Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

«Δακοπόλεμος» Μεσσηνίας – Ηρακλείου: Η δήλωση που ξεσήκωσε τους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς!!!

«Δακοπόλεμος» Μεσσηνίας - Ηρακλείου: Η δήλωση που ξεσήκωσε τους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς
Κλίμα έντασης, με φόντο τη δακοκτονία, επικρατεί τις τελευταίες ημέρες μεταξύ Καλαμάτας και Ηρακλείου Κρήτης. Αφορμή στάθηκε, όπως όλα δείχνουν, η επιστολή του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, προς τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, με την οποία διεκδικεί χρήματα για τον δάκο, βάζοντας ως μοντέλο τους νομούς Ηρακλείου και Λέσβου και αναφέροντας ότι «δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει για τη δακοκτονία ο Νομός Ηρακλείου διπλάσιο σχεδόν ποσό (2,8 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το σύνολο της Μεσσηνίας, ενώ έχει λιγότερα δέντρα, ή να λαμβάνει η Λέσβος, με μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου περί τους 10.000 τόνους, σχεδόν όσα η Μεσσηνία των 50.000 τόνων».


Η επιστολή είχε ως αποδέκτες το υπουργείο, την περιφέρεια Πελοποννήσου και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, καθώς η παραγωγή επλήγη από τον δάκο και το εισόδημα των παραγωγών έπεσε κατακόρυφα, όμως η διατύπωση έχει προκαλέσει οργή σε τοπικούς φορείς του Ηρακλείου που αντέδρασαν έντονα στο «κάρφωμα», όπως το αποκάλεσαν, του Δήμου Καλαμάτας. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, αποκάλεσε «ατυχή» την επιστολή του δημάρχου Καλαμάτας και λάθος τα στοιχεία που επικαλείται, ενώ χαρακτήρισε ως απαράδεκτη «τη στάση ενός εκπροσώπου της αυτοδιοίκησης με την οποία διαχωρίζει», όπως είπε, «τις περιοχές της χώρας, όταν αυτό που χρειάζεται είναι ομόνοια και διεκδίκηση», ζητώντας μάλιστα από τον κ. Νίκα να ανακαλέσει.

Απάντηση σε έντονο ύφος έδωσε και ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ, Ανδρέας Στρατάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι «το 2017 οι παραγωγοί απαιτείται να είναι ενωμένοι. Οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις θα είναι μεγάλες. Δεν γνωρίζουν τα πραγματικά στοιχεία. Ο νομός Ηρακλείου διαθέτει 15.266.107 ελαιόδεντρα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το 5% των αδήλωτων δέντρων, και η Μεσσηνία 13.719.000». Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση της δημοτικής αρχής Καλαμάτας. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε προκάλεσε διευκρινιστική δήλωση από το γραφείο τύπου του δημάρχου Καλαμάτας σύμφωνα με την οποία «όποιος διαβάσει την επιστολή προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι δεν ζητείται να κοπούν χρήματα από το Ηράκλειο, αλλά αναφέρεται προκειμένου να καταδειχθούν οι διαφορές και μόνο που υπάρχουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: