Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Το αθάνατο σκυρόδεμα της ανιδιοτελούς προσφοράς και φροντίδας προς τον πλησίον

 

  

                                                    Φωτογραφίες: κα Κατερίνα Παντώνη

Η καρέκλα που παραθέτουμε στη φωτογραφία,  είναι ορθοπεδικά σχεδιασμένη και σωτήρια για όποιον πάσχει από προβλήματα στη σπονδυλική του στήλη. Πριν από  20 χρόνια έφερε  ακριβό μαύρο δέρμα στη βάση και στην πλάτη της,  και ήταν μέρος της διακόσμησης της εταιρίας ιατρικών μηχανημάτων Armor στην Αθήνα. Θέλοντας η διευθύντρια να ανακαινίσει τον χώρο της εταιρίας της, απέσυρε τις φθαρμένες καρέκλες και τις αποθήκευσε με σκοπό να τις δωρίσει σε όποιον τις  χρειάζεται. Μία επίσκεψη  της δημιουργικής  κας Ευσταθίας  Κοντού στην  εταιρία,  όπου προΐσταται η Βαλυραία φίλη της κα Πώλα Η. Κοντοπούλου, στάθηκε η αφορμή για την  υιοθέτηση και αναγέννηση σε δύο όμοιες καρέκλες, μέσα από την τεχνική της πλεκτικής με σκυρόδεμα. Τούτη όμως η ανιδιοτελής  δωρεά, έφερε στο φως νέα γεννήματα αγάπης, φροντίδας και προσφοράς προς τον πλησίον,  όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Η υπομονετική υφάντρα και πλέκτρια, κα Ευσταθία Κοντού,  αφού αφαίρεσε το φθαρμένο δέρμα από τις δύο καρέκλες που παρέλαβε, στη συνέχεια πήρε τον δρόμο προς το Μοναστηράκι στην Αθήνα για να συναντήσει έναν από τους γνωστούς και δεινούς επαγγελματίες πλεκτικής επίπλων , που η έδρα του είναι στην Πλατεία Ασωμάτων, τέρμα στην οδό Ερμού, κατεβαίνοντας προς τα δεξιά. Πολλά και ιδιαίτερα  καθίσματα  λιποθυμούσαν στο πεζοδρόμιο αν  και εκτίθεντο υπό σκιά....ήταν μία καυτή ημέρα του Αυγούστου 2024. Στον υπόγειο χώρο του εργαστηρίου, λογής- λογής σκυροδέματα και ξύλινοι σκελετοί περίμεναν υπομονετικά στη σειρά για τη  γοητευτική τους  μεταμόρφωση , αγορά και μελλοντική τους  χρήση.

-Καλημέρα σας, η ξύλινη καρέκλα με τα μπράτσα πόσο κοστίζει; Ρώτησε η κα Ευσταθία.

-Με το διπλό πλέξιμο στο κάθισμα και στην πλάτη ανέρχεται στην τιμή των 250 ευρώ, αλλά υπάρχουν και άλλες φθηνότερες, απάντησε ο επιχειρηματίας.

-Το σκυρόδεμα τι κόστος έχει;

-Το καφέ σκυρόδεμα κοστίζει 30 λεπτά το μέτρο….σας ενδιαφέρει  κάποιο συγκεκριμένο;

-Το ασημί! Πρόκειται για πλέξιμο επάνω σε μεταλλικούς σκελετούς καρέκλας σε αυτή την απόχρωση….

- Σωστά! Το ασημί ταιριάζει καλύτερα… όμως δεν πωλείται με το μέτρο…δίνω όλη την κουλούρα έναντι των   50 ευρώ…. Βεβαίως,   φθάνει και περισσεύει για  δύο καρέκλες με πυκνή πλέξη στη βάση και στην πλάτη,  συν ένα καρεκλάκι,   ακόμη και έξι ξύλινες καρέκλες, όπως  τις παλιές-παραδοσιακές του καφενείου... 

 Δαγκώθηκε η κα  Ευσταθία όταν άκουσε πόσο ακριβό είναι το σκυρόδεμα, από την άλλη  αναλογίστηκε ότι  παρουσιάζει  προβλήματα στη μέση της και η αξία των μεταλλικών σκελετών, που παρέλαβε από την  φίλη της  Πώλα, είναι ακριβοί για να  περάσουν σε αχρηστία. Το να ξοδέψει 50 ευρώ για αγορά σκυροδέματος -αντί να δώσει 500 ευρώ για δύο έτοιμες- πλεγμένες καρέκλες  που σίγουρα δεν πληρούν τις ορθοπεδικές προδιαγραφές- είναι  μία  καλή επιλογή.  Να μην πάνε χαμένοι  οι σκελετοί  που παρέλαβα μουρμούρισε, και άνοιξε δειλά το πορτοφόλι της....τελικώς, με πρωτοβουλία του επιχειρηματία, έλαβε το σκυρόδεμα έναντι των 45 ευρώ.

-Μην αγχώνεστε, την παρηγόρησε ο έμπειρος πλέκτης. Αν δεν είναι καλό το  τελικό αποτέλεσμα, εμείς  εδώ είμαστε....

-Έχω πλέξει και μία άλλη παραδοσιακή καρέκλα ευτυχώς σωστά,  ο Θεός  να με φωτίσει  ευχήθηκε και ευχαρίστησε. Πριν αποχωρήσει από την πλατεία  Ασωμάτων, σταμάτησε εμπρός στην κλειστή είσοδο  της παλιάς πέτρινης εκκλησίας  και έκανε τον σταυρό της.

- Η φθορά της τρίτης ηλικίας, στα 67 μου χρόνια, με χτυπά αλύπητα στη μέση κι εσείς, Ασώματοι Άγιοι, μού  δίνετε ευκαιρίες για  ανέξοδες ορθοπεδικές  λύσεις προς ανάπαυση, προσευχήθηκε σιωπηλά,  με κραδασμούς καρδίας.

Η   ταπεινή υφάντρα και πλέκτρια καρεκλών, αν και έχει φοιτήσει για ένα έτος στη Σ.Ε.Ν (Σύλλογος Ελληνίδων Νεανίδων) στην Αθήνα, στο εργαστήριο υφαντικής, με δασκάλα τη μεγάλη υφάντρα κα Σοφία Τσουρινάκη, χρειάστηκε να παρακολουθήσει σεμινάρια στο διαδίκτυο για να αποφασίσει τελικά για την επιλογή της πλέξης . Η ποιότητα και το πάχος του σκυροδέματος, καθώς και το πάχος, συν οι καμπυλώσεις του  μεταλλικού σκελετού, έπρεπε να ληφθούν υπόψη, γιατί είναι διαφορετικός ο χειρισμός  του νήματος υφαντικής, συγκριτικά με το όχι και τόσο ευλύγιστο και παχύ σκυρόδεμα.

 Αφού, σαν εργατική μέλισσα, συνέλεξε χρήσιμες πληροφορίες από αρκετούς πλέκτες, εντόπισε την  κατάλληλη πλέξη, για τη δεδομένη περίπτωση, σε κάποια  βίντεο της αρεσκείας της στο You Tube , ιδίως σε ένα Γιαπωνέζικο, και την εφάρμοσε κατά γράμμα. Με σύνεργα ένα χοντρό βελόνι με μεγάλη κεφαλή για το πέρασμα του σκυροδέματος, κοφτερό ψαλίδι,  κολλητική ταινία  και αναπτήρα, ξεκίνησε να κόβει  δέμα σε μήκος έξι μέτρων. Το κράτησε τυλιγμένο σαν μικρή κουλούρα στο αριστερό της χέρι και άρχισε να στήνει  ανά δύο τα στημόνια καθέτως,  περιστρέφοντας στην απόσταση μεταξύ τους έξι φορές το σκυρόδεμα   πέριξ  των πλαισίων των οριζοντίων πλευρών του σκελετού.  Επανέλαβε με προσοχή τη συγκεκριμένη διαδικασία, μέχρι που ολοκλήρωσε  την ένδυση του σκελετού της βάσης με τα στημόνια. Στη συνέχεια το υφάδι , περασμένο στην ίδια σειρά δύο φορές οριζοντίως  επάνω και κάτω στο κάθισμα, ταίριαξε αρμονικά με τα  ζεύγη των στημονιών και δημιούργησε το πανέμορφο   2Χ2 σχέδιο της  πλέξης, που  παρατηρούμε  στη φωτογραφία.



Απαραίτητη γνώση είναι η ένωση και στερέωση μεταξύ των κομματιών του σκυροδέματος με τον γνωστό νυχόκομπο, όπως λέγεται στην υφαντική,  και το κάψιμο των άκρων του  δέματος για να μη φθαρεί και λυθεί, καθώς και η προσοχή στην καμπύλη της ύφανσης, ώστε να μην είναι ούτε χαλαρό, ούτε πολύ τραβηγμένο  το υφάδι….Σε αυτό   βοήθησαν ουσιαστικά οι πρότερες γνώσεις τής υφαντικής.

Τα στημόνια της πλάτης ήταν ένα πρόβλημα, και η μετατροπή του Π του μεταλλικού σκελετού σε παραλληλόγραμμο. Αφού ολοκληρώθηκε το πλέξιμο στη βάση του καθίσματος, στηρίχθηκαν τα στημόνια στην πίσω  οριζόντια πλευρά του μεταλλικού παραλληλογράμμου της πλάτης της καρέκλας.



Ολοκληρώνοντας την ύφανση, μία διακριτκή στερέωση ακολούθησε στο υφάδι στην κορυφή της πλάτης. Στη συνέχεια, η κα Ευσταθία  ευθυγράμμισε τα στημόνια και η καρέκλα ήταν έτοιμη προς χρήση  από την  ίδια και τους επισκέπτες της.

Περίπου τρεις ημέρες χρειάστηκε, η ακούραστη πλέκτρια,  για  την  ολοκλήρωση  κάθε καρέκλας, συμπληρώνοντας καθημερινά οκτάωρο. Βεβαίως, ένας πολύ έμπειρος πλέκτης μπορεί να αρχίσει ενωρίς το πρωί και το βράδυ να    τελείωσει  το έργο του, αλλά αυτό ήταν δευτερεύουσας σημασίας, εμπρός στην  ερασιτεχνική πρωτοβουλία και τόλμη της κας Ευσταθίας.



Χθες,  30 Αυγούστου και ημέρα Παρασκευή, μία ξαφνική και συνεχής μπόρα στον ουρανό της Αθήνας έσχισε με αστραπές και κεραυνούς  το στερέωμα…Η κα Ευσταθία μόλις είχε τελειώσει  με  το πλέξιμο της δεύτερης καρέκλας…. Κάθισε εκ του ασφαλούς, εμπρός στη τζαμαρία του μπαλκονιού της, και απήλαυσε την πρώτη βροχούλα του τέλους της καλοκαιρινής εποχής, με την άνεση  των νέων δημιουργημάτων της, ευγνωμονώντας για τη δωρεά τη φίλη της Πώλα , και χαιρετίζοντας τον ερχομό του Φθινοπώρου με ρομαντικές διαθέσεις....

 Τότε, θυμήθηκε ότι στο πατάρι του σπιτιού της έχει ένα ωραίο σκαμπό με φθαρμένη ψάθα και ότι η 85 ετών φίλη της κα Κατερίνα το χρειάζεται άμεσα! Η θεοσεβής , ευπαρουσίαστη και αήττητη στον χρόνο κυρία Κατερίνα,  ψάχνει για ένα βολικό σκαμπό, γιατί πρήζονται  τα πόδια της όταν κάθεται στην πολυθρόνα της, επίσης   χρειάζεται το σκαμπό για  να φθάνει καθισμένη και να  μην καταπονεί το σώμα της όταν φορεί τα αθλητικά  υποδήματά της…. Η κα Ευσταθία ήδη δρομολόγησε με αγάπη το επόμενο έργο της,  με το σκυρόδεμα που της  περίσσεψε, για τα γενέθλια της αγαπημένης φίλης της, της κας Kατερίνας ,  που έχει γεννηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου 1939, την ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, από μητέρα εκ Κωνσταντινουπόλεως, η οποία ήλθε στην Ελλάδα το 1922!

Η αγάπη  πάντα πηγαίνει μπροστά…. ξετυλίγεται και  δένει τον κόσμο με αθάνατο σκυρόδεμα  ανιδιοτελούς προσφοράς και φροντίδας προς τον πλησίον. Τον καλό καιρό,  τα ταπεινά μυρμήγκια εργάζονται σκληρά για να  καρποφορίσει η αγάπη τους, ώστε να απολαύσουν τον Χειμώνα, μαζί με  τον πλησίον τους , των κόπων τους τα γεννήματα.

Θερμές ευχαριστίες στην κα Κατερίνα Παντώνη,  συνταξιούχο επιχειρηματία στο χώρο της ζαχαροπλαστικής,  για το φωτογραφικό υλικό.

 

Ο Θεός μεθ΄ημών,

 Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

31-8-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: