Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024

Ελλάδα καθαρή για να μη μάς μείνουν τα μεταλλικά κουφάρια καρφωμένα στα θεϊκά όρη μας!

  

 

 

                                                

                                                    Φωτό: κ. Μαρίνος Γεωργάτος στο FB

 

 

 Οι επιδοτούμενοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρηματίες διατείνονται ότι  οι ανεμογεννήτριες αποτελούν ανεξάντλητη πηγή ενέργειας και ότι είναι η εναλλακτική λύση στο φυσικό αέριο ή τον λιγνίτη όσον αφορά το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής και προστασίας του περιβάλλοντος. Υποστηρίζουν  ότι η αξιοποίηση του ανέμου αποδεικνύεται άριστη λύση του ενεργειακού μέλλοντος! Πόσο όμως αληθεύει αυτή η στυγνή προπαγάνδα; Λέγει ο λόγιος επιχειρηματίας κ. Μαρίνος Γεωργάτος στο FB: " 754 ανεμογεννήτριες στη Νότια Εύβοια και ο στόχος είναι να φθάσουν τις 1000, εκτός των αιολικών πάρκων! Ετοιμάζεται το εγχείρημα και στα βουνά της Κοζάνης. Κτηνοτροφία, μελισσοκομία, γεωργία και τουρισμός εξοντώνονται.Τα μεγάλα κανάλια τηρούν σιγή ιχθύος. Μήπως θα πρέπει να ενημερωθεί και να κινητοποιηθεί άμεσα ο λαός;"

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για το 2021, στην ελληνική επικράτεια εντοπίζονται 2.720 ανεμογεννήτριες, με τις περισσότερες από αυτές να βρίσκονται στην Κεντρική (Στερεά) Ελλάδα και να παράγουν συνολικά 1.837 ΜW (41%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619 ΜW (14%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπου βρίσκονται 501 MW (11%)

Η συνολική εγκατεστημένη αιολική ισχύς είναι 4.451 MW. Ο χάρτης της ΕΛΕΤΑΕΝ  περιλαμβάνει το σύνολο των αιολικών πάρκων και τις ανεμογεννήτριες σε λειτουργία στη χώρα μας το 2021. Tο 2020 ήταν χρονιά ορόσημο για την αιολική ενέργεια, καθώς προστέθηκαν 200 νέες ανεμογεννήτριες (1) . Έκτοτε συνεχίζουν ακάθεκτοι οι αδίστακτοι επιχειρηματίες να πιέζουν το κράτος για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών με ελαστικά κριτήρια κατά το συμφέρον τους και 5.514 χιλ αιτήσεις περιμένουν την έγκρισή τους για εγκατάσταση πολλών τόνων ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές και στα όμορφα δάση της Ελληνικής επικράτειας. Iδίως στην Πίνδο, που οι απείρου κάλλους κορυφές της είναι δεσμευμένες στο 80%,  χιλιάδων χιλιομέτρων δρόμοι αναμένεται να διανοιχθούν και αιολικά πάρκα με θηρία μεταλλικά, προς φόβο των αρκούδων και των πτερωτών αγγέλων  να λειτουργήσουν. Κι ενώ η προηγούμενη εμπειρία με τις ανεμογεννήτριες σε άλλα προηγμένα κράτη δεν δρα προς παραδειγματισμό ώστε το Ελληνικό κράτος να μην ακολουθήσει την αποτυχημένη πορεία τους, οι Έλληνες ανακαλύπτουν με μη ορθόδοξο τρόπο την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας.

Οι Αμερικανοί ήδη εγκατέλειψαν τις ανεμογεννήτριες που ολοκλήρωσαν τον κύκλο της ζωής τους μετά από 25 έτη  στα όρη, αλλά κανένας δεν διατίθεται να αποκαταστήσει τη βλάβη που προκάλεσαν στο φυσικό περιβάλλον με τον τεράστιο όγκο τσιμέντου που χρειάζεται για την εγκατάστασή τους, και τους τόνους μετάλλου. Μία ανεμογεννήτρια είναι βάρους 223-383 τόνων και ύψους έως 120 μέτρων. Χρειάζονται έως 500 κυβικά μέτρα μπετόν για κάθε πυλώνα της σε βάθος 3 μέτρων (2).

Η ανεμογεννήτρια παράγει ενέργεια ακριβότερη αυτής που πληρώνουμε σήμερα, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται από 130%  στο 400%. Απαιτούνται τσιμεντένιοι δρόμοι για να μεταφερθεί και να υποστηριχθεί στη συνέχεια, επίσης έχει ημερομηνία λήξεως. Συνήθως εγκαταλείπεται το μεταλλικό κουφάρι να σκουριάζει στα βουνά, γιατί άγιοι  επιχειρηματίες δεν υπάρχουν. Όταν ο λύκος ξεκοκαλίσει το κοπάδι στρέφεται αλλού για να βρει νέο, δεν κάθεται ευλαβώς να θάψει τα κόκκαλα. Ούτως τα όρη στις Ηνωμένες Πολιτείες προβάλλουν την ανείπωτη ασχήμια της ακαταλόγιστης ανθρώπινης παρέμβασης, γιατί είναι πολύ υψηλό το κόστος αποκαθήλωσης κάθε ανεμογεννήτριας.

Όταν η Green Planet υποστηρίζει ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες είναι πολύ χαμηλή ενώ η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος τεράστια, όταν 100 Γερμανοί καθηγητές αποφάνθηκαν ότι 5.000 χιλ ανεμογεννήτριες μόνο το 1% της χώρας τους σε ηλεκτρική ενέργεια  μπορούν να υποστηρίξουν, όταν η Νορβηγία διέκοψε το εθνικό πρόγραμμα αιολικής ενέργειας, και οι πολίτες της Πολωνίας και της Κροατίας πιέζουν ασφυκτικά το κράτος τους, μαζί με χιλιάδες οργανώσεις ανά τον κόσμο, η Ελλάδα γιατί δεν παραδειγματίζεται (2);

Γιατί καίγονται κάθε έτος τεράστιες εκτάσεις παρθένας γης και αποτεφρώνεται η ομορφιά του φυσικού τοπίου μας, γιατί καταπατούνται αρχαιολογικοί χώροι και βιότοποι; Γιατί τοποθετούνται ανεμογεννήτριες σε προστατευμένες περιοχές; Γιατί αμέσως μετά από την πύρινη λαίλαπα ακολουθεί η τοποθέτηση ανεμογεννητριών; Κάθε χρόνο στην Καλιφόρνια θυσιάζονται 300 γεράκια, 60 χρυσαετοί και 7.000 χιλ. αποδημητικά πουλιά, όσοι ζουν κοντά σε ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί σε προστατευμένες περιοχές στη χώρα μας υποφέρουν από την οπτική ασχήμια και την ηχητική ρύπανση, και παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Το φυσικό περιβάλλον σημαντικό για την υγεία και ισορροπία του ανθρώπου, η καταστροφή της βιοποικιλότητας, των δασών και η ανείπωτη ασχήμια του φυσικού τοπίου κάνουν τον βίο αβίωτο και οδηγούν σε χρόνια κατάθλιψη. Οι αγροτικές καλλιέργειες καταστρέφονται και η γη στενάζει κάτω από τα σιδερένια δεσμά.

Ποιος όμως  νοιάζεται; Ειλικρινά επιθυμούμε μία Ελλάδα με ανεμογεννήτριες χωρίς υγιείς Έλληνες; Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι ο Έλληνας κάθε χρόνο επιμένει να μειώνει αισθητά το γένος του; Γιατί οι νέοι Έλληνες να φέρουν παιδιά στη ζωή; Να βασανίζονται θαυμάζοντας τις ανεμογεννήτριες και τις αλόγιστες καταστροφές της Πατρίδας τους;

Ο λόγιος επιχειρηματίας και συνειδητός Έλληνας κ. Μαρίνος Γεωργάτος, εν μέσω τούτου του ανείπωτου δράματος, θρηνεί την αλόγιστη εκμετάλλευση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και κρούει ευθαρσώς τον κώδωνα του κινδύνου (3).

 Πώς να ανασάνεις μάνα μου, όταν τα ίδια τα παιδιά που τρέφεις με το σώμα σου επάνω στον σταυρό της αγάπης και μακροθυμίας  του Θεού, με σιδερένια τέρατα σε καρφώνουν; Προσέξτε…μετά τη σατανική χαρά  μόνο η αμετάκλητη πίκρα  και ψυχική απώλεια ακολουθεί.

 Οι πολίτες ενωμένοι ας ορθώσουμε τον λόγο μας για να μην  επωμιστούν τα παιδιά μας τα ανεπανόρθωτα λάθη εκείνων που έχει τυφλώσει το χρήμα του Μαμωνά και δεν εναρμονίζουν τον εαυτό τους για να συνυπάρξουν ειρηνικά με το κοιννωικό περιβάλλον γύρω τους, που δεν οδεύουν προς τον αιώνιο τάφο τους, χωρίς να αφήσουν ανυπολόγιστες καταστροφές πίσω τους.

Πηγές:

1.     Λήμμα Ανεμογεννήτριες στη Wikipedia.

2.     Tvxs.gr/news/ellada/ti-symbaini-me -tis -anemogennitries

3.     Μαρίνος Γεωργάτος στο FB

Ο Θεός μεθ΄ημών,

 

Ευθυμία Η. Κοντοπούλου

19-9-2024

Δεν υπάρχουν σχόλια: