Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Πεζοπορία από τον Άγιο Φλώρο κατά μήκος του Παμίσου

 

Φωτό:  Xristina kaleka στο fb




 Επεράσαμε όμορφα ! λέγει η κα Χριστίνα Καλέκα από τον Άρι Μεσσηνίας, που συμμετείχε στην πεζοπορία από τον Άγιο Φλώρο κατά μήκος του Παμίσου,  που οργάνωσε ο   Σύλλογος Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας (Σ.Π.Ο.Κ.) " Ο Ευκλής" πρόσφατα.Ας ταξιδέψουμε κι εμείς νοερά μαζί τους, με την γλαφυρή περιγραφή και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που ανάρτησε η  Xristina Kaleka στο Fb:

                                                           Φωτό:  Xristina kaleka στο fb


"Ξεκινήσαμε από τον Άγιο Φλώρο, εκεί που πηγάζει ο ποταμός Πάμισος, στον οποίο κατά την αρχαιότητα απέδιδαν θαυματουργές και ιαματικές ιδιότητες. Εκεί πήγαιναν τα κουτσά κι ανάπηρα παιδιά και τα έλουζαν προκειμένου να ιαθούν.


                                                       Φωτό:  Xristina kaleka στο fb

Σε τοιχογραφίες που βρέθηκαν έχει τη μορφή του ταύρου κι απ΄ τα ρουθούνια του βγαίνει το νερό που σύμφωνα με τους σύγχρονους γεωλόγους προέρχεται από το Λύκαιον όρος.


Φωτό:  Xristina kaleka στο fb


Διασχίζει τη Μακαρία γη, μια περιοχή που ζήλεψαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες για την ομορφιά και την ευφορία της, και εκβάλλει στην θάλασσα κοντά στη Μεσσήνη σχηματίζοντας πλέον ένα ευύφορο δέλτα που μπορούν να καλλιεργηθούν τα πάντα.


                                                       Φωτό:  Xristina kaleka στο fb

Εκεί παλιά και πριν αποξηρανθεί ήταν έλος, -εξ ου και το όνομα βάλτος των σημερινών χωραφιών- ένας βάλτος που ανήκε στην εκκλησία και τον νοίκιαζε σε ιδιώτες που εκμεταλλεύονταν τα ψάρια και τα χέλια του και έκαναν κι εξαγωγές στην Ιταλία παρακαλώ.

Φύτευαν ρύζι και είχε κανάλια που κυκλοφορούσαν βάρκες, κι οι κάτοικοι υπέφεραν από ελονοσία .....παλιά....



Φωτό:  Xristina kaleka στο fb

Σήμερα και μετά το 1960 τα πράγματα είναι αλλιώς: το ποτάμι είναι εγκοιβοτισμένο και φτάνει να σχηματίζει μια λίμνη στο φράγμα του Αρι , όπου μοιράζεται σε κανάλια και μέσω άλλων καναλέτων αρδεύει όλη την περιοχή η οποία έχει αποξηρανθεί.


                                       Άρις Μεσσηνίας. Φωτό:  Xristina kaleka στο fb

ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ!!!! Ολόκληρη έγινε παράλληλα και δίπλα στο ποτάμι.


                                                       Φωτό:  Xristina kaleka στο fb

Είδαμε γεφύρια παλιά και νέα, καλλιεργημένες εκτάσεις , βοσκοτόπια και ζώα , δενδρώδεις καλλιέργειες κλπ.


                                                        Γκόρτσα. Φωτό:  Xristina kaleka στο fb

Είδαμε χλωρίδα πανέμορφη στις όχθες του και τοπία μαγικά! ΝΟΥΦΑΡΑ!!! Αχλάδια, λωτούς, γκόρτσα, μάραθα, ασκόληπρους, αγριαγγινάρες, χόρτα.


                                        Βατόμουρα.Φωτό:  Xristina kaleka στο fb

Πρώτη στάση στο χωριό Ανεμόμυλος όπου μας οδήγησε η συνοδοιπόρος Χρυσοδήμη Μαχαίρα, μας περίμενε ο πρόεδρος και μας προσέφεραν ωραιότατο καφεδάκι και λουκουμάκια!


                                        Τα νούφαρα του Παμίσου. Φωτό:  Xristina kaleka στο fb

Δεύτερη στάση στο χωριό μου, στον Αρι και στο φράγμα του ποταμού όπου μας καλωσόρισε ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γρηγόρης Κωστόπουλος και μας μίλησε για το ποτάμι, το φράγμα ,τις δράσεις και τον τόπο .

                                                            Φωτό:  Xristina kaleka στο fb

Ύστερα, οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικων Άριος μας προσέφεραν αναψυκτικά και εδέσματα κάτω απ΄ την παχιά σκιά του τεράστιου πλατάνου όπου και ξαποστάσαμε .


                                                           Φωτό:  Xristina kaleka στο fb

Συνεχίσαμε την πεζοπορία μας από κει και μετά με την συντροφιά του Συλλόγου Γυναικών Άμμου που μας πήγαν παράλληλα με το ποτάμι στο χωριό τους, εκεί μας ξενάγησαν στις εκκλησίες και στο λαογραφικό τους μουσείο.


                                                         Φωτό:  Xristina kaleka στο fb

Η επίσκεψη τελείωσε απολαμβάνοντας στην πλατεία και στον χώρο του καφενείου της κ. Ειρήνης Μαραγκού, νόστιμους μεζέδες, φτιαγμένους από τις κυρίες του Συλλόγου και γλυκό!

ΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΟΜΟΡΦΑ.....!!!!!.αναμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες δράσεις του Σ.Π.Ο.Κ ΕΥΚΛΗΣ και μέχρι τότε φίλοι μου και συνοδοιπόροι εύχομαι να είμαστε όλοι καλά και να φροντίζουμε να ζούμε την κάθε στιγμή!


                                 Οι αιωνόβιες ελιές της Μεσσηνίας. Φωτό:  Xristina kaleka στο fb

Ιστορική αναδρομή του Συλλόγου Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας"Ο Ευκλής":

Ο Σύλλογος Πεζοπόρων και Ορειβατών Καλαμάτας ‘’Ο Ευκλής’’ ιδρύθηκε το 1894 και τότε οι δράσεις του Συλλόγου αφορούσαν τον κλασικό αθλητισμό.

Συμμετείχε το 1896 στην 1η Ολυμπιάδα που έγινε στην Αθήνα. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, ο Σ.Π.Ο.Κ. ‘’Ο Ευκλής’’ χάνεται και λέγεται ότι συγχωνεύθηκε με το Μεσσηνιακό Γ. Σ. (ο οποίος ιδρύθηκε το 1888), όμως δεν υπάρχουν έγγραφες αποδείξεις ότι έγινε κάτι τέτοιο.

Μετά από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 1980, ο κ. Παναγιώτης Κουτρούλης μαζί με μια ομάδα ανθρώπων, επανίδρυσε τον Σ.Π.Ο.Κ. ‘’Ο Ευκλής’’ και μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς.

Σήμερα υπάρχουν τα εξής τμήματα :

Τμήμα Πεζοπορίας - Τμήμα Ορειβασίας - Τμήμα Αγωνιστικής Ποδηλασίας και Τμήμα Εκδρομών.

Τα γραφεία του Συλλόγου είναι Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου 0.Σ.Ε.) Καλαμάτα (24131) και είναι ανοικτά κάθε Τετάρτη και Σάββατο από τις 18:00 μ.μ. έως 20 μ.μ.

Πληροφορίες : Τηλ. 6974252234 και

mail: efklis1894@gmail.com.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Χριστίνα Καλέκα για την άριστη περιγραφή και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό.Ο Σ.Π.Ο.Κ. σας περιμένει να συμμετέχετε κι εσείς στην επόμενη εξόρμηση....

Ο Θεός μαζί σας!

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

13/10/2023



Δεν υπάρχουν σχόλια: