίγεια, τα υλικά και τα άϋλα, ως τέλειος Θεός. Λέγει ο υμνογράφος Ιωσήφ: “Ίνα Θεόν τον άνθρωπον απεργάση, βροτός γέγονας υπεράγαθε”.
Η Παναγία μας ,στον Ι.Ν. της Υπαπαντής στη Καλαμάτα, φροντίζει για εμάς, που ζούμε μέσα στην αμαρτία, πολλές συμφορές μας πλήττουν και πολλά δεινά μας καταβαραθρώνουν στον πρόσκαιρο βίο που διανύουμε. Δεν αντέχει να μας βλέπει αιχμαλωτισμένους από του πονηρούς λογισμούς του διαβόλου και θέλει να μας σύρει από τον πυθμένα του Άδη, στα ουράνια ύψη του Θείου Λόγου, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού . Γι΄ αυτό λέγει ο υμνογράφος και μελωδεί η αγία εκκλησία μας :
“Υψώσας ημάς τω υψηλώ σου τόκω βαράθρων συμπτώσεως Θεοχαρίτωτε” και “Παστάς του Λόγου αμόλυντε, αιτία της των πάντων Θεώσεως, χαίρε Πανάχραντε” (Μεγ. Συν. 1950, Μην. Φεβρ. σελ. 58).
Γράφει ο Ευθύμιος Ζυγαδηνός:
“Προσκυνούμε την άχραντο εικόνα σου Πανύμνητε Θεοτόκε, λύτρωσέ μας από κάθε ανάγκη και πειρασμό ορατό και αόρατο. Αξίωσέ μας ω Θεοτόκε, όπως εδώ, στον επίγειο ναό της Καλαμάτας βλέπουμε τον Άγιο σου πρόσωπο, έτσι και στο υπερουράνιο θυσιαστήριο να δούμε τη δόξα σου εις τον τον αιώνα του αιώνος. Αμήν”.
Η αγιογράφηση της Υπαπαντής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού
Ο Ι.Ν. της Υπαπαντής στη Καλαμάτα.Φωτο:vimaorthodoxias
Η χάρη της Παναγίας της Υπαπαντής να φωτίζει τον νου και την ψυχή όλων.
Χρόνια σας Πολλά!
Ο Θεός μαζί σας!
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
2/2/2022
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου