Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Αυτό που χρειαζόμαστε μικροί και μεγάλοι είναι μία…θεία Λένα!

 

                                                          Φωτό: Παλιές Αναμνήσεις

Αν νομίζετε ότι θα σας μαρτυρήσω ποιο αγαπημένο ζεύγος εισαγγελέων, παρά τω Αρείω Πάγω, συνήθιζε να διαβάζει τα τρία γουρουνάκια κάθε βράδυ για να έχει ύπνο  ελαφρύ, μετά το βαρύ πρόγραμμα της ημέρας…όχι δεν θα αποκαλύψω το μυστικό τους! Μάλωναν  λες και  βρίσκονταν στο προνήπιο για το ποιο ρόλο θα   λάβει ο καθένας, και συχνά διεκδικούσαν και οι δύο μαζί, με έντονα  παιδικά ξεσπάσματα, νάζια και τερτίπια, το τρίτο γουρουνάκι, ορισμένες φορές μέχρι τα άγρια μεσάνυχτα!!!

Με τα παραμύθια της θείας Λένας  γαλουχηθήκαμε στα παιδικά μας χρόνια, την οποία ανελλιπώς και με λαχτάρα ακούγαμε στο ραδιόφωνο και στη συνέχεια βλέπαμε στην τηλεόραση…Η θεία Λένα ήταν το σημείο αναφοράς, η παραμυθία για την ψυχή των παιδιών και η  αγαπημένη δασκάλα, σε μία εποχή που δεν υπήρχε το διαδίκτυο και η επικοινωνία ήταν μέγας άθλος.

Όμως ποια ήταν  η  θεία Λένα που μας γοήτευσε για συνεχείς δεκαετίες;

 



 

Η Αντιγόνη Μεταξά (θεία Λένα) , γεννήθηκε στην Αθήνα το 1905, και ήταν κόρη   του εκπαιδευτικού Γεωργίου Μεταξά. Σπούδασε παιδαγωγικές επιστήμες στο Παρίσι και υποκριτική  τέχνη στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, όπου αργότερα εργάστηκε ως καθηγήτρια. Το 1925 συνεργάστηκε με το θίασο «Θέατρο Τέχνης» του Σπύρου Μελά και με τον Αιμίλιο  Βεάκη στη συνέχεια.  Το 1933 ίδρυσε τον πρώτο ελληνικό θίασο παιδικού θεάτρου, που λεγόταν «Το θέατρο  του Παιδιού» και λειτούργησε χωρίς διακοπή ως την επιβολή της γερμανικής κατοχής, οπότε  σταμάτησε με τον επιβολή των Ιταλών. ‘Ηταν σύζυγος του Κώστα   Κροντηρά    πρώτου  Έλληνα σκηνοθέτη στο χώρο  της ραδιοφωνίας, και συνεργάστηκε μαζί του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών, αρχικά ως  τακτική συνεργάτης και από το 1942 ως το 1966 ως προϊσταμένη της Ώρας του Παιδιού,  όπου πραγματοποίησε παιδικές εκπομπές με το ψευδώνυμο Θεία Λένα, το οποίο χρησιμοποίησε και  στο συγγραφικό  της έργο. Παράλληλα διοργάνωσε παιδικές εκθέσεις ζωγραφικής,  διαγωνισμούς ζωγραφικής παιδικού παραμυθιού, μαθήματα μουσικής και σχεδίου για παιδιά, και άλλες παιδικές εκδηλώσεις. Από το 1966 συνεργάστηκε με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ΥΕΝΕΔ και μετά την έναρξη λειτουργίας του καναλιού το 1967, δημιούργησε το πρώτο παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, δραστηριότητα που συνέχισε ως το τέλος της ζωής της. Ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο ολοκληρώνοντας 55 πρωτότυπες εκδόσεις και επιμελήθηκε περισσότερες από διακόσιες . Τιμήθηκε με το παράσημο του τάγματος της Ευποιίας το 1965 και με ειδικό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1). 

Απεβίωσε το 1971, αφού διέγραψε μία φωτεινή γραμμή και χάραξε  μία θεάρεστη οδό   προσφοράς

προς τα παιδιά ,  με την πολύτιμη   εν ζωεί προσφορά της.



Τι προτιμάτε; Τα Δύο Αδελφάκια, τον Κοντορεβυθούλη, τη Μαγική Σκούπα, τον Παπουτσωμένο Γάτο, την Κοιμισμένη Βασιλοπούλα, το Αρκουδάκι ή μήπως το  Άτακτο Κατσικάκι; Υπάρχουν τόσα πολλά και διδακτικά παραμύθια, ένα για κάθε ημέρα ολόκληρης της χρονιάς, για να χαίρονται μικροί και μεγάλοι!

Η Βαλύρα και το Αριοχώρι έχουν την αγαπημένη τους καθηγήτρια, τη δραστήρια εθελόντρια κα Τίνα Πετρουλάκη, και θα  προοδεύσουν   με μαθήματα Ορθοφωνίας και Υποκριτικής Τέχνης όλη αυτή τη νέα σχολική χρονιά.  Μικρά και μεγάλα παιδιά θα συναντηθούν σε έναν νέο κύκλο δημιουργικής έκφρασης, με πολλές δυνατότητες, δραστηριότητες και εκπλήξεις!

Καλή σας Χρονιά!

Πηγή: scribd.com/document/43764258 / Αντιγόνης Μεταξά- Τα- παραμύθια -της- Θείας -Λένας

 

Ο Θεός μεθ΄ημών,

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

6-9-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: