Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Η Τιμητική της Δίπλας της Αείμνηστης Παναγούλας Λιοντήρη, στο Providence των Ηνωμένων Πολιτειών

 



                    Δίπλες Καλαματιανές.Φωτο: pinterest



Μπορεί στη Βαλύρα να μη γνωρίζουν αρκετοί τις δίπλες της αείμνηστης Παναγούλας Λιοντήρη, αλλά στο Providence των Ηνωμένων Πολιτειών, τις γνωρίζουν πλέον όλοι, μάλιστα οι συγκεκριμένες δίπλες έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις και τη Μπουγάτσα της Θεσσαλονίκης!

Κατά τους θερινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο,   οι δραστηριότητες των εθελοντριών γυναικών στις Ορθόδοξες Εκκλησίες της ευρύτερης περιοχής στο Road Island, περιστρέφονται γύρω από την ανάδειξη της Μεσσηνιακής κουλτούρας, την προβολή του Καλαματιανού χορού, του άριστου ελαιόλαδου της Μεσσηνίας, τους Καλαματιανούς λουκουμάδες, και τις δίπλες...όπως τις έφτιαχνε η αλησμόνητη Παναγούλα Λιοντήρη στη Βαλύρα, κατά τις δεκαετίες 1950- 1960!

Η ιστορία με τις δίπλες έχει ως εξής:

Πριν από αρκετά χρόνια, όταν δοκίμασε ο κύριος Γιώργος Φειδάς τις δίπλες που έφτιαξε μία κυρία εθελόντρια στον Ιερό Ναό   της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Providence, επαίνεσε το λεπτό φύλλο και τη γεύση της δίπλας, αλλά είπε παράλληλα και το εξής:

-Πολύ ωραίες είναι οι δίπλες , αλλά δεν μου θυμίζουν τίποτα από εκείνες που έφτιαχνε η συγχωρεμένη Παναγούλα Λιοντήρη στη Βαλύρα, το 1950-1960.

Προτού τον ρωτήσει η Ελληνοαμερικανή κυρία ποιο ήταν το μυστικό της δίπλας της Παναγούλας, κάτι προέκυψε και διακόπηκε απότομα η συζήτησή τους, ενώ στη συνέχεια χάθηκαν.

Εκείνη όμως δεν λησμόνησε τον λόγο του και δεν μπορούσε να ησυχάσει, γιατί είχε επενδύσει πολύ στις δίπλες της.  Κουραζόταν αφάνταστα, για να ικανοποιήσει το χριστεπώνυμο πλήθος των ομογενών, και ήθελε πραγματικά να τις απογειώσει τόσο πολύ, που καλύτερες να μην υπάρχουν!

Γι΄ αυτό, έψαξε και βρήκε το τηλέφωνο του κυρίου Γιώργου Φειδά, και επικοινώνησε μαζί του, εντός ολίγων ημερών.

-Σας παρακαλώ, κύριε Γιώργο, του είπε, μπορείτε να μου πείτε ποιο είναι το μυστικό της δίπλας της Παναγούλας;

Τούτη η ερώτηση ξύπνησε πολλές μνήμες στον Γιώργο, όταν μικρός, μαζί με τα αδέλφια του, έτρεχαν στα μελίσσια του κυρ Μιχάλη Λιοντήρη , στα ποτιστικά, κοντά στον ποταμό της Μαυροζούμενας στη Βαλύρα.  Θυμήθηκε που τους έδινε απλόχερα κηρήθρα και τους μυούσε στα μυστικά της Μελισσοκομίας.


                          Βαλύρα Μεσσηνίας.Φωτο: lyrasiblogspot.gr

Μία ημέρα, εκτός από την κηρήθρα, τους προσέφερε και από μία δίπλα στον καθένα, γιατί τις προηγούμενες ημέρες γιόρταζε ο πατέρας του , ο παππούς Γιώργος, και ο συνονόματος πρώτος γιος του.  Η γυναίκα του Παναγούλα είχε φτιάξει ένα πούργι δίπλες , για να τις  προσφέρει στους καλεσμένους και να τις μοιράσει στη γειτονιά  στο Μπιζάνι.

-Χρόνια πολλά, να τους χαίρεστε, ευχήθηκαν τα παιδιά στον κυρ Μιχάλη.

-Ευχαριστώ , χρόνια πολλά και σε σένα Γιώργο, να τον χαίρεστε, αντευχήθηκε ο κυρ Μιχάλης στον Γιώργο και στα αδέλφια του.

-Είναι τόσο ωραία αυτή η δίπλα!   Πολύ διαφορετική από αυτές που έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα, αναφώνησε ο Γιώργος, και συμφώνησαν οι αδελφοί του, που έγλειφαν τα δάχτυλά τους.

-Ναι! Απάντησε ο κυρ Μιχάλης χαμογελώντας. Αυτό συμβαίνει, γιατί η γυναίκα μου τις μελώνει με βασιλικό πολτό!


H αείμνηστη Παναγούλα Λιοντήρη, τελευταία δεξιά, στην είσοδο της Ι.Μ.Βουλκάνου. Φωτο:lyrasiblogspot.gr

Το μέλωμα της δίπλας με βασιλικό πολτό, ουδέποτε το ξέχασε ο μικρός Γιώργος. Από τότε συνήθιζε να λέει, όταν έτρωγε δίπλες, “ωραίες είναι, αλλά όχι όπως της Παναγούλας, της γυναίκας του κυρ Μιχάλη”.

Δεν φαντάζεστε τι χαμός έγινε στο μαγειρείο, στη μεγάλη αίθουσα του Ιερού Ναού  της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Providence, όταν έμαθαν οι γυναίκες το μυστικό της δίπλας της Παναγούλας.

Προσπάθησαν πολύ και μέλωσαν τις δίπλες τους , όπως η αείμνηστη Παναγούλα, πετυχαίνοντας αρκετά και την αντίστοιχη γεύση!

Κατά την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, στον συγκεκριμένο Ιερό Ναό, λαμβάνει χώρο το ετήσιο τετραήμερο πανηγύρι , όταν όλοι επιστρέφουν στις εργασίες τους μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές και  ξεκινούν τα μαθήματα στο εξατάξιο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο της Εκκλησίας.

Τιμούν την Ελληνική γλώσσα τα Ελληνόπουλα της δεύτερης και τρίτης γενιάς στο Providence, μάλιστα ένας Ποντιακής καταγωγής Έλληνας, ονόματι Κότσογλου,   άφησε 5.000.000 πέντε εκατ. δολάρια στο Brown University, για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας , οπότε παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για τη συνέχιση της Ελληνικής παράδοσης στην ευρύτερη περιοχή.

Με μια δίπλα στο χέρι κι ένα Ελληνικό καφεδάκι, σμίγουν οι Έλληνες μετανάστες  τον Σεπτέμβριο, και γλυκαίνουν τη πίκρα τους, μακριά από τη μητέρα πατρίδα. Η αθάνατη Παναγούλα δεν φτιάχνει πλέον δίπλες μόνο για τους απογόνους των Ελλήνων μεταναστών , αλλά και για όλους τους λάτρεις της Ελληνικής κουζίνας, που τις τιμούν δεόντως. Υπολογίστε ότι το τετραήμερο πανηγύρι τον Σεπτέμβριο στο Providence, το επισκέπτονται 100.000 εκατό χιλιάδες άνθρωποι!

Ο Κύριος να αναπαύει την αείμνηστη Παναγούλα Λιοντήρη στον Παράδεισο.

Θερμές ευχαριστίες στον κύριο Γιώργο Π. Φειδά, επιχειρηματία, που μοιράστηκε μαζί μας αυτή την ιστορία, και στον κύριο Ιωάννη Δ. Λύρα, καθηγητή Βιολογίας και Ιστοριοδίφη, για το φωτογραφικό υλικό.


Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

7/7/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια: