Ένας από τους σημαντικότερους ιερούς ναούς της Βαλύρας είναι η εκκλησία του κοιμητηρίου, η οποία χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, με εκκλησιαστικό επίτροπο τον αείμνηστο Τσαγκάρη, όπως αναφέρεται εγχάρακτο στην πλάκα θεμελίωσης. Ο βυζαντινός ναός είναι άνευ τρούλου, με επίπεδη οροφή η οποία φέρει λευκά άστρα σε ζαλάζιο φόντο. Στο κέντρο αναδεικνύεται η αγιογράφηση του Παντοκράτορος. Στο τέμπλο οι βηματοθύρες των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ βρίσκονται σε αντιστροφή. Οριζοντίως, στο επάνω μέρος του τέμπλου οι εικόνες ιστορούν, ως συνήθως , όλα τα γεγονότα από τον ευαγγελισμό της Θεοτόκου έως την ανάληψη του Χριστού.
Ο χρόνος και η έλλειψη τακτικής συντήρησης του ιερού ναού έχουν αφήσει έντονα αποτυπώματα που παραπέμπουν σε εγκατάλειψη. Οι περισσότερες μικρές εικόνες στο τέμπλο έχουν καταστραφεί και στο κέντρο, η αγιογραφία του μυστικού δείπνου στέκεται θαυμαστά μέσα σε σπασμένο γυαλί, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει επάνω στην κεφαλή του ιερέα, καθώς ίσταται και λειτουργεί εμπρός στην ωραία πύλη.
Οι τοίχοι έχουν ξεφτίσει, το δάπεδο δεν καθαρίζεται συχνά, αλλά το χειρότερο όλων είναι ότι κλέφτες και/ή τσιγγάνοι έσπασαν το επάνω μέρος στο σκαλιστό παγκάρι, εδώ και τέσσερα χρόνια, όπως μάς ενημέρωσε η κα Μαρία Χρηστάκη, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Βαλύρας.
Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι ενώ τελείται στον ναό του Αγίου Γεωργίου η Αναστάσιμος ακολουθία, πάραυτα δεν υπάρχει ούτε μία εικόνα της Αναστάσεως του Κυρίου μας, για να προσκυνούν οι πιστοί.
Πότε θα αναστηθεί ο ιερός ναός του προστάτη μας Αγίου Γεωργίου;
Σε πρόσφατη συζήτηση με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας, κ. Δημήτρη Τσιλίκα, προβλήματα υπάρχουν και με την καταγραφή των τάφων του κοιμητηρίου. Περίπου 150 τάφους εντόπισε ο ίδιος ο Πρόεδρος , οι οποίοι δεν είναι γνωστό σε ποιούς ανήκουν, είναι άγνωστο αν υπάρχουν εντός τους αποθανόντες προ αμνημονεύτων χρόνων ή είναι όντως κενοί και διαθέσιμοι.
Ο Πρόεδρος βρίσκεται σε εγρήγορση και ζητά την έγκαιρη υποστήριξη των απανταχού Βαλυραίων, ώστε το κοιμητήριο να τύχει της σωστής , άμεσης και δραστικής επέμβασης. Όσοι ενδιαφέρονται παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν άμεσα με τον κ. Δημήτρη Τσιλίκα ή με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου Βαλύρας, όπου προΐσταται ο σεπτός εφημέριος κ. Ιωάννης Φωτεινός.
Η αποκατάσταση του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου και μία μελέτη καταγραφής των τάφων του κοιμητηρίου είναι στόχοι μεγάλης σημασίας για την Τοπική Κοινότητα Βαλύρας. Δεν είναι δυνατόν το κοιμητήριο να διαθέτει υπέροχα μνήματα με πανάκριβα μάρμαρα, πολλών χιλιάδων ευρώ, επάνω στα οποία είναι εγχάρακτο το όνομα του οίκου της κάθε οικογένειας, και η αδιαφορία να είναι έκδηλη όσον αφορά την προστασία του οίκου του Θεού, όπου μεσάζων και φύλακας των κεκοιμημένων μας είναι ο Άγιος Γεώργιος.
Εκεί δεν θα καταλήξουμε οι περισσότεροι Βαλυραίοι ; Δεν έχουμε, όπως κάθε θνητός, υπογράψει συμβόλαιο ζωής και θανάτου; Ας ευαισθητοποιηθούμε τάχιστα, ας ανοίξουμε διάπλατα τους οφθαλμούς μας για να δούμε ξεκάθαρα τι οφείλουμε στον αγαπημένο μας Άγιο Γεώργιο.Ας αποκαταστήσουμε οικοδομικά , ας κοσμίσουμε με νέες Βυζαντινές αγιογραφίες και ας στολίσουμε τον οίκο Του, εκεί βρίσκουν ανάπαυση οι ψυχές των αγαπημένων μας .
Ο Θεός μεθ΄ ημών,
Ευθυμία Η. Κοντοπούλου
29-12-2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου